Home De Avalon Pagina's Grotten in Belgie The Avalon Pages Caving in Belgium

Custom Search
 


Ecological Chemistry:


Caving & Climbing gear:

Outdoor and Innovation

Gemeente Edegem:

 
SDWorx:


Omhoog/Upt

Hotnews Welkom bij Avalon! Wat doen wij? Jaaroverzichten Jaar tot Jaar Straffe verhalen Europese grotten Onze ontdekkingen Grotbescherming Techniek Software Memoires holenmens Explo's Anialarra Fotogalerijen Artikels & Docs De Avalon Flash Video Zone

 
Hot News  NIEUWS VAN HET AVALON-FRONT 1999

 

DEC 1999

GEEN NIEUWS IS GOED NIEUWS...
De werken in der Waerimont gaan gestadig verder.  Geen sensationele ontdekkingen meer de voorbije weken, maar toch zitten we nu rond de 4250m ontwikkeling.  In de laatste week van december volgen nog 2 ultieme pogingen om de "Réseau 2000" te vinden... afwachten!
Intussen wensen wij U een vruchtbaar en probleemloos jaar 2000.
 

NOV 1999

NIEUW OP ONZE SITE
Lees het relaas van onze exploratie in de AN519-Pozo Ibarra, een grot van -347m met een buitengewone put van 222m diep. Klik hier.

VVS-Interclub
We zijn terug van de VVS-Interclub in de Gorges du Tarn, waar 7 van onze leden aan deelnamen. Het was een gezellige boel, goed weer en er werd stevig gegrot.  Naast 3 zwaardere grotten (Aven des Patates -270m; Aven de Banicous -345m; Aven de la Cheminée -400m) bezochten we ook nog de Baume Layrou, Aven de la Caze, Aven de la Barelle, Grottes du Cabane de Trevezel, Aven du Valat Negre, Aven Armand (langs de originele ingangsput!), Grotte de la Clujade en Aven de la Portalerie.

OKT 1999

U BENT WELKOM OP AVALON’S “10 KM DRINK”!
VRIJDAG 19/11/1999 te Leuven

Neptune (1988) - Blaireau Mort - Chawresse - Haquin - Bretaye - Weron - Dellieux - Dury - Eglise -
Lecoq - Strauss - Contrastes - Bernard  - Emotions - Loutre - Waerimont - Poils (1999) enz.

Meermaals zegden we: de dag dat al onze (Belgische) ontdekkingen samen de 10 km passeren, geven we een gratis vat!   We dachten dat dit iets was voor in 2005 of zo, maar wij hebben pech en U hebt geluk: we zijn er al! 
U bent dan ook van harte welkom op de “10 KM DRINK”, waar we onze belofte zullen inlossen.  Plaats van het gebeuren, hoe kan het anders, is het zenuwcentrum van speleologisch Vlaanderen: het Verbondshuis van het V.V.S te Heverlee-Leuven.  Voor de gelegenheid zullen we dit over 2 verdiepingen omtoveren tot een gezellige bruine kroeg, waar menig straf verhaal de ronde zal doen.
Graag tot op vrijdagavond 19 november, vanaf 20u.  Mis dit niet, want het wachten op de 20 KM DRINK zou lang kunnen duren...
 

SEPT 1999

DIVERSE
Geen echt nieuws deze maand, want we werkten enerzijds actief mee aan de Speleologische Dagen (we gidsten er groepen in de Bois de Waerimont en in de Bretaye, gaven demonstraties of cursus grotradio, video, topo enz.).  Anderzijds trokken we  voor een 4-daagse naar de Doubs (F) in gezelschap van Karl Willems (Styx) en Mario Lebbe (De Grotters) voor een poging om de traversée van de Verneau te doen. Echter de weergoden beslisten er anders over en er werd 4 dagen "klassiek" gegrot.
Tevens ging een videoproject van start van Rik Martens in het Systeem van Bretaye dat de komende weken nog wel wat volk zal mobiliseren.
In de Grotte des Emotions dan werd, profiterend van het erg droge najaar, eindelijk verdergewerkt aan het "Zwijnegat" waarin we hopen de eindsifon van de grot te shunten. Reeds 3 weekends gewerkt, nog een 20-tal te gaan schatten we!
Tot slot werd er nog in de BDW verdergewerkt ook en zowat 40 m première gedaan.

AUG 1999

RESEAU DE WAERIMONT: 4000 m!
Het voorbije weekend overschreden onze topografen de 4000 m grens (waarvan 2700 door Avalon ontdekt) en het is er nog niet gedaan. De grot komt met stip binnen in de top 5 van België.
Nog 200 meter en alle Avalon-ontdekkingen (in België) samen overschrijden de 10.000 m.  Zoals beloofd, zal dit reden zijn om een feestje te bouwen. U hoort er nog wel van en alvast welkom!

DE ANIALARRA 99 EXPEDITIE: een succes

* De Pozo Ibarra (AN519), vorig jaar ontdekt, loste alle verwachtingen in doch verdedigde zich zwaar. Verschillende desobstructies (zelfs in de sneeuw) brachten ons, via mooie putten,  op -120m aan een nauwe meander, die in een paar dagen tijd over een 10tal meter werd verbreed. Het vervolg was verrassend: na een P7 volgde (alweer) een monsterlijke put van zomaar even 222 meter, “arrosé” dan nog wel!  Het ding kreeg de naam “The Extremist” en deponeerde ons op -347m in een grote fossiele galerij van het Systeem van Anialarra. In het systeem werden dan verschillende exploratie en topo-tochten ondernomen tot op zowat -500m.  Ondergronds en bovengronds samen werd bijna 2,5 km getopografeerd.  De ligging van alle ingangen van de Anialarra is nu precies bepaald via onze topo’s.  De enorme fout in de ARSIP topo’s is gelocaliseerd geworden, doch daarom nog niet weggewerkt (alles herdoen...?).  In totaal deden we zeker 15 afdalingen in deze pittige grot; m.a.w. we hadden er onze handen vol aan.
Onze Pozo Ibarra opent grote mogelijkheden voor het hernemen van de exploraties in het Systeem van Aniallara, daar de putten minder diep en minder crue-gevaarlijk zijn dan die van Pozo Estella.

* het andere blaasgat AN523 bleef ondanks 3 werkdagen in het stadium van “onstabiel blokkeninstorting” steken.

* op het einde van het verlof exploreerden Paul en Jos vluchtig een nieuwe vondst (AN534 of Pozo del Eclipse) en bereikten na een prachtige puttenreeks de diepte van -120m. Einde daar boven een put van 10 m (touw was op). Grote verrassing was echter de meander die op -120m vertrok en naar een grote zaal leidde, minstens 50 m diameter! Wordt vervolgd...

* en Paul vond een verschrikkelijk blaasgat (AN536 - Pozo del Arco) waarin hij solo 50 m vorderde, einde voor een blok dat een meander verspert. Grote perspectieven!

* we maakten een tweede ingang aan de AN51 - Pozo de los Acuarios; die trouwens ook al een ingang van het Systeem van Anialarra is.

* de eerste 2 weken was het zeer onweerachtig wat voor een paar ondergrondse crues zorgde en ook voor de gedeeltelijke verwoesting van ons hoogtekamp tijdens een korte orkaan....

* Frank en Mark deden niet de PSM-traversee, maar gesteund door de familie Speelmans deed het duo een geslaagde fond-trip in de Couey-Lodge; een -600m. Voorwaar goed gewerkt.

* er werd duchtig geprospecteerd en minstens 5 andere gaten verdienen in de toekomst een grondig onderzoek of verdere desobstructie
 

JULI 1999

BOIS DE WAERIMONT:  de 4000 m binnen handbereik!
De voorbije weken is er aan een beestig ritme gewerkt in de Réseau de Printemps.  Elk weekend gaan er 2 topoploegen aan de slag voor een +/- 11 uur durende tocht, tijdens dewelke gemiddeld 100 à 150 m "première" wordt opgemeten.  Hoewel het karwei nog lang niet klaar is, meet dit nieuwe réseau nu reeds meer dan 1,5 kilometer en nadert de totale lengte van de grot de 4000 m.   Nooit eerder in onze exploratieloopbaan kenden we we het genoegen om week na week, en dit over een periode van verschillende maanden, zoveel "première" te doen.   De Réseau du Printemps is zeer gevarieerd en heeft alles wat een speleo dromen kan.  Wat een avontuur!
Actueel zitten we in een gigantische blokkeninstorting, "l'Apocalypse" genoemd, die de topografen tot wanhoop drijft doch zeer veel perspectieven biedt.  Maar, dit alles wordt ons niet cadeau gegeven.  We zitten nu zeer ver van de ingang en we hebben 2 uur nodig om in de "werkzone" te geraken, en dit via een zeer gecompliceerd en sportief parcours.
Uiteraard is de volgende, misschien wel utopische doelstelling: op naar de 5000 meter!

UITNODIGING FILM "DE EXPLORATIE" (BOIS DE WAERIMONT)
Op zaterdag 23 oktober 1999 gaat in het cultureel centrum DE DJOELEN in OUD-TURNHOUT het N.A.B-festival voor gepromoveerden door (Nederlandstalige Amateurcineasten België).
De film "De Exploratie" van amateurcineast en Avalon-lid Rik Martens won onlangs de eerste prijs van de Provincie Oost-Vlaanderen; de ereprijs in de reeks documentaires, en prijzen voor het camerawerk en de belichting.   Om die redenen mag de film nu deelnemen aan het nationaal festival van de N.A.B.
De aanwezigheid van een groot aantal speleologen op die dag kan alvast voor de juiste sfeer zorgen; en wie weet valt er nog wat te vieren. Het adres en het uur wordt later hier nog bekend gemaakt. Voor inlichtingen kan U intussen terecht bij Rik Martens; tel. 095/31 82 46.

JUNI 1999

BOIS DE WAERIMONT: grote doorbraak (weeral)
De onafgebroken arbeid in de BDW, aan een tempo van minimum 1x per week en dit gedurende 2 jaar reeds, heeft opnieuw resultaten opgeleverd!  Op 5 juni deden Jos, Paul en Chris er opnieuw een grote doorbraak? Zowat 100 m werd vluchtig geëxploreerd. Een week later dan volgde weer een sensationele dag voor 5 uitverkorenen: een bijzonder complex stelsel van gangen, instortingen, zalen dat minstens 400 m extra totaliseert werd ontdekt!  En het is er bijlange nog niet gedaan. De komende maanden zullen dus opnieuw in het teken staan van veel topo-arbeid, protectiemaatregelen en uiteraard explo.   Groot probleem is het feit dat we 2 à 2u30 nodig hebben (enkel) om deze zone te bereiken en dat op dit parcours men twee maal uit de modderige kledij moet om doorheen mooie zones te kunnen vorderen. Tochten duren dan ook minstens 9 à 10 uur. Ons jaar kan in elk geval niet meer stuk (zowat 1 km première en we zijn nog maar juni...).
We hebben altijd gezegd "de dag dat we 10.000 m aan premières bijeen hebben in België, geven we een gratis vat"; in de mening dat we dit zo ergens in 2005 aan ons been zouden hebben. Het lijkt er sterk op dat het wel eens voor eind 1999 zou kunnen zijn: shit!

MEI 1999

BOIS DE WAERIMONT
Zowat 425 m zijn nu bijgetopografeerd in wat we "Réseau du Printemps" hebben gedoopt, onze meest recente ontdekking in dit steeds maar groeiende grotsysteem. De voorbije 4 weekends zijn we weer aan het graven geslagen en is al een kamionlading grond van plaats veranderd.... Wie weet  wat vinden we er...   Wordt vervolgd.

APRIL 1999

VAUCLUSE
Avalon spendeerde weeral een weekje in het zonnige zuiden en deed er een geslaagde fond-trip in de Trou Souffleur (-602m), een magnifieke klepper die wij U warm aanbevelen. De puttenreeks is ronduit verbluffend (de P113 meet maar liefst 50 m in diameter); de zowat twee kilometer rivier beneden is schitterend (gemiddeld 5 m breed).

MAART 1999

BOIS DE WAERIMONT: grote doorbraak!
Na vele weken van noeste arbeid, de ultieme poging zeg maar om het grote vervolg te vinden dat er zeker nog moet zijn, is eindelijk een grote doorbraak geforceerd!  De afgelopen weekends kenden we dan ook weer dat heerlijke gevoel om als eerste doorheen maagdelijke gangen en zalen te rennen. Verschillende honderden meters werden reeds geëxploreerd en wachten nu nog op de topografie ervan...  Het is er zeker nog niet gedaan. Op naar de 3 kilometer?
Tevens ook nog eens herhalen dat SC Avalon de enige beheerder is van deze grot. Momenteel is de grot nog in volle exploratie en kan ze nog niet bezocht worden, maar het is zeker onze wens dat dit in de toekomst mogelijk wordt (onder bepaalde voorwaarden). Nog wat geduld a.u.b.  Ook nog melden dat op vraag van de gemeente van Rochefort, een klasseringsprocedure voor deze grot werd opgestart.

PIERRE-ST-MARTIN: GEZOCHT ENKELE HEVIGAARDS
Deze zomer trekken we weer naar de Anialarra (PSM, Spanje) om er met wat geluk een nieuwe -400 te exploreren en met nog wat meer geluk onze voeten in een ondergrondse collecteur neer te zetten.  In dit kader zouden we nog 1 à 2 krachten kunnen gebruiken, die zich in de periode van 21/7 t/m 15/8 kunnen vrijmaken voor een spannende speleovakantie in één van Europa's mooiste karstmassieven.   Speleo-ervaring in verticale grotten is wel een must.  

FEBRUARI 1999

ANIALARRA 1997-98 NU OP ONZE SITE!
Voortaan vindt U op onze site enkele pagina's die gewijd zijn aan onze exploraties op het Massief van Pierre-St-Martin. Hierin ondermeer een beschrijving van de Pozo de los Ninos, geëxploreerd in 1998. Voorlopig enkel in het Nederlands... Klik hier!

JANUARI 1999

ACTIVITEITENOVERZICHT 1998 NU OP ONZE SITE!
Naar goede traditie vindt U elders op onze website het kersverse acitiviteitenoverzicht van 1998. Avalon is een club zonder geheimen... Tevens werd de tabel met langste/diepste grotten van België bijgewerkt.

Klik hier voor het Hot News van 1998!

 
Contacteer/contact us:  SC Avalon vzw
Privacy beleid: Wij maken gebruik van externe advertentiebedrijven om advertenties weer te geven wanneer u onze website bezoekt. Deze bedrijven gebruiken mogelijk informatie (niet uw naam, adres, e-mailadres of telefoonnummer) over uw bezoek aan deze of aan andere websites om advertenties weer te geven over goederen en services waarin u wellicht geïnteresseerd bent. Als u hierover meer informatie wenst of als u wilt voorkomen dat deze bedrijven deze informatie gebruiken, klikt u op deze link: http://www.google.nl/privacy_ads.html