Home De Avalon Pagina's Grotten in Belgie The Avalon Pages Caving in Belgium

Custom Search
 


Ecological Chemistry:


Caving & Climbing gear:

Outdoor and Innovation

Gemeente Edegem:

 
SDWorx:


Omhoog/Upt

Hotnews Welkom bij Avalon! Wat doen wij? Jaaroverzichten Jaar tot Jaar Straffe verhalen Europese grotten Onze ontdekkingen Grotbescherming Techniek Software Memoires holenmens Explo's Anialarra Fotogalerijen Artikels & Docs De Avalon Flash Video Zone

Hot News  NIEUWS VAN HET AVALON-FRONT 1998 


Klik hier voor het Hot News van 1997!
 

NOVEMBER 1998

28/11/98 - 15 JAAR AVALON: HET WERD EEN VOLTREFFER!
Om en bij de 350 mensen brachten een bezoek aan onze expositie Beeld van de expositieruimte en café."15 jaar Avalon" en woonden 's avonds onze dia-en filmavond bij. Daarenboven waren de reacties op zowel de expo als de projecties unaniem lovend. Vooral de tweede helft van de avond, met de diareeks "10 jaar Ontdekkingen" in België, en de videofilm "De Exploratie" vielen danig in de smaak. In zoverre dat, terecht trouwens, deze laatste film door velen als de ultieme speleofilm werd bestempeld. Er zat spanning, humor en avontuur in, en bij momenten werd er spontaan geapplaudisseerd nog tijdens de vertoning zelf! Wij zijn in alle geval dolgelukkig dat alles op wieltjes liep, want er is veel voorbereiding aan voorafgegaan en dan is het toch wel fijn om te weten dat het geapprecieerd werd. De mogelijkheid om het gebeuren over twee verschillende zalen te spreiden (met dank aan de firma Proviron) bleek zeer gunstig voor een vlot verloop van de dag. Zaterdagavond werd dan nog tot in de vroege uurtjes doorgezakt, vooral dan door onze talrijk opgekomen Nederlandse vrienden. Zondag volgde dan een algemene demontage van alles, wat na maar enkele uurtjes slaap flink tegenviel.
Toch blij dat het achter de rug is, want nu kunnen we terug aan grotten gaan denken...

15 JAAR AVALON
Alles is gereed voor deze grote gebeurtenis op zaterdag 28 november a.s. Meer dan 250 mensen reserveerden al hun kaartjes zodat we vrijwel zeker zijn van een uitverkocht huis... In alle geval, de organisatie van dit spektakel is zo tijd-consumerend dat we nog amper tijd hebben om te gaan grotten. We zullen blij zijn dat het achter de rug is. Zorg dat je dit niet mist... je zal het anders nog lang betreuren!

VAUCLUSE
We verbleven zonet 9 dagen in het zonnige zuiden van Frankrijk, waar we verschillende toffe grotten deden. Grootste brok was de 640 m diepe Aven Autran. Twee van onze ploegen haalden de bodem van deze grot, die ondermeer een stel grote putten heeft (P103 en P126), alsook een eindeloze meander (696 m lang!). We verbleven in de ASPA-refuge te St. Christol, die we iedereen kunnen aanbevelen: zeer comfortabel, luxueus and sympathiek.

OKTOBER 1998

ROCHEFORT
Tot onze verrassing ontdekten we vandaag tijdens een banale topo-sessie een interessant gaatje. Een half uurtje later was de passage breed genoeg en konden Paul en Jos het genoegen smaken om +/- 75 m maagdelijke en mooie galerijen te ontdekken. Halte in een ruime zaal voor een sterk tochtend spleetje. Wordt vast en zeker vervolgd!

EMOTIONS
En tot onze spijt is de hele zomer echt te nat geweest om ons toe te laten aan de eindsifon van de Grotte des Emotions te gaan werken. De zone stond bijna permanent onder water... Jammer maar helaas; 't zal tot volgend jaar moeten wachten.

FILM- en DIA-AVOND 15 JARIG BESTAAN AVALON
Voila, alle voorbereiding voor dit spektakel zijn getroffen. Op ZATERDAG 28 NOVEMBER, te Hemiksem, kan U vanaf 15 u onze expositie komen bewonderen. Om 20 u dan start een film- en dia-avond. Op het programma staan :
- De Avalon clip (video)
- Dia-reeks "10 jaar ontdekkingen"
- Jamaica: de verborgen zijde (video)
- De Exploratie (video): vooral deze film mag U niet missen want hij toont unieke "live-beelden" van de ontdekking van honderden meters prachtige galerijen en zalen. Niet ge-ensceneerd!
Klik hier voor een compleet programma!!!

SEPTEMBER 1998

HOTNEWS OPGESPLITST....
Deze pagina wordt veelvuldig geraadpleegd door U allen. Om het laden ervan te versnellen, zijn alle nieuwtjes van 1997 voortaan ergens anders ondergebracht. Bovenaan en onderaan deze pagina vind je er een link naartoe.

FILMEN, FOTOGRAFEREN, GROTTEN...
In het kader van de viering van ons 15-jarig bestaan, gepland voor begin december 1998, zijn we druk bezig met het maken van film - en diaopnames in diverse van onze ontdekkingen. Immers, deze viering zal in hoofdzaak bestaan uit een film- en dia-avond met unieke opnames. Meer nieuws volgt nog!

AUGUSTUS 1998

DE BELGISCHE MAILING LIST
De Union Belge de Speleologie heeft een discussielijst ontworpen. Schrijf hierop in en je kan via E-mail boodschappen uitwisselen met andere Belgische speleos op de lijst. Handig om iets te verkopen, om informatie op te vragen, om een nieuwtje te verspreiden etc... Meer informatie hierover vind je hier: http://www.speleo.be/mailing

AVALON TERUG VAN VAKANTIE
Ziezo, we zijn allen veilig en wel "terug".

De PSM-ploeg bracht 3 drukke weken door op het prachtige Afdaling in Le Monstre (P259)massief van de Pierre St. Martin. De exploratie van de AN506 was zonder meer spectaculair: na een P23, P8, P23 volgde een enorme put, "Le Monstre", maar liefst 259 m diep! Sublieme put, zonder enig platform onderweg, zeer ruim (8 x 20 m); kortom een "bangelijk gat". Deze put wordt de tweede diepste van het Massief (na Puits Lepineux) en de grootste verticale aldaar... Op -310 m ontdubbelt de put zich in 4 andere parallelle putten, variërend in diepte van 60 tot 100 m. Op -410m is het echter onherroepelijk gedaan en hoe we er ook achter zochten, de verbinding met de ondergrondse rivier van Anialarra werd niet ontdekt (nochtans zeer dichtbij).

Ook werd veel tijd gespendeerd in het onderzoek van de "FR1-Trou Vaille que Vaille". Geëxploreerd in de jaren '70, had deze -340 m diepe grot het potentieel om te verbinden met de ondergrondse rivier van Anialarra, maar dan helemaal stroomafwaarts. Vele dagen werden besteed aan het desobstrueren van de smalle eindmeanders, wat in extremis nog een vervolg van +/- 50 m opleverde. Doch niet echt waarop we hadden gehoopt.

De laatste week werd dan duchtig geprospecteerd, wat resulteerde in de ontdekking van een fenomenaal blaasgat (AN519) dat prompt werd gedesobstrueerd en ons reeds een flink stuk "première" opleverde. Halte boven een groot donker gat, op -40 m, wegens geen touw meer en laatste dag van de vakantie!! Deze grot situeert zich boven de ondergrondse rivier van "Caou Couges "(FR3). Ook werd een ander hevig ijskoud tochtend gat gevonden, gesitueerd boven de terminus van de Pozo Estella. Een "nood-desobstructie", de laatste uren van het verlof, leverde een zichtbaar vervolg op! Kortom: we weten weeral wat doen in 1999. Trouwens, nog een 15-tal andere interessante plaatsen werden gemarkeerd en verdienen nader onderzoek.

De Jamaica-ploeg bracht eveneens 3 weken door op dit, naar verluid, schitterende tropische eiland. Spectaculaire ontdekkingen bleven weliswaar uit, doch er werd actief geëxploreerd in zowel de horizontale karst van Portland Ridge, als in verticale karst (putten tot 100 m diep) in een naburige bergstreek. Kleine ontdekkingen hadden o.m. plaats in Pottoo Hole en Jackson Bay Cave. In beide gevallen zorgde de zeer dichte jungle voor een bijna onoverkomelijke hindernis.
 

JULI 1998

Verwacht zo dadelijk geen Hot News! Een deel van de club is net vertrokken voor een 3 weken durende expeditie in JAMAICA, en de rest vertrekt spoedig voor een 3 weken durende exploratie expeditie in het massief van Pierre St. Martin (Spaans gebied). Hoofddoel is het exploreren van de door ons in 1997 ontdekte "AN506-Pozo de los Ninjos". De verwachtingen zijn hoog gespannen, daar er een reële kans is om deze grot te verbinden (op -450 à 500m) met het Systeem van Anialarra. Meer nieuws eind augustus!

AVALON WEBSITE
Guy en Paul sloegen de handen in elkaar en vertaalden samen ons Activiteitenoverzicht 1997 in het Engels...

JUNI 1998

TRAINING
Dankzij ons lid Mark Michiels, hebben we nu de beschikking over een oude fabriek waarin we ons kunnen oefenen in de edele sport van het jumaren. De hoogte bedraagt 20 m vrijhangend, en we hebben er 5 parallelle touwen gehangen zodat we met 5 tegelijk een heel avondje stomweg op en neer kunnen klimmen (en afdalen). Dat doen we dan 2 keer per week, in de hoop om zo klaargestoomd te zijn voor de talrijke putten die we tijdens onze komende "PSM/Anialarra Expé 98" aan onze broek zullen hebben...

ROCHEFORT
Er werd, in alle collegialiteit, een overeenkomst afgesloten tussen SC Avalon en SC Persephone, waardoor het beheer en de verdere exploratie van de Grotte du Bois de Waerimont, werd overgedragen aan SC Avalon.  Intussen gaan de wekelijkse exploraties gestadig verder.

EMOTIONS
De eerste voorbereidingen werden getroffen voor het hernemen van de werkplaats aan de sifon, bijgenaamd "het Zwijnegat". Er wordt 350 m elektriciteitskabel uitgelegd, zodat er met een breekhamer kan worden gewerkt. Hoe we dat praktisch gaan klaarspelen, in het ultramodderige en natte Zwijnegat, en in een zone van de grot die bij het minste regen onderloopt, is een ander paar mouwen. Tijdens een inspectietocht gisteren strandde een ploeg op 15 m van de sifon: het water stond nog te hoog. Allen duimen voor een droge en hete zomer!!

MEI 1998

Weinig echt nieuws te melden. We wroeten lustig verder in diverse van onze lopende projecten, doch dit op een lagere versnelling want we zijn bezig met de voorbereidingen & trainingen voor enerzijds de Pierre-St-Martin expeditie en anderzijds de Jamaica expeditie.
Zopas zaten we nog 3 dagen in de Doubs (Frankrijk) waar we 4 verticale grotten inpakten, samen goed voor 750 m diepteverschil, dit vooral om de klimtechnieken terug in de beentjes te krijgen.

APRIL 1998

FUIF... we gaven er weer "een lap op"!
Onze jaarlijkse fuif kende een groot succes: de zaal zat tjokvol, de pannen werden van het dak gedanst, de drank vloeide rijkelijk, en ik kon nog eens loeihard al die platen draaien van "in onzen tijd". Kortom: 't was weer goed!  Wij danken bij deze ons publiek dat van heinde en verre kwam, en dat van deze avond een succes maakte. Tot volgend jaar, zeker??

LAATSTE NIEUWS!! 350 m bereikt met onze grot-telefoon!
Tijdens ons verlof in de Causses (barslecht weer, dank U!) introduceerde clublid Herman Jorens zijn nieuwe en totaal andere antennes voor zijn draadloze grot-telefoon . Deze bestaan stomweg uit twee electriciteitsdraadjes die in tegengestelde richting op de grond worden uitgezet en aan de uiteinden in de grond worden vastgeprikt. Hoe langer de draden, hoe dieper men kan communiceren.  Aldus werd door ons, met draden van 17 m lang, in een zuid-franse grot (Aven des Patates) een test uitgevoerd. Een verbluffend kristalheldere stemcommunicatie werd aldus tot stand gebracht, op 250 m diepte!  Wat een gevoel om Herman droogweg te horen zeggen: "ik lig hier in het gras te zonnen, en naar de vogeltjes te luisteren"... terwijl voor ons de weg omhoog nog héél lang was.
Vervolgens verplaatste Herman zich aan de oppervlakte over 300 meter, zodat de afstand, schuin doorheen de rots, steeg tot wel 350 m.  Ook nu weer was de communicatie zeer goed.
Dit nieuwe systeem opent enorme perspectieven. Allereerst zijn deze antennes supercompact: een handvol opgerold electriciteitssnoer volstaat.  Tevens halen we nu dieptes die er mogen zijn, en bijlange niet de limiet: ook de Fransen hebben John Hey's grotradio nagebouwd en in de Dent de Crolles werden er dieptes mee gehaald tot boven de 600 meter (met antennedraden van 80 m lang weliswaar)!  Het is duidelijk dat deze radio's de komende jaren tot de standaarduitrusting zullen behoren van elk exploratie-team dat in grote of diepe grotten werkzaam is of er bivakkeert. Wij zullen in alle geval dit systeem gebruiken tijdens onze Pierre-St-Martin expeditie in 1998. De diepte tussen oppervlakte en de ondergrondse rivieren bedraagt daar zowat 450 meter!  Wordt vervolgd, wij houden U op de hoogte!
Voor de ge-interesseerden: lees onze technische pagina's voor een beschrijving van dit apparaat!
 

NIEUWS VAN HET WERKFRONT
U zal misschien denken... al 2 weken geen "Hot News"...wat spoken ze uit bij Avalon?  Wel, allereerst hebben zaken als Algemene Vergadering V.V.S.,  ziektes en drukke beroepswerkzaamheden hun tol geëist.  Doch ondertussen zaten we niet stil; in Rochefort legden Jos en Annemie de laatste hand aan de topo (althans, dat beweerden ze toch...) en een andere ploeg werkte gedurende 2 weekends naarstig verder in een onstabiele doch zeer beloftevolle plek.  Nog even geduld dus voor het spectaculaire nieuws.
Een tweekoppige ploeg (Herman en Patrick) reden voor een weekend naar Yorkshire (U.K.) om deel te nemen aan een bijeenkomst van de Cave Radio & Electronics Group. Bedoeling was om onze grotradios op punt te stellen op grote diepte. We willen ze immers komende zomer gebruiken tijdens onze P.S.M. '98 expeditie, op dieptes rond de 400 à 500 m!
Alvast verwittigen dat wij volgende week voor 10 dagen gaan grotten in de "Causses" (Frankrijk) en dat U zich dus de komende weken evenmin aan spannende nieuwtjes moet verwachten.  Grot ze!
 

FUIF!!!
DE 6de AVALON FUIF KOMT ERAAN!  ALLEN OP POST OP VRIJDAG 24 APRIL 1998, VOOR EEN STAMPENDE, ZWETERIGE, DORSTIGE, EN VOORAL SFEERVOLLE FUIF NAAR GOEDE TRADITIE.
VOLGENS SOMMIGE VAN ONZE TROUWE BEZOEKERS IS DIT DE FUIF VAN HET JAAR... DUS MIS ZE NIET!
 

MAART 1998

ROCHEFORT
Sedert enkele maanden zitten we in de - vervelende - fase van alles te topograferen dat we sedert december '97 ontdekten. Gelukkig zijn we bijna rond.  Deze nieuwe gedeelten zijn goed voor +/- 1050 m (= gevonden door SC Avalon samen met twee Persephone leden, Jos & Chris).  Als we de stukken erbij tellen die Jos & Chris vorig jaar ontdekten, +/- 815 m, en het "oud, klassiek" stuk van de grot (+/- 300 m), komen we aan een totaal van 2165 m.  En het is er nog niet gedaan: er zijn nog volop gangen te exploreren of cheminees uit te klimmen, en er is een andere grot die we met het systeem zouden kunnen verbinden. Twee weken geleden, na 3 weken graven, vonden we een nieuwe zaal (Salle Broccolli) waardoor de afstand tussen beide grotten slonk tot slechts ...10 meter!  Wordt vervolgd.

WELKOM 1000ste bezoeker!
Gisteren 11/3/98 kreeg onze website de 1000ste bezoeker over de vloer.  Jammer genoeg kennen wij deze nobele onbekende niet, zoniet offreerden wij hem/haar graag een lekker trappistje.
Uiteraard is dit de 1000 "officiële bezoeker", want enkel de mensen die via onze allereerste pagina binnenkomen worden geregistreerd.  Waarschijnlijk zijn er al evenveel via een of ander achterdeurtje of bookmark rechtstreeks naar een subpagina gegaan (zoals "HOT NEWS")... Er is trouwens ook een ongeschreven afspraak tussen Avalonleden om onze teller niet zelf aan te dikken: wij komen dus in principe niet op onze eerste pagina!
 

FEBRUARI 1998

SURVEY CONVERTOR
Een nieuwigheid op onze site:  SC Avalon ontwikkelde een stel programmas' waarmee SURVEX topofiles kunnen worden
omgezet naar de veel betere Compass of Onstation topo-software!
Haal de beta-versies van deze programma's gauw binnen, test ze uit en rapporteer ons eventuele problemen, zodat we de zaak nog kunnen verbeteren.   Ga gauw naar deze pagina: klik hier!
 

ROCHEFORT
Opnieuw verrassingen daar: wederom 100 m première en zicht op een nieuw, ruim vervolg (kwestie van een onstabiel blokske te stutten).  Dit nieuwe stuk telt 3 extreme versmallingen en een wonderbaarlijk mooi zaaltje dat ongetwijfeld één van de hoogtepunten van de gehele grot is.  Dit kleinood werd door de ontdekker ervan (Rudi en Jos), "Salle Zen" gedoopt. Het hele systeem is nu effectief de 2000 m voorbij: op naar de 3000??

DIEPTEWERELDRECORD  GEBROKEN: -1610 m!!
't Heeft wel niets met Avalon te maken, doch het is sensationeel en wij willen het U niet onthouden!  Onze correspondent Koen meldde dat verleden weekend, 22 jan 1998, het dieptewereldrecord werd gebroken in de Gouffre MIROLDA (Haute Savoie).  De Gouffre Jean-Bernard, in hetzelfde massief gelegen, en 1602 m diep, verliest hiermee haar sinds vele jaren ongenaakbaar geachte leidersplaats.   Duikers van een Frans/Britse ploeg passeerden de eindsifon van de grot (op -1070 t.o.v. onderste ingang; de grot stijgt nog bijna 500 m boven deze ingang uit) en exploreerden een vervolg (in totaal 380 m lang) waarin o.m. een P20 en R4 hun diepte deden winnen.  Halte boven enerzijds een P15 (nog niet afgedaald), anderzijds een nieuwe sifon.  De duikers bleven 8 uur achter de sifon.  In totaal bleef de ploeg 103 uren onder de grond!  De bereikte diepte bedraagt -1610 m t.o.v. het hoogste punt van de grot!

ROCHEFORT
De interclub Persephone (Jos & Chris) - Avalon rendeert goed, da's het minste dat we kunnen zeggen. De topowerken in het zowat 1 maand geleden ontdekte vervolg (réseau zeg maar) zijn quasi rond: dit nieuwe stuk totaliseert nu minstens 600 m!
Vandaag 1/2/98 werden dan ook voor de eerste keer (na 4 weekends topo) terug serieuze exploratiewerkzaamheden aangevat, die prompt resulteerden in +/- 150 m nieuwe galerijen en het is nog niet gedaan...  De totale ontwikkeling van het grotsysteem zal dus eerstdaags de 2000 m overschrijden.  Er is de voorbije weken ook verwoed getopografeerd in het klassieke deel van de grot en het gehele massief werd middels 2 grote oppervlakte-topo's in kaart gebracht.

JANUARI 1998

AVALON-SITE:
Nu te lezen: het activiteitenoverzicht van Avalon 1997!!

ROCHEFORT
De voorbije weken mochten we nog eens het genoegen smaken om samen met Jos en Chris (Persephone) een flink stuk première te doen. Superlatieven schieten te kort om dit alles te beschrijven en dit gaan we dan ook nog lekker niet doen!  Intussen zijn we er al een week of 3 aan het topograferen en tikt de teller langzaam richting "minstens 400 meter".

Klik hier voor het Hot News van 1997!

 
Contacteer/contact us:  SC Avalon vzw
Privacy beleid: Wij maken gebruik van externe advertentiebedrijven om advertenties weer te geven wanneer u onze website bezoekt. Deze bedrijven gebruiken mogelijk informatie (niet uw naam, adres, e-mailadres of telefoonnummer) over uw bezoek aan deze of aan andere websites om advertenties weer te geven over goederen en services waarin u wellicht geďnteresseerd bent. Als u hierover meer informatie wenst of als u wilt voorkomen dat deze bedrijven deze informatie gebruiken, klikt u op deze link: http://www.google.nl/privacy_ads.html