Home De Avalon Pagina's Grotten in Belgie The Avalon Pages Caving in Belgium

Custom Search
 


Ecological Chemistry:


Caving & Climbing gear:

Outdoor and Innovation

Gemeente Edegem:

 
SDWorx:


Omhoog/Up

Hotnews Welkom bij Avalon! Wat doen wij? Jaaroverzichten Jaar tot Jaar Straffe verhalen Europese grotten Onze ontdekkingen Grotbescherming Techniek Software Memoires holenmens Explo's Anialarra Fotogalerijen Artikels & Docs De Avalon Flash Video Zone

  Hot News  NIEUWS VAN HET AVALON-FRONT 2003


NOVEMBER 2003 

30/11/2003: Groot vervolg post-sifon in de Fagnoules!
Opperste concentratie: Jacques Petit voor de duik van de nauwe en moeilijke sifonHet jaar eindigt goed voor SC Avalon, want na de recente ontdekkingen in de Chawresse, Grotte des Emotions en Bois de Waerimont, volgde gisteren de kroon op het werk in de Chantoir des Fagnoules  (ex-Goelasnuf). Ditmaal met hulp van twee Belgische topduikers.

Gisteren, zondag 30/11/2003, werd er opnieuw gedoken in de eindsifon. Michel Pauwels en Jacques Petit passeerden beiden de nauwe eindsifon (13m) en een daaropvolgende sifon van 5 meter.  Vervolgens hebben ze een groot vervolg geëxploreerd, dat zowat 200 m ontwikkeling heeft en ondermeer een zeer ruime fossiele galerij telt; met een breedte vari?end tussen 3 en 10 meter.   De hoofdrivier valt ergens omlaag in een 8 meter hoge waterval, erg spectaculair, en verdwijnt een eind verder in een nieuwe sifon, die uiteraard het volgende objectief wordt van het duo duikers. Op onze website vind je hier meer uitleg, wat foto’s en zelfs een korte videoclip van de terugkeer uit de sifon van een opgewonden Jacques, na hun ontdekking.

 

Voorbij de sifon!!  15 nov 200315/11/2003: De eindsifon van de Grotte des Emotions is gepasseerd!
De Grotte des Emotions eindigt op een sifon.  Het desobstrueren ervan was één van de moeilijkste desobstructieprojecten  die we ooit ondernamen.  We begonnen ermee in 1997, en het was één opeenvolging van teleurstellingen, problemen en risico's.  Maar de volhouder wint, en volhouden dat kunnen ze bij Avalon!  Vorige zaterdag kenden we het ongelooflijke genoegen om die vervloekte sifon te passeren via onze desobstructie (genaamd "het Zwijnengat") en achter de sifon zowat 75 meter aan grote galerijen te exploreren, die in 1997 deels gezien werden door de duiker van toen, Luc Funcken.  Meer informatie vind je hier

 

WIJNACTIE 2003
Je kan je bijdrage leveren tot de exploratie van de Belgische karst door Avalon te steunen!

Inderdaad, SC Avalon verkoopt weer wijn om de clubkas te spekken. Dit keer kozen onze kenners een rode franse Merlot 2002 en een witte Galetis van de pays du Gers .  De prijzen zijn nog steeds dezelfde: 4 Euro per fles.  En ook weer voorzien van een origineel etiket, getekend door Annette. Deze etiketten worden stilaan verzamelaarsobjecten!   

Zorg dat je zeker niet droog valt met de kerstdagen. Een karton van 6 flessen kost  24 Euro (elementaire wiskunde). 

Alvast bedankt en schol!!

Chawresse-Veronika
Gisteren hebben Rudi en ik nog 90 m bijgevonden en gemeten in de Chawresse (zware, lange tocht van 11 u). Het systeem Chawresse-Veronika passeert de magische grens van 5 km en meet nu 5015 m. Dit is de 3de langste van het land. Even herinneren dat de gehele grot door ons wordt gehertopografeerd. Dit is voor 85% klaar. De originele lengte was 2700m, u ziet hoe zwaar deze grot onderschat was en hoe broodnodig de nieuwe topo is.

Het is de langste vrij toegankelijke grot van het land, en de complexste (Weron-Dellieux is vergelijkbaar).

Meer informatie op de Journ? de l'Explo (Brussel, januari)

OKTOBER 2003

360? Panorama Anialarra
Hier kan je een mooi 360? panorama zien van de Anialarra.  Met dank aan Mark Michiels!

Artikels & Docs ... nieuwe rubriek
In deze sectie van onze site zal ik een aantal artikels publiceren in PDF-formaat die in de loop der jaren door mij werden geschreven voor diverse speleotijdschriften.

SEPTEMBER 2003

Sima de las Puertas de Illamina...BU56 - een succes!

De BU56 in minder dan een week doen... het was ambitieus.  Maar het lukte en het werd vooral fantastisch. De grootste, diepste, spectaculairste, afwisselendste en langste grottocht die we ooit deden. Maar niet de zwaarste, niemand is in het rood gegaan, want de voorbereiding, uitvoering en de ploeg waren op zijn "Avalons". We werkten wel 7 dagen achtereen volle gas.  

Zaterdag 18/9 deden we portage (3,5 uur), zondag 19/9 tweede portage en equipeerden we al tot op -380m. Maandag gingen we omlaag naar -800 m waar we overnachtten in Salle Roncal. 
Dinsdag "even" naar de sifon op -1325m en terug.  Met zijn zessen vertrokken, met zijn zessen gelijktijdig op -1325 m aan de sifon gestaan (sifon? een gigantische schuimende jacuzzi, ja!).  Een nachtje goed slapen en dan hop weer naar buiten, en omdat we nog lekker fris (nu ja, fris?) waren desequipeerden  we de putten ook maar ineens grotendeels.   En we haalden nog twee volle kitzakken van andermans afval uit de grot (er liggen er nog een honderdtal te wachten... maar wij hebben ons bijdrage alvast geleverd).  We brachten 62 uur ondergronds door, waarvan 38 uur effectieve progressie. 
Donderdag en vrijdag volgden twee zware portages naar de vallei, en die waren er toch wel wat teveel aan.   Zaterdagavond 20/9 stonden we weer in België 

Een hectische week dus. Maar wat een grot! Onvoorstelbaar. Iedereen had er zich wel een voorstelling van gemaakt na het lezen van wat beschrijvingen. Maar als je dan echt in de Canyon Belagua op -1100 m, 20 meter hoog aan een stalagmietje hangt en onder je een geluid als een gillende orkaan weerklinkt, de lucht vibreert en het schuimende water aan wel 60 km/uur onder je door raast, dan weet je pas wat de ontdekkers bedoelden met "emotion garantie".  De Wilde Rivier van den Efteling maar dan "maal 20".  Maar we zaten dan ook in de nawee? van een enorme crue (de grootste overstroming sedert 1992 teisterde 5 dagen eerder de regio!)  en het debiet in de grot was nog steeds zeer hoog. 

En dan de locatie van de ingang, wat een plek om te kamperen! 2000m hoog, het dak van de Pyreneeen leek het wel. En zeven dagen blauwe lucht en zon. Maar kom a.u.b. de komende maand niet meer af met droogvoedingen, Marsen of Grannies want wij kunnen die dingen niet meer ruiken of zien!!

Het was een intense week, adrenaline en endorfine verwekkend, die voorbijvloog als in een droom. 

We maakten veel foto's en hebben veel te vertellen. Kom dus binnenkort eens terug hier kijken voor een compleet verslag!

Deelnemers: Annette Van Houtte, Mark Michiels, Rudi Bollaert, Mario Lebbe, Paul De Bie, Koen Mandonx

 

AUGUSTUS 2003

Het BU56 project
Een stel Avalonners doet binnenkort een gooi naar één van 's werelds klassiekers: de BU56 (-1408m). Hier krijg je al een voorproefje. 

SUCCESVOLLE ANIALARRA EXPEDITIE
De 7de Anialarra interclub Expeditie zit erop. Een samenvatting van de resultaten lees je hier. 't was zwaar maar 't was goed. 

JUNI 2003

DE EINDSIFON VAN DE FAGNOULES GEPASSEERD!!

Michel bereidt zich voor: opperste concentratie voor de duikCoup de th?tre, gisteren 29/6/2003 in de Chantoir des Fagnoules (ontdekt door Avalon in april 2002 en ook gekend onder het pseudoniem "Goelasnuf").  

 Exact een jaar geleden (zie Hotnews 2002) dook Lucienne Golenvaux al eens in die sifon. Na 7 meter werd hij ondoordringbaar; hetgeen toen een grote domper zetten op het plezier van de Avalonners.   
Maar na diverse pogingen geraakte Michel Pauwels gisteren dan toch door de smalle sifon; die 15 m lang is en halverwege een lastige étroiture heeft.  Na nog een korte sifon (2 meter) zette Michel voet in een ruime galerij (2 x 2 meter) waarin opnieuw de collecteur kan gevolgd worden.  Na een dertigtal meter te hebben afgelegd; keerde Michel terug; maar de grot loopt er gewoon door!

Voor ons is dit geweldig nieuws; ook al zullen we het zelf niet mogen meemaken;  de hoop is groot dat achter deze sifon een enorm systeem kan worden geëxploreerd. 

Klik hier voor een live verslag van één van onze clubleden!

De afstand naar de resurgentie bedraagt nog 3 kilometer; en het dieptepotentieel is ruim 135 meter.   De eigenaardigheid van deze grot is dat men op -20m reeds in een echte, turbulent stromende collecteur terechtkomt.  De grot meet momenteel zowat 700m. 

 

DE 7de ANIALARRA EXPEDITIE ... EN DE BU56 (-1408m)

Naar jaarlijkse traditie gaat eind juli de Anialarra-expeditie van start. Georganiseerd door Avalon doch met deelname van leden van diverse clubs: Avalon, Hades, Marginal, De Grotters, Styx, Speleo NL.  De verwachtingen zijn hooggespannen: vorig jaar deden we er een mooie ontdekking; de Réseau Nostradamus. In die gigantische galerij is zeker en vast nog flink wat bij te ontdekken!  En zullen we nu eens eindelijk onze desobstructie van de AN60 kunnen afronden; met een dieptepotentieel van meer dan 400 meter?

Nadat we ons "getraind" hebben in en op de Anialarra; gaan een vijftal Avalonners in september opnieuw naar ginds voor het realiseren (hopen we) van een oude droom: de BU56-Puertas de Illamina; met zijn -1408m diepte nog steeds de diepste van het PSM-massief.  Ooit zelfs de diepste ter wereld (in 1980), en een klepper van een grot; met één van de meest spectaculaire ondergrondse rivieren die men zich kan voorstellen.  Met zijn vijven, mogelijk zessen deze tocht op een week tijd volbrengen; is ambitieus.  Er mag niets tegenzitten. Doch we gaan er zeker een lap op geven!

Dromen van de BU56 (gezien vanaf de Anialarra)

MEI 2003

TRAVERSEE VAN DE VERNEAU: EEN SUCCES
14 jaar na onze eerste traversee in 1989 van de Verneau (Doubs, Frankrijk) deden we de tocht nog eens over.   E? van de langste doorsteken van Europa (8500m lang voor +380 m niveauverschil); in een schitterende onderaardse rivier en gevarieerd gangenstelsel.  
Het weer was uitstekend, op wat onweersdreiging na.   Om dat onweersrisico te beperken vertrokken we vroeg (om 7u15 stipt) in de grot en gingen we in stroomopwaartse richting, zodat we uit de levensgevaarlijke stroomafwaartse zone zouden zijn in de middag.   Wie had kunnen voorspellen dat we 's namiddags al gewoon terug buiten zouden staan!

Ditmaal waren we met zijn zessen (Annette, Paul, Mario, Jos, Mark & Frank).  De grot kenden we intussen op onze broekzak, de "vorm" was er en de bijna bejaarde bende (4 van de 6 deelnemers zijn al ruime veertigers!) stoof er in een rotvaart doorheen, vanaf de Grotte Baudin naar de Bief Boussets; waar het eerste trio al na 9,5 uur zijn neus terug in de zon kon steken, een uurtje later gevolgd door het tweede trio.  Een fantastische trip, die we zeker nog wel eens zullen herhalen. Maar dan misschien iets rustiger, met wat tijd voor foto's? 

Nog wat details: we gingen, net zoals in 1989, in pontonni?e.  Zeker we weren wat nat maar tijd om het koud te krijgen hadden we niet. Neopreen is toch niet echt geschikt voor deze tocht die zich voor 90% buiten het water afspeelt...  Voor de kenners nog signaleren dat we de gevaarlijke middenzone (tussen Puits du Vieux Fou en Salle du Gnome) totaal vermeden door langs de Galerie de la Cote Jamey te gaan, een parallel stuk collecteur dat in 1996 werd verbonden met de Galerie Lacuson.   Een veilig en indrukwekkend groot alternatief!

Tot slot: dank aan de Spekulozen voor het mogen gebruiken van hun touwen in de onderste putten van de Bief Boussets!

 

APRIL 2003

AVALON vzw is een feit
Sinds kort is Speleoclub Avalon (eindelijk) omgevormd van feitelijke vereniging tot een v.z.w.   Vandaar de verandering van logo van deze website!

Bouw zelf een LED-verlichting
In de "Technical " sectie van onze website kan je nu een PDF-presentatie downloaden waarin stap voor stap beschreven wordt hoe je een goede elektrische verlichting kan bouwen: een kleine krachtige accu en uiteraard zoveel LEDS je maar wil. Niks hoogstaand maar degelijk en simpel. 

MAART 2003

WROETEN IN HET LUIKSE
De voorbije maanden hebben we veel werk verzet in de regio van Luik. Enerzijds is er een desobstructie aan de gang in Veronika. Anderzijds is er hard gewerkt in de Fissures, in de hoop een nieuwe boveningang te vinden. Voorlopig 20 meter première en weinig verdere perspectieven.   Ook in Pers??ance is al veel werk verzet. Daar gaan de zaken beter: gisteren 50 meter première.   In dit kader: blijf a.u.b. uit onze werkplaats daar want het is er bangelijk onstabiel.  Waarschuwingsbord ter plaatse. 

NIEUW: activiteitenoverzicht 2002!
Inderdaad, wat we vorig jaar allemaal uitspookten kan je nu lezen op deze site. En verdorie, we hebben weer niet stilgezeten. Inderdaad mensen, in Belgiëgrotten (willen) ontdekken daar kruipt veel tijd en energie in.  Dit activiteitenverslag is een collage van de email-verslagen die binnen Avalon circuleren en door zowat elke clublid worden geschreven. Grappige lectuur vaak.  Ook vind je hier een welhaast historische, om niet te zeggen compromitterende foto van Annette en manlief Paul.  Lezen en kijken maar! 

Nieuwe fotogalerij Gouffre Berger!
Vroeger vond je hier reeds een fotogalerij over de Gouffre Berger. Deze is nu volledig herwerkt: van 20 naar 53 foto's. De foto's zijn ook veel groter dan voorheen. Dus ga gauw op virtuele ontdekkingsreis. Om hier echt optimaal van te kunnen genieten is een 1024x768 beeldschermresolutie aangeraden. 

SpeleoBase 2.4.1 is uit!  
Verschillende nieuwigheden maken Speleobase nog krachtiger. Zo is er ondermeer een krachtige ingebouwde zoekmotor waarmee je op gelijk welk woord in de database kan zoeken. Er zijn nieuwe lijsten, je kan nu op alle kolommen sorteren, er zijn infoballonnen enzovoort. Hier downloaden en proberen maar! 

Avalon website gehonoreerd!
Onze site werd vermeld in de jaarlijkse "Easy Computing Gids" die de beste Benelux Internetpagina's bespreekt. Op pagina 398, geflankeerd door de UBS en de VVS websites (andere speleowebsites staan er niet in) kreeg de Avalonsite als één van de enige buitensportwebsites de drie sterren toegekend. 

Grotbescherming pagina's internationaal geapprecieerd!
Er zijn reeds tal van positieve reacties binnengekomen, vanuit zowat elke hoek van de wereld, op de sectie grotbescherming en de Powerpoint presentatie "Grotbescherming: Inzichten en Bewustwording" die sedert twee maanden op de site staat.   Vrijwilligers hebben aangeboden deze presentatie te vertalen in diverse talen; zo kan je binnenkort een Spaanse, Italiaanse en Russische versie verwachten!  Het doet me veel plezier te weten dat ik een steentje heb kunnen bijdragen aan de internationale bescherming van de grotten...

JANUARI 2003

NOG GROTBESCHERMING... 
En de voorbije dagen werd er naarstig verder gesleuteld aan dit luik van onze website, gestimuleerd door de talloze positieve reacties vanuit diverse landen ter wereld. Je vindt er nu ook 15 grappige cartoons van de hand van de tekenaar Serdu, die de erecode van de speleoloog illustreren.

NIEUW OP ONZE SITE: GROTBESCHERMING!
Eindelijk heb ik de tijd gevonden om iets te doen dat al lang gepland was; nl. het maken van een grote sectie in onze website over "grotbescherming".  Voorlopig nog enkel in het Nederlands, de vertaling in het Engels volgt nog.  Je vindt ondermeer een dia-presentatie van 65 dia's, die je gratis en voor niks mag downloaden en gebruiken binnen je club of verbond.   Een must voor iedere speleoloog, en ook voor zij die al met de nodige voorzichtigheid omspringen met onze grotten, valt er nog wel iets uit te leren.

Verder ook artikels over afbakeningstechnieken, hoe omspringen met gidsingen enz. Een onderdeel "speleo-cartoons & grotbescherming" is in de maak. Veel leesplezier en ... "Cave softly"!

 

 
Contacteer/contact us:  SC Avalon vzw
Privacy beleid: Wij maken gebruik van externe advertentiebedrijven om advertenties weer te geven wanneer u onze website bezoekt. Deze bedrijven gebruiken mogelijk informatie (niet uw naam, adres, e-mailadres of telefoonnummer) over uw bezoek aan deze of aan andere websites om advertenties weer te geven over goederen en services waarin u wellicht geïnteresseerd bent. Als u hierover meer informatie wenst of als u wilt voorkomen dat deze bedrijven deze informatie gebruiken, klikt u op deze link: http://www.google.nl/privacy_ads.html