Home De Avalon Pagina's Grotten in Belgie The Avalon Pages Caving in Belgium

Custom Search
 


Ecological Chemistry:


Caving & Climbing gear:

Outdoor and Innovation

Gemeente Edegem:

 
SDWorx:


Omhoog/Upt

Hotnews Welkom bij Avalon! Wat doen wij? Jaaroverzichten Jaar tot Jaar Straffe verhalen Europese grotten Onze ontdekkingen Grotbescherming Techniek Software Memoires holenmens Explo's Anialarra Fotogalerijen Artikels & Docs De Avalon Flash Video Zone

Hot News NIEUWS VAN HET AVALON-FRONT


Activiteitenverslag 2005 nu online

Het was weer een superdruk jaar voor Avalon, met meer dan honderd activiteiten in binnen-en buitenland. Hier vind je het verslag van een heel jaar speleoplezier...

 

DEC 2005

Speleobase 2.7 is uit

Er werd vooral gewerkt aan verbeterde mogelijkheden om je grotten te filteren (en je kan nu ingewikelde filters maken en deze bewaren als "favoriete filters" en aan de export mogelijkheden. Zo kan je nu de grotten exporteren naar een CSV formaat dat gemakkelijk in bv. Excel kan gelezen worden, en is ook de export naar PCX formaat (compatibel met Garmin Waypoint formaat) verbeterd.   Tot slot kan SpeleoBase nu rechtstreeks naar PDF afdrukken.

Hier kan je SpeleoBase 2.7 downloaden

NOV 2005

Chawresse-Veronika: nieuwe verbinding zo dichtbij (en toch zo ver!)
Profiterend van de droge herfst, hebben we de exploratie hernomen van de Rezo BB (Bibber & Blubber) die we een paar jaar geleden ontdekten voorbij de "Siphon Suspendu" van de Rezo B. Meer dan 280 m galerij werd er ontdekt die ons tot op slechts 2 m van het uiteinde van de Réseau des Gours in de Veronika brengt!  Zelfs de hoogte klopt!  Er is al hard gewerkt aan beide kanten, in bijzonder moeilijke omstandigheden, doch voorlopig  blijft de verbinding uit.   Mochten we deze galerij verbinden, dan zou een enorm ondergronds circuit ontstaan. De juiste berekening moet nog gebeuren maar het zou minstens 1,5 km lang zijn.  En extreem moeilijk, laat dat alvast geweten zijn. De Rezo BB is niet van de poes.  

Hier zie je een screenshot van de topo.  In het groen, de ontdekkingen van Avalon, waaronder de Rezo BB.  Op deze topo ontbreekt de Réseau de l'Angle Droit en de zone van de Grand Puits in de Réseau du Comblennois. Al de rest is al ge(her)topografeerd. De ontwikkeling van de grot bedraagt intussen officieel 5349m.

OKT 2005

Chantoir N4: eindelijk een doorbraakje
We waren al bijna 7 weekends aan het graven in een verdwijnpunt gelegen naast de N4 (autoweg Namur-Marche).  Na meer dan 13 m bijna volledig opgevulde gang te hebben leeggeschept zijn we eindelijk uitgekomen in een kleine zaal met een watervalletje en een mogelijk stroomafwaarts vervolg.  't Is er niet gemakkelijk maar we geven de moed nog niet op!

SEPT 2005

Het Anialarra systeem houdt ons opnieuw in de ban

De laatste week van september pikten 4 Avalonners en 2 Fransen de draad weer op in het Systeem van Anialarra. Ter herinnering: in augustus 2005 was daar een historische doorbraak gemaakt: de stroomafwaartse trémie op -648 m werd gepasseerd en een groot vervolg van enorme zalen en fossiele galerijen geëxploreerd.
De deelnemers aan de september-expé hadden maar één wens: de rivier herontdekken, die voorbij de trémie nog niet werd teruggevonden.

Voor de expeditieleider, Paul De Bie, begon de zaak bijzonder slecht. Vijf dagen voor het vertrek brak of kneusde hij een rib in een “artificiële étroiture” op een speleofeest. Echter, na 9 jaar gedroomd te hebben van het vervolg “post-trémie”, en als één van de hoofdacteurs in de doorbraak ervan in augustus, besloot hij in onvervalste Rambo-stijl er het beste van te proberen te maken en mee te gaan....  lees hier verder

AUG 2005

Legendarische doorbraak in het Anialarra systeem!

Paul & Annette bij de radioGedurende de eerste drie weken van augustus 2005 had op het PSM massief de 9de Anialarra Interclub expeditie plaats, zoals steeds georganiseerd door SC Avalon, club van het Vlaams Verbond van Speleologen, België, met medewerking van speleo's van andere VVS-clubs, Speleo NL, en FFS.

De vorige jaren werd in het Systeem van Anialarra vooral progressie geboekt in de stroomopwaartse delen. Verschillende kilometers aan zeer grote galerijen werden aldus geëxploreerd: de Réseau des Affamées en de Réseau de Nostradamus.
Het stroomafwaartse einde van de grot werd door ons reeds in 1997, 2000 en 2001 onder handen genomen. Echter, de legendarische trémie waarop de grot eindigt op -650 m, en die reeds door talloze voorgangers onderzocht werd, gaf zich toen niet gewonnen. Het onstabiele obstakel werd algemeen geacht als “onpasseerpaar” te zijn.   Echter, bleek dit even een misrekening te zijn!  In minder dan 3 uur waren wij er doorheen en konden we bijna een kilometer toevoegen aan het Systeem.  Lees hier verder....

 

JULI 2005

(Weer) historische duik in de Emotions
Afgelopen zondag 17/7/2005 dook Michel Pauwels in de Sifon 2 van de Grotte des Emotions.
Ter herinnering: de Sifon 1 werd in 1997 door Luc Funcken gedoken. Jarenlang werkte Avalon, wanneer de weeromstandigheden het toelieten, in haast onmenselijk modderige omstandigheden aan het shunten van deze sifon ("Het Zwijnengat"). Dit lukte in november 2003, en liet ons toe meer dan honderd meter indrukwekkend grote galerijen te exploreren (bijzonder moeilijke progessie, met vele oppo's en looplijnen), met einde op een nieuwe sifon.
Deze Sifon 2 werd dus afgelopen zondag aangepakt, dankzij het extreem droge weer. Een memorabele urenlange sleurpartij van zwaar materiaal, modder en nog eens modder, een duiker die zich staande in 1 meter diep water moest aankleden: typisch Emotions! Met twee 6 liter flessen vertrok Michel in de ruime sifon en bleef wel 20 minuten weg, hetgeen bij ons deed vermoeden dat hij erdoor was geraakt! Bij zijn terugkomst bleek echter dat hij de sifon niet had kunnen passeren: na 7 m en op een diepte van -3m50, wordt deze veel te laag. Michel had de hele tijd geprobeerd om zich er doorheen te graven, doch wegens gebrek aan graafmateriaal zal deze poging een andere keer moeten herhaald worden.

Klik hier voor meer info over de Grotte des Emotions
 

JUNI 2005

Nieuwe duik in Fagnoules

Foto: JC LondonZondag 13/6 doken Michel Pauwels en Jacques Petit opnieuw in de Fagnoules.  Het werd een echte "interfederale activiteit", met 6 Avalonners en evenveel UBS'ers van diverse clubs die gelegenheidsherpa speelden en aldus ook eens , als eerste niet-clubleden, het magnifieke réseau achter de Sifon 2 konden bewonderen. Die Sifon 2 kon ditmaal probleemloos worden drooggepompt, dankzij het droge zomerweer.  De duikers doken opnieuw de extreem smalle S5 (Siphon Moche) en de erop volgende sifon om vervolgens de zaal te onderzoeken die Michel in februari had ontdekt. In die zaal werd een nieuwe sifon (7) te smal beoordeeld, doch werd wel een gangetje gevonden waaruit niet alleen tocht komt, maar ook het geluid van een rivier!  Een shunt dus van die te smalle sifon?   De duikers groeven er zowat 2 meter ver in en dienden dan de poging te staken wegens het late uur.  Wordt ongetwijfeld vervolgd dus. De Fagnoules is nog lang niet gedaan, het potentieel blijft nog steeds zeer groot.   Zie ook de site van JC London die een fotoreportage maakte over deze dag.

APRIL 2005

In de grotte des SaribotsDoorbraak in Saribots

Sedert enige tijd graven we in een kleine doline in de provincie Luxemburg. Onlangs werd daar een kleine doorbraak in gemaakt, een put van een meter of 3 geeft toegang tot een galerijtje.  Grote blokken versperren een eventueel vervolg maar daar wordt de komende weken werk van gemaakt. De (voorlopige? ) naam van dit grotje, dat actueel zowat 15 m lang is: Grotte des Saribots.

MAART 2005

Activiteitenverslag 2004

Het activiteitenverslag van 2004 is beschikbaar op onze site. Je kan er in lezen wat de Avalonners vorig jaar weer allemaal bezighield.

FEBRUARI 2005

Suspens in de Fagnoules

Zondag 20 feb 2005 doken Jacques Petit en Michel Pauwels opnieuw in de Fagnoules. Wegens teveel water kregen wij de eerste sifon (S2 aval) niet leeggepompt en dienden ze dus zonder dragers naar de volgende sifons te gaan. Daar dook Michel doorheen een nauwe sifon (S5 aval) waar hij reeds in 2004 was doorgeraakt. Na 35 m galerij diende hij een nieuwe S6 te duiken. Deze leverde toegang tot een ruime zaal op (10x15m) doch een nieuwe sifon (S7 aval) is het enige vervolg!  De suspens blijft nog enige tijd duren in wat stilaan een paradijs voor duikers is aan het worden. Dago valt de sifon aan
Een communicatieprobleem tussen beide duikers (Michel bleef veel langer weg dan met Jacques afgesproken) zorgde voor ongerustheid en finaal een kleine speleo secours.  Tegen 19u echter waren beide mannen weer aan "onze" kant van de S1-aval en hadden wij intussen de beschikking over lekker veel dragers van de speleo secours om de flessen naar buiten te zeulen.

Overigens, Avalon is al een hele tijd in de weer om die vervloekte S2-aval te elimineren. Via een ingenieus buizensysteem kunnen we hem bij laag debiet wel droogpompen, doch het blijft een riskante bezigheid.  Dus regelmatig wordt daar met zwaar materiaal op los gegaan.  Mocht de sifon "weg" zijn, dan wordt een schitterende actieve grot van in totaal 1,5 km toegankelijk voor niet-duikers.

Meer info over de Fagnoules vind je overigens hier.

 

JANUARI 2005

Nieuwe SpeleoBase versie

Je kan hier een nieuwe versie downloaden (v2.6.2) die een aantal bugs oplost. Vooral aanbevolen voor mensen die de Import Wizard gebruiken.

"Anialarra Doorduwer 2004"

Mark Michiels is gekozen tot  "Anialarra Doorduwer 2004", en krijgt de gegeerde wisseltrofee die elk jaar wordt gegeven aan een bijzonder verdienstelijk deelnemer van de  Anialarra expeditie.   Mark's motivatie, enthousiasme en speleo kwaliteiten zijn een voorbeeld voor ons allen.

Meer info over de Anialarra expedities vind je hier.

 

 

 

 

Contacteer/contact us:  SC Avalon vzw
Privacy beleid: Wij maken gebruik van externe advertentiebedrijven om advertenties weer te geven wanneer u onze website bezoekt. Deze bedrijven gebruiken mogelijk informatie (niet uw naam, adres, e-mailadres of telefoonnummer) over uw bezoek aan deze of aan andere websites om advertenties weer te geven over goederen en services waarin u wellicht geïnteresseerd bent. Als u hierover meer informatie wenst of als u wilt voorkomen dat deze bedrijven deze informatie gebruiken, klikt u op deze link: http://www.google.nl/privacy_ads.html