Home De Avalon Pagina's Grotten in Belgie The Avalon Pages Caving in Belgium

Custom Search
 


Ecological Chemistry:


Caving & Climbing gear:

Outdoor and Innovation

Gemeente Edegem:

 
SDWorx:


Omhoog/Upt

Hotnews Welkom bij Avalon! Wat doen wij? Jaaroverzichten Jaar tot Jaar Straffe verhalen Europese grotten Onze ontdekkingen Grotbescherming Techniek Software Memoires holenmens Explo's Anialarra Fotogalerijen Artikels & Docs De Avalon Flash Video Zone

Hot News  NIEUWS VAN HET AVALON-FRONT 2004


NOVEMBER 2004

WIJNACTIE 2004

Opnieuw besteedden de leden van Speleoclub Avalon de nodige tijd aan de edele kunst van het wijnproeven. Na een avondje "blind proeven" kwamen twee lekkere wijntjes uit de bus. Wij maken er een erezaak om geen "boecht" te verkopen want op termijn rendeert zulks niet!
Dit keer werd het een lekkere rode wijn uit de Languedoc en een halfzoete witte wijn Côte de Bergerac.
Zoals de vorige jaren verkopen we deze wijn om onze clubkas te spijzen. En die is altijd leeg want grotten exploreren kost veel geld.
Heb je dus nog wijn nodig voor de feestdagen, zoek je een origineel cadeau, wil je onze club steunen, of heb je gewoon dorst; aarzel dan niet en bestel onze lekkere rode of witte wijn, aan de democratische prijs van 4 Euro per fles. Uiteraard zijn de flessen voorzien van een origineel speleo-etiket, ontworpen door Annette. Deze etiketten worden stilaan verzamelaarsobjecten. Maak je serie compleet!
 
Bestellen kan per email, telefonisch of schriftelijk; bij eender welk Avalon-lid of anders bij het clubbestuur:
Paul De Bie / Annette Van Houtte
Jan De Bodtlaan 59
2650 Edegem
 
 
Een karton van 6 flessen kost 24 Euro.
 
Vermeld de hoeveelheid flessen rode wijn, en de hoeveelheid witte wijn afzonderlijk.
Betaal ofwel aan het Avalon-lid, ofwel stort je op rekening nr. 979-6159289-85 van SC Avalon vzw.
Wij zorgen er wel voor dat we het op één of andere manier aan je leveren. Indien mogelijk, zou een centralisatie per club ons daarbij helpen!
 
Alvast bedankt!  

SPELEOBASE 2.6 is beschikbaar
Inderdaad, er is weeral een nieuwe versie van deze grottendatabase. Ditmaal met een verbeterde Import Wizard, een betere beveiliging en een aantal handige verbeteringen  SpeleoBase kan je gratis downloaden op onze softwarepagina's.

OKTOBER 2004

Anialarra ... de september ploeg is ook terug

In september brachten we nog een fijne week door op het massief. Veel prospectie, maar ook hard labeur en vooral een "alles of niets" trip in het Systeem, die mogelijk wel het vervolg van de réseau Nostradamus opleverde!  Lees hier verder...

SEPTEMBER 2004

Anialarra 2004: we zijn terug...
In augustus 2004 had, onder de ARSIP vlag de 8ste Anialarra-expeditie plaats op het Massief van Pierre-St-Martin. Het hoofddoel was de verdere exploratie van de Réseau Nostradamus, een belangrijke stroomopwaartse tak van het Systeem van Anialarra. Een "blokje" in Salle du lapiazNa equipement van de 400 m putten van de AN51, die als ingang diende, werd in Salle du Lapiaz (150 x 60 m) een bivak ingericht voor 3 personen. De teams verbleven hier telkens twee à drie dagen.
In totaal werden tijdens deze expeditie 1350 m aan première getopografeerd.
De totale ontwikkeling van het Systeem van Anialarra komt hierdoor op 15200m, voor een diepte van -648m.
Meer info vind je hier.

Intussen staat een viertal vertrekkensklaar om tussen 10 en 20 september nog een staartje te breien aan de Anialarra-expe 2004. Meer nieuws hierover later.
 

JULI 2004

De 8ste ANIALARRA-EXPE staat vertrekkensklaar.  
Inderdaad, binnen enkele dagen vertrekken we weer voor 3 weken naar de Pyreneeen waar we zullen verder werken in het Systeem van Anialarra. Het belooft een spannende maand augustus te worden daar, want diverse clubs hebben goede perspectieven. Indien alle dromen waar worden, dan beleeft het PSM-massief een topjaar met grote premières in de Anialarra, AN8, Gouffre Romy en E2000...

CHANTOIR X: -66m reeds
Inderdaad, op deze website is alles rustig wegens de voorbereidingen van de Anialarra-expé, maar we zaten intussen allerminst stil en wroeten naarstig her en der verder.

JUNI 2004

SPELEOBASE 2.5 is beschikbaar
Inderdaad, er is weeral een nieuwe versie van deze grottendatabase. Ditmaal met een fel verbeterde imageviewer met ondermeer ingebouwde scan-mogelijkheid. SpeleoBase kan je gratis downloaden op onze softwarepagina's.

CHANTOIR X
Een nieuwe tocht in onze recentste ontdekking heeft goede resultaten opgeleverd, we bereikten "vlot"een diepte van -50 m en de grot loopt nog steeds verder. Afwachten dus.

MEI 2004

Standaard persoonlijke uitrusting bij Avalon...FAGNOULES... het blijft maar verder gaan!
De voorbije weken spendeerden we veel tijd aan de grot en meer bepaald in de réseau achter de "Siphon Ex-terminal".  Michel Pauwels dook er een nieuwe stroomafwaartse sifon en ontdekte weer 50 m rivier, einde op weer een duikbare sifon. Lang geleden dat duikers nog zoveel succes boekten in ons landje. Tussen de duiken door verkenden wijzelf er meer dan 100m aan nieuwe galerijen. De lengte van de Fagnoules mag nu om en bij de 1500 m worden geschat waarvan reeds 1100m getopografereerd.  Meer info en foto's van de réseau post-sifon vind je hier

 

CHANTOIR X: Hoera, een doorbraak!Chantoir X: deze massa puin werd emmer per emmer uitgegraven.
Afgelopen weekend leverde één van onze waanzinnigste desobstructies eindelijk resultaat op. Na in totaal 17 dagen graven waarbij een berg puin werd verzet (zie foto hiernaast, maar opgelet: die berg is slechts de helft van wat we eruit haalden) geraakten we zondag in een echte grot. Zowat 100m première werd gedaan met diverse putten. Voorlopige halte bovenaan een put van 10 meter met zicht op vervolg. Het leven kan mooi zijn.

WEBSITE (alweer?)
Inderdaad het hele navigatiesysteem binnen de website werd verbeterd. Vanuit elk blad kan je nu naar onze hoofdrubrieken gaan. Maar ook niet onbelangrijk: de website is naar 1024x768 pixels gebracht. Wie nu nog zijn monitor op 800x600 heeft staan, heeft brute pech en moet dus in elke blad van links naar rechts scrollen. Het leven is hard.

EN WE BLIJVEN GRAVEN
Na 11 weekends hard labeur in de Chantoir X, waarbij een ton of 10 modder en keien emmer per emmer uit een onstabiel gat werd gehaald, kunnen  we zeggen: de doorbraak is stilaan voor morgen..

APRIL 2004

WE BLIJVEN GRAVENChantoir X, onze recente werkplaats, april 2004
Het is wat stil geweest hier op deze pagina's, maar dat betekent niet dat we hebben stilgezeten. Reeds 6 opeenvolgende weken zijn we een grote desobstructie bezig van een doline, de Chantoir X.
Echter dit karwei gaat minder vlot dan gehoopt, er zijn reeds ettelijke kubieke meter modder en keien uitgehaald en recent is de boel vakkundig gestut geworden. Zeker, een doorbraak is nog niet voor morgen. Maar naar goede Avalon-traditie "gaan we door tot aan het gaatje".

WEBSITE
Zoals je ziet is deze in een ander kleedje gestoken. Verandering van spijs doet eten. 
 

FEBRUARI 2004

Systeem van Bretaye 
Ik heb zopas een fotogalerij over deze Avalon-ontdekking  op de website gezet. Beleef één van de spannendste exploraties in België mee, zonder nat te worden...

Paul, achter de sifon en dolblij! (foto: Mark Michiels)Fagnoules: 7 Avalonners passeren de eindsifon... droog!
Wie had het een paar maanden geleden durven dromen... we zijn door die 20 meter lange sifon (Avalon stopt nergens voor)!

Hoe hebben we dat klaargespeeld?

Lees hier de eerste details over een onvergetelijke dag

Activiteitenverslag 2003 nu online!
Naar goede gewoonte staat het overzicht van onze activiteiten van vorig jaar weer op de site. We zaten weer niet stil... oordeel zelf.

JANUARI 2004

Fagnoules
Avalon is sedert een paar maanden bezig met een ambitieus plan om de eindsifon van de grot (twee opeenvolgende sifons die samen 20 m lang zijn) droog te passeren! De wetten der hydraulica en vooral veel inventiviteit zijn onze leidraad.   Op de Journée de l'Explo, op 31/1/2003 in Brussel, werd ons project reeds  uitgebreid voorgesteld.   Ik zal trachten een van de dagen iets ineen te boksen voor onze website, dus kom nog eens terug kijken.

SpeleoBase
In onze software section kan je nu een nieuwe versie vinden die vooral de bezitters van ene groot computerscherm zal aanspreken.

Contacteer/contact us:  SC Avalon vzw
Privacy beleid: Wij maken gebruik van externe advertentiebedrijven om advertenties weer te geven wanneer u onze website bezoekt. Deze bedrijven gebruiken mogelijk informatie (niet uw naam, adres, e-mailadres of telefoonnummer) over uw bezoek aan deze of aan andere websites om advertenties weer te geven over goederen en services waarin u wellicht geïnteresseerd bent. Als u hierover meer informatie wenst of als u wilt voorkomen dat deze bedrijven deze informatie gebruiken, klikt u op deze link: http://www.google.nl/privacy_ads.html