Home De Avalon Pagina's Grotten in Belgie The Avalon Pages Caving in Belgium

Custom Search
 


Ecological Chemistry:


Caving & Climbing gear:

Outdoor and Innovation

Gemeente Edegem:

 
SDWorx:


Omhoog/Up

Hotnews Welkom bij Avalon! Wat doen wij? Jaaroverzichten Jaar tot Jaar Straffe verhalen Europese grotten Onze ontdekkingen Grotbescherming Techniek Software Memoires holenmens Explo's Anialarra Fotogalerijen Artikels & Docs De Avalon Flash Video Zone

ACTIVITEITENOVERZICHTEN
Rapport over 2002


JANUARI

* Herman, Erwin en Flip gingen nog een dagje werken in de "laminoir" in de Vallei van de Lembrée.
* Deelname aan de Journ? de l’Explo te Brussel.
* BDW: een zeer beruchte gidsing die Rudi en vooral Mich de nodige grijze haren heeft opgeleverd. Nagel aan de doodskist was een macho’ke dat op alles en nog wat kritiek had. Zeer frustrerend om daar je zondag aan te moeten verbrodden.
* l’Autre Trou: Mario, Peter en Paul troffen hem/haar (veel) vettiger aan dan verwacht. Ze zijn op twee geblokkeerde gangen gestoten. Hier zouden we toch eens aan moeten verderwerken en dan moeten we ineens het zand buitenwerken.
  BDW- Choco: afgelast wegens te veel water.
* Chawresse: Paul en Mark gingen de topo van Rezo B afmaken. Er was veel volk en veel water. We moeten overigens de traversée eens stutten: nu is het een gevaarlijke toestand. Mark & Paul zijn niet verder dan een rivierbeddinkje beneden een smalle put, en de sifon kunnen gaan: ’t is een korte topo geworden. Nadien kunnen we de Veronika nog eens opmeten!
* Haquin: Annemie en Eric: opnieuw veel water. Eric had geen probleem met de versmallingen.

FEBRUARI

*Chawresse: Mark en Annette gingen werken in de Rezo B, in een klein vervolgje bovenaan de R4 nabij de "grote marmite"; het werd een zeer zware dag die finaal amper 5 meter "première" opleverde.
* Trou Bernard: een "initiatie in touwtechnieken" van de Stefan, volgens recept van Paul. Afdaling via de Puits des Fous, dan vervolgens langs zeer smalle wegen naar de bodem van de grot. Bezoek aan de sifon en Nr One (heel veel water), dan rechtsomkeer. Pittige trip; de Stefan deed het echter schitterend. Deelnemers: Paul, Frank, Stefan.
* Grottes de Floreffe: Jos werkte er verder aan zijn topo. Bijna af, nog 50 m modderpijpen. Kandidaten gezocht!
* Anialarra-vergadering met goede opkomst.
* Erwin & Herman namen deel (met grotradio's) aan secoursoefening VVS, in de Trou de l'Eglise ipv Abime de Lesves want die stond vol water.
* Trou Bernard: de poging om Eric wat touwtechnieken bij te brengen ging niet door want de Bernard stond in crue. De ploeg trok dan naar de Weron waar echter halfweg (in de Chicanes) een te smalle passage Eric het leven te moeilijk maakte. Dus maar een halve trip... Deelnemers: Mario, Marjan, Eric, Michaela.
* Grotte Strauss: De Biekes gingen er de balisage nog eens vervangen (ditmaal met staaldraad) want de beestjes hadden die weer kapotgebeten.
14/2-17/2: Vierdaagse in de Doubs: veel volk (in totaal 15 man waarvan wel 5 kinderen), droog weer, plezant. Er werd flink gegrot; onze tochten stonden een beetje in het teken van de Verneau, waarin we in september nog eens een doorsteek hopen te kunnen realiseren.
- Gouffre des Chaseaux (-160): erg sportieve grot, vele putten maar ook een fameuze versmalling (Jos, Mark, Jarl).
- Baume-St-Anne: Stefan kreeg er een vuurdoop in het "echte" puttenwerk. Hoogtevrees schijnt hij niet te hebben! Dit blijft toch wel een spectaculaire grot! (Frank, Paul, Stefan).
- Verneau: een primeur, want we maakten gebruik van de vorig jaar ontdekte gang die via Grotte Baudin een directe toegang tot de collecteur van de Verneau mogelijk maakt, bij alle waterstanden. Zeer indrukwekkend, je komt 20m hoog uit boven de bulderende rivier en moet dan nog zowat 30 m traverseren lang een overhangende richel. We maakten een tocht door reusachtige galerijen; jammer genoeg dienden we niet zo ver van onze bestemming (de Tripode) terug te keren omdat de galerij er totaal sifonneerde. Toch een nuttige voorverkenning in het licht van onze traversee in september. Deelnemers: Mark; Paul, Annette.
- Baume des Cr?es: ook al een magnifieke tocht in deze -180m diepe grot die toegang verschaft tot een stroomopwaarts stuk van de Verneau. Dit blijft ongetwijfeld een van de mooiste tochten van de Doubs. Lange trip (een uur of 10). Jammer genoeg zat er nogal wat ander volk in de grot. Deelnemers: Jos, Mark, Stefan, Frank, Jarl.
- Jerusalem: een eenvoudigere grot, echter echt mooi en met nogal wat putjes en een voute-mouillante. De Biekes brachten er een leuke dag in door, en konden aldus gaan wandelen in het meest stroomopwaartse stuk van de collecteur van de Verneau.
- En uiteraard werd er nog gewandeld door de niet-grotters in de Gorges de la Loue en nabij de Source du Lison.
- vermeldenswaard: eerste buitenlandse reis voor kleine Klara (die echt wel braaf was!).
Deelnemers: Paul, Annette, Kim, Ellen, Jos, Leen, Pieter, Hannes, Jarl, Frank, An, Klara, Stefan, Ine, Mark.

* Laminoir in de Lembrée. Herman, Jos en Erwin trokken met hun laatste moed naar het dassenhol. De pijp achteraan wordt ondoordringbaar. Hopelijk naar links onder doch dit ziet er zeer moeilijk uit. 30 graden omlaag werken is haast onmogelijk. Men ziet het realistisch in. Er wordt nog eens gekeken, getopografeerd en afgebroken.
* Trou Meriat (Mairiat) te Celles tegen de Lesse. Mario en Paul trekken naar de droge vallei waar zich onderaan een grote resurgentie bevindt. Er zit een collecteur van een drie km lang met verschillende pertes boven die nog door Martel en Van den Brouck werden gekleurd begin deze eeuw. Het water gaat op 9 uur doorheen de collecteur die nog niet betreden of gevonden is. In het midden van het traject bevindt zich de Trou Meriat, een goede reden om deze grot eens binnenste buiten te keren. De grot heeft een put van een 7 meter diep doch deze stond vol water onderaan van twee meter diep. Boven in de grot werd op twee plaatsen gegraven, ongeveer 1,5 kubieke meter zand, en er werd een drie meter premiere gedaan waarna het ondoordringbaar wordt. De put wordt nog eens nagezien in drogere tijden.

MAART

* Bomal: Paul, Peter, Mich en Mario trekken naar wat grotjes om ze eens uit te keren. Grotte de l’'Epervier. Peter en Mich graven zich te pletter en komen terug bij de uitgang. Peter doet een desob en vindt 4 m premiere maar een blok in het plafond van 300 kg is totaal van zijn steun ontdaan door de ijverige gravers en het is te onstabiel. Het wordt ook zeer smal. Paul waagt zich in de smalle put van 8 m diep. Interessant geval maar zeer moeilijk werken onderaan de zeer smalle put. Er is 4 m zicht met een breedte van 15 cm. Dan naar l' Embarcad?e. Dit grotje ligt onder het kasteel van Logne. Er is vervolg te zien in een diaklaze achterin het grotje. Graven is mogelijk.. Aan de andere kant van de berg zit de Grotte Notre Dame. Deze is vrij groot ( 300 m schat ik) en we beleven nog enkele spannende momenten bij het verlaten.
* Trou Bernard: Paul ging met Patrice Dumoulin (Waalse collega) broches plaatsen in de Nr Two, meer bepaald in het circuit van de Puits des Fous.
* Het Fort van Barchon: Jos, Eric en Annette gingen daar in en op het fort het speleoparcours afleggen dat jaarlijks door een Waalse club wordt uitgehangen: z?r plezant, nat, nauw, luchtig, technisch. Kortom voor herhaling vatbaar. En Eric leerde er heel wat bij.
* Trou d'Haquin: gidsing door Marjan en Mario van 4 mensen. Het was een heel enthousiaste bende en het werd dus een plezante tocht. E? van de vier wil eens mee naar Koekelberg.
* Oostenrijk: Rudi ging met zijn companen touwen recupereren. Het was zoals altijd een zwaar WE. Door de sneeuw 800m omhoog ploeteren, hele dag grotten, 's avonds terug omlaag en de volgende dag van 't zelfde want ze mogen niet aan de ingang camperen en niet langer dan één dag in de grot vertoeven van de autoriteiten. Ze gingen hun vorig eindpunt voorbij, maar geven uiteindelijk op om administratieve (zie hierboven) en technische redenen. Moeten nog één maal terug voor topo en desequipement.
* Ab?e de Beaumont en Grotte de Ham: Mario, Stefan, Annette en Kim: ook een plezante tocht, afgezien van het afzien van Mario om het laatste putteke van den Beaumont uit te komen.

* Het VERVOLGVERHAAL dat zich afspeelde over verschillende WE-dagen: de Chantoir des Fagnoules!
1/ Na de Bernard ging Paul op zoek naar de eigenaar van de Fagnoules: niet gevonden.
2/ Terug naar de Fagnoules en wederom de eigenaar gezocht. Een "eigenaar" gevonden, die denkt dat hij de eigenaar niet is... maar toch discreet begonnen in de doline: spleet uitgekrabd en ineens kwam er veel tocht uit...
3/ Joël heeft inlichtingen ingewonnen bij het kadaster: de eigenaar die dacht de eigenaar niet te zijn is dan toch de eigenaar, m.a.w. de boer van de grote boerderij vlakbij...
4/ Nog maar eens een WE later: terug naar de eigenaar, deze is niet thuis, maar zijn zoon is akkoord. Serieuze explosieve vorderingen, de spleet van 10 ?15cm wordt verbreed tot normale dimensies. Groot enthousiasme. 's Avonds dan toch de eigenaar kunnen spreken: na wat gepalaver bezwijkt hij onder de natuurlijke charmes van Paul (dixit Paul) en is hij akkoord. HOERA!!!
5/ Om ons toe te staan zonder pottekijkers te werken en toch over de ontdekking te kunnen publiceren, verzint Paul een andere naam voor de grot, nl. GOELASNUF (een anagram dus).
* Fagnoules: Jos, Paul en Erwin hebben een zware werkdag gehad en zijn zo'n meter gevorderd. De verticale spleet werd serieus ruimer gemaakt evenals het horizontale gangetje ervoor is nu ook comfortabeler geworden.

* Van 30/3 tot 7/4/2002 zaten we in de Ardeche. Lekker droog zomerweer, een grote opkomst en de prachtige grotten zorgden ervoor dat dit weer over de hele lijn een voltreffer werd. Volgende grotten werden bezocht:  Event de Peyrejal, Aven de Noel, Cocali?/strong>re, Grotte de Sanilhac, Aven Rochas (-167m), Aven Orgnac -

APRIL

* Fagnoules: Mario, Peter, Herman en Erwin hebben de werken voortgezet en zijn ook zo'n 1,5m verder geraakt. Je kan nu al in het putteke staan en het vervolg blijkt recht naar beneden te gaan, weliswaar v?l te smal. Wordt vervolgd.
* Topodag: Paul is samen met Joël enkele grotjes gaan topograferen in de buurt van Hasti?e.
* Trou de l’Eglise: Eric, Jan en Annemie hebben een leuk tochtje gedaan. Eric heeft zich zelfs door de "giftige" passage aan de babydoll gewurmd.
* Koekelberg: Onder deskundige leiding van Mario werden de klassieke oefeningen aangeleerd zoals een knoop passeren, de paraplu"s, chemineren enz... Deelnemers: Eric, Stefan, Mario.
* Gidsing in de St. Anne: Na een uitgebreide briefing van Wilfried en een ploeterdag bleek Pascale aan de brievenbus zware fysieke problemen te hebben. Jan, Frans en 2 Mollen deden het zeer goed en waren enthousiast.  Pascale werd wijselijk bedankt voor verdere diensten (een ondankbare taak van onze voorzitter).
* Paul, Patrice en Annette plaatsten de nodige broches in de Number Two van den Bernard. Puits du Visionaire was hun eindpunt die dag.
* Fagnoules: Paul, Mario en Peter --> HOERA! De grote doorbraak... we ontdekken een "echte" grot met een flinke ondergrondse rivier, een grote zaal met concreties en al wat we dromen kunnen. Einde op voute-mouillante.
* Fagnoules: Micha?a, Jos, Annette en Erwin exploreren stroomopwaarts en vinden vele honderden meters bij.
* Trou Bernard: Paul en Patrice: broches verder plaatsen in de Number Two --> afgewerkt met een totaal van ca. 18 broches.
* Fagnoules: oppervlakte topo gemaakt + beugels ingang geplaatst om grot af te sluiten + kruipgang uitgegraven.
* Fagnoules: Paul (na een overnachting ter plaatse) en Peter: 1. stabilisatie ingangsblokkenzaal ; 2. topo van het stroomafwaartse gedeelte tot aan de sifon (Mario kwam erbij) ; 3. High Tech meetbuis van 9 m lengte wordt uitgetest voor inschatting van de sifon ; 4. stroomopwaarts gedeelte gaan bekijken.
* Fagnoules: Annette, Herman, Jos: topo van het stroomopwaarts gedeelte (totaal geëxploreerd gedeelte bedraagt reeds ca. 600 m).
* Algemene vergadering VVS: Avalon verzorgde de bar en broodjes.
* Fagnoules: Paul, Mich, Rudi: vooral topo, maar toch ook weer première: Affluent des Etroitures en Réseau des Profiteurs..

MEI

* Fagnoules: Chris, Paul, Mark, Jos. Een topo-dag voor Jos en Chris. Nog wat desob voor Mark en Paul. We deden tevens een kleurproef. Er stond vandaag weinig water in de grot en het verzuipputje was volledig droog.
* Fagnoules: Paul, Frans, Jan: Nog even benadrukken dat de Frans zijn vuurproef goed doorstaan heeft, zijne K-way het minder goed deed, maar dat hij de volgende keer in speleopak gaat verschijnen. Ook belangrijk is dat de resurgentie terug werd bezocht en zeker interessant om in de toekomst terug te bekijken (bij laag water).
* rommelmarkt: Annemie, Wilfried en kinderen. Er werd 128.31 euro pure winst gemaakt en dit in zeer natte omstandigheden. De Paul heeft dat bedrag ondertussen al weer uitgegeven aan materiaal voor de Fagnoules!
* Mario snuffelde met de camera in de sifon van de Goelasnuf. Na 4,5 meter ging de camera niet meer verder, en leek het of de snuffelaar tegen solide rots stootte.
* Fagnoules: Paul leidde Kim, Ellen en Annemie in de Goelasnuf rond. Heel het stroomopwaartse gedeelte werd bezocht. Na de rondleiding en een poging van Paul om Ellen tot kinderarbeid aan te zetten (allez daar kunt gij nu toch door?) ging Paul met alweer een nieuw instrument in de sifon keuteren. De nieuwe keuteraar was in totaal 9 m lang. De buis bleek pas na ongeveer 7,5 meter op de rots te stoten, en een beetje naar beneden te gaan. Nu we dit weten, weten we eigenlijk nog niets ...
* 9 tot 12 mei : Anarbel-weekend: ondermeer een rondleiding in de BDW van 3 speleo’s, en een bezoek aan de Lesse Souterraine die echter in crue stond zodat er aan de Baionettes moest worden omgekeerd.
* 18 tot 21 mei : Doubs : Mario, Marjan, Annettet en Koen (van de Grotters): Chateau de la Roche in crue, Baume de la Favi?e en Bief-Boussets
* BID avond in Leuven alwaar een 25-tal personen aanwezig waren. .Op deze avond werd door Paul een uitgebreid verslag, met topo's en foto's, gebracht van de Avalon ontdekkingen gedurende de laatste 15 jaar.
* Fagnoules: de eindsifon werd gedoken door Lucienne Golenvaux, jammer genoeg einde na 7 meter op een instorting. Ook werd er die dag door Jos en Annemie verder getopografeerd in de affluents van de rivier.

JUNI

* Een controle bezoek aan de Emotions. Voor sommigen was het nog eens verpozen in deze mooie grot en voor anderen was het een eerste bezoek. Toffe tocht.
* Test van de fluometer van Erwin in het riviertje van de Pressoir. De resultaten leken overtuigend doordat het toestel duidelijk fluoresceine detecteerde voordat er met het blote oog ook maar één spoor te bekennen was. Volgende keer wordt hij ingezet in de Fagnoules.
* Goelasnuf : Jos, Paul, Mario: Met de stroomgroep, draden trekken, buizen in de sifon aanbrengen, beetje beton maken kortom een normaal Avalon grottochtje. Daarna het echte speleowerk : gaten boren. Grote boor=diep gat=warm machien=grote patat.
* Goelasnuf + Trou des COPERES Annette, Frank: Wij doen hier ook kleurproefjes, zij zorgden voor een Goelafluosnuf. Om niet enkel daarvoor zo ver te rijden ook nog Trou des COPERES (Dinant) bezocht en wie weet er was toch nog ergens een ....
* Goelasnuf Peter De Geest, Paul, Jos, Herman: De vorige grote patat viel tegen de temperatuur van het water ook. Dus nog meer grote gaten= nog meer van die dingen die er in moeten =afwachten tot volgende week.  Daarna naar de resurgentie, nog niets te zien (+- 40 uur) ook fluo-capteurs waren negatief. Het zal dus wat langer duren, het meettoestel van Erwin kan een week lang opnemen.
* Paul ging naar de vergadering van het beheercomit?van de BDW in Rochefort waarover hij uitgebreid verslag bracht. Hij heeft er met succes de belangen van Avalon en van de grot zelf verdedigd.
* Fagnoules: Peter en Paul trokken naar de sifon om er te werken. De resultaten van de week er voor waren maar matig. Na veel knoeien en prullen met Boma worst die te dik was om in de gaten te krijgen en die uit de omhulsels moest worden gelepeld, kon er toch geplopt worden met een serieuze donder als gevolg.
* Manto-St-Etienne: Mich, Jan en de gegidste Francis trokken naar deze klassieker. Na heel wat zoeken naar ingangen, sleutels, kabels en een batterij (sorry, ik kan het toch niet laten...) doen ze de traversee en amuseren ze zich kostelijk.
* Fagnoules. Paul en Herman gaan naar de sifon (naar waar anders hoor ik u al zeggen). De Big Bang van de week er voor was alweer bevredigend. De seismografen te Ukkel hebben het geweten. Met een nieuwe boor en de machine van Wilfried wordt de bikkelharde rots aangevallen. 4 uur later wordt er alweer aan seismologische verstoring gedaan. Er wordt ook nog een debietmeting gedaan met een plaat met V-sleuf. Het debiet in de collecteur in de grot is 7 ?8 l/sec. Aan de resurgence in de waterput van de villa is het debiet 15 l/sec.
* Weron-Dellieux: Om een kort verhaal lang te maken..........: Marjan, Rudi, Stefan, Frank, Mario en Frans deden de traversee. En dat verliep niet zonder slag of stoot.

JULI

* Mich en Herman zijn naar de Fagnoules geweest. Korte inhoud: a) de resultaten van vorige keer waren mager ondanks dat het acht gaten betrof van 22 mm diameter en 85 cm diep met zware konfituur. Er zal met pure chocolade gewerkt moeten worden en dat is een dure grap. Bovendien ontbreken we feestlinten en dat is ook moeilijk te vinden. Ondanks dit smakelijke verslag, zijn we somber.  b) Stroomopwaarts, ter hoogte van "de wasmachine" werd gegraven. Dat was zwoegen en bovendien lijkt het resultaat niet passeerbaar.
* Trou de l’Eglise: Gidsing met Rudi, Annemie en Francis: Een routebeschrijving van Rudi verraadt dat Rudi zich blijkbaar goed geamuseerd heeft. De anderen trouwens ook. Toch nog dit: de eindsifon (beneden) was droog en er was heel wat tocht. ... Daar zouden we toch eens iets moeten aan doen.
* Secours Chaudfontaine: voor de tweede maal trommelt het UBS ons op om als desobstructiespecialisten te komen helpen bij een secours, en jawel: alweer in de Grotte des Fonds d’Ecris. Een lange avond en nacht om de vrouw van Paul’s vriend Patrice (die we er vorig jaar gingen redden) uit de grot te krijgen.
* Jos & Chris verifieerden de Trou de la Sir?e nabij Durbuy (was een tip van JC Vittoz). Echter deze grot werd als oninteressant bevonden. Ook het verdwijnpunt van "Dagobert" nabij Sinsin werd gecheckt, en er werd ook aan gewerkt. Dit lijkt interessanter, doch met schupkes alleen geraakt men daar niet in. Wordt vervolgd?
* Paul & Mario gingen naar de Fagnoules. Inderdaad de "mossel" van vorige keer bleek niet zo geslaagd. Er werd daarom geopteerd om de gaten (7 gaten van 80 cm diep) vlak bijeen te boren, in een cirkel van +/- 30 cm dus. Een kilo of 1,5 stevige champignons-?la-gr?que erin, vervolgens een dreun die ze op het seismografisch instituut van Parijs moeten hebben geregistreerd. Wij hoopvol naar buiten, om daar in alle discretie en illegaliteit nog twee uur aan de Chantoir xxx te gaan graven. Deze is compleet dichtgespoeld met modder. Er is nu een put van 1m50 diep, nog steeds geen opening te zien. Wordt vervolgd.
* Mario en Marjan zaten omwille van VBF-verplichtingen toch in de buurt en gingen maar even kijken in de Fagnoules. Echter, ons mossel van vorige week had wederom amper effect gehad. Het is om moedeloos van te worden. Tenzij we aan nog betere konfituur geraken, zal de desobstructie van die eindsifon een voortijdig en roemloos einde kennen...
* Chantoir de Kin: nadat de Frans in de loop van de week grondig door Wilfried was onderwezen in touwtechnieken in het "fabriek", was de tijd daar voor een echte grot. We waren met vier: P & A, Frans en ook Oswald Pauwels. Het werd een leuke dag waarbij we de grot grondig verkenden, op veel plaatsen kwamen waar we nooit eerder waren geweest en nog spannende momenten beleefden. Weinig water... toch kwamen we er zeer nat uit.
* Haquin: gidsinkje door Wilfried, Annemie & Frank van enkele genodigden.

AUGUSTUS

Augustus is de Anialarra-maand: drie weken naar de Spaanse Pyreneeen om verder te exploreren in, boven en rond het Systeem van Anialarra. Spannende, natte en vruchtbare vakantie; want we kwamen naar huis met 2000 meter première waaronder een mega-galerij die nog steeds doorloopt: Galerie Nostradamus.

SEPTEMBER

* BDW: twee dagen achtereen de "gidsing der gidsen"; m.a.w. de interne opleiding van nieuwe mensen die in de toekomst kunnen worden ingeschakeld voor het begeleiden van andere clubs in de BDW.
* Trou Ozer : Jos en Frank. Er bleken nu bijna overal broches geplaatst, het wiebelende betonijzer van de inkomput is ook door iets stevigers vervangen. De touwen bleken wat te kort te zijn, maar er kon geknoopt worden zodat dit eigenlijk geen probleem was.
* Trou Weron: tweede gidsing van Nele en Eric door Wilfried en Annemie. Nele raakte zonder hulp op de 2 "klote-opstapjes", en Eric met slechts een klein zetje.
* Nou Maulin : Paul, Annette, Kim, Ellen, Francis. Zie verslagje dat Paul eerder al rondstuurde. Kort samengevat : dit ging goed, en er werd veel vuil buitengesleurd.
21/09 tot 29/9: de Anialarra mini-expeditie door Paul, Annette en Mark die nog een toffe week doorbrachten op het massief van de PSM.
* Mario is gaan helpen bij de organisatie van Endorfine (een avonturen ding van de bergsporters, zie Passage), en moet daar ook dit weekend nog terug gaan helpen.
* Herman en Erwin gingen de monorail weghalen in de laminoir aan de Lembrée, maar hadden onderweg zoveel te zien en te bespreken dat ze te laat waren om er aan te beginnen...

OKTOBER

* BID-avond door Mario met ruime belangstelling, over desobstructietechnieken en materiaal.
* Onze interne topo-cursus in de Ancienne Carri?e werd verder afgewerkt door Mario en Annette.
* BDW-gidsing: Jos en Paul leidden de GSAB rond, Paul had de lolbroeken, Jos de serieuze mannen. Wij dronken ‘s avonds in ‘t Café alle Rochefortoises op. s’Anderendaags was het de beurt aan Annette en Mario om de ESCM (Mons) rond te leidden. Zij hadden geen Rochefortoises meer, een ramp!
* Derde gidsing in de BDW door Jos en Mark, van Glaise & Roc. Zeer tevreden gasten!
* Fagnoules: Frans en Paul hebben stroomafwaarts getopografeerd. Het totaal van de grot bedraagt nu ongeveer 650m. Er moet nog een 100m stroomopwaarts gemeten worden, dus voorlopig zal de grot niet veel groter meer worden. Ondertussen hebben Herman en Francis gewerkt in het stroomopwaartse stuk. Een lage laminoir werd onder handen genomen.
* Nou Moulin: Rudi heeft een Spaanse madam gegidst, samen met Speleo Lux. Toen ze aankwamen aan de grot stonden daar wel een man of 50. Bleek dat er een opname bezig was voor het 50jarige bestaan van Speleo Secours. Gelukkig was dit voor hun geen probleem en mochten ze gewoon passeren om te gaan grotten.
* Chantoir xxx: Paul is hier samen met Jos terug aan gaan werken. Het gat zat volledig dichtgespoeld met blubber, stenen en rotzooi. Ze hebben nu zo'n 2,5m diep gegraven maar zijn nog niet aan het punt waar we vroeger (10 jaar geleden) gestopt waren.
* BDW: gidsing door de gegidsten van de gidsing der gidsen. Onze "pool" van BDW-gidsen is nu +/- in orde.
* Trou de l’Eglise: gidsing van 3 personen door Jarl en Stefan.
* Een dagje "choco?" in Boyau Choco  (BDW) met Jos en Annette, met een eindvonnis waartegen niet meer in beroep wordt gegaan: het is gedaan!!! (Jos stelt wel voor nog eens terug te gaan om foto's te nemen).
* Ook onder het motto 'hoe vettiger hoe prettiger': een dagje Chawresse met Rudi en Paul, met alweer zo'n eindvonnis: we gaan terug!!! Tripje van 10 uur. 
* Mario en Peter naar de Puits Mario (BDW) om er een klimtouw af te breken en 30 m te topograferen: leuk, vettig, vermoeiend.
* Jos en Frank met de schup naar de Chantoir de Buc: help ons help ons uit de nood, want de jagers schieten met lood, dan maar naar de Gallerie des Sources.
* Annemie en Eric naar den Eglise, zonder jan den Engelsman. Den Eric moet nogal genoten hebben van z'n dagje grotten: betekent dit een come back??
* 31/10 - 3/11 Supernatte Doubs, bezocht door Mario, Paul en Annette. Afgezien van het grotten zelf (een stuk Verneau-collecteur, de Cul de vau en de Grotte des Cavottes) moeten er foto's zijn genomen die al historisch kunnen worden genoemd nog voor ze ontwikkeld zijn. De foto's hebben iets te maken met Annette en de samenleving wacht in spanning (want hier heeft het iets mee van doen) het resultaat af! Allez vooruit, we publiceren er één hiernaast (foto door Mario)

NOVEMBER

* Fagnoules met Herman en Frank om te werken in de stroomopwaartse laminoir.
* Puits des Fous in de Nr2 van de Bernard door de Biekes, Kim en Ellen deden het prima.
* de Persev?ance werd bezocht door Jos en Frans; met artif klim beneden, en ook een interessante desob-mogelijkheid gezien.
* Jos en Annette gidsten de club van Rochefort in de BdW: ze werden ietwat afgeschrikt toen ze een stel uitgelaten jongeren zagen uitstappen: 4 rumoerige twintigers en één gezapige veertiger. Ondanks hun rumoerigheid waren ze in de grot z?r oplettend, ge?teresseerd, wilden alles zien en superenthousiast. Vol lof over de ontdekking en begrip over de verschillende beschermingsmaatregelen.
* de Trou des Furets door Mario, Marjan en Frank: interessant, sportief, tof. Weer werd de opmerking gemaakt dat deze toch eens terug getopgrafeerd zou moeten worden.
* Chawresse: de 2 geksten van de club, met name Paul en Rudi, zijn verder gaan werken aan de moddergang van de Réso B. Ze moesten weer eens langs de Réseau Pers?hone naar beneden omdat de normale toegang te nat was. Dus naar achteren in ponto en met 2 zware zakken. De moddersifon bleek te zijn omgetoverd in 3 vo?es-mouillantes. Aan hun vorige terminus gecartouched, daarachter vervolg in echte galerij: Einde van deze mooie propere galerij op sifon. 30m voor het einde is nog een zijgang die geëxploreerd werd tot een te desobstrueren obstructie, daarachter is een ruimte zichtbaar. Totaal: 130m première. De moedigaards hebben dan nog heel dat stuk opgemeten + de moddersifon: volgens Paul was dit de bangelijkste topo-ervaring uit zijn carri?e. De Chawresse meet nu in het totaal 4853m, maar er zijn nog verschillende Réseaus te hermeten, dus het zal nog langer worden.
*
Socotra avond.
Jos, Frank en An, Frans en Famillie, Mark en Mario waren op deze derde uitgave van de partij.
*
Film festival in Parijs
. Paul en Annette gingen naar de lichtstad om er het jaarlijkse festival bij te wonen.
*
Herman en Mich trokken naar de Fagnoules en desobstrueerden in moeilijke omstandigheden de laminoir verder over 1,5m.
*
Perseverance: Jan, Annemie, Eric, Peter en Mario verkenden de Perseverance en deden de klim zoals Jos en Frans hen voordeden enkele weken ervoor.

DECEMBER

* Francis en Mario trekken in de Bernard naar de Puits Des Fous en Francis kan er al direct zijn oefeningen in de praktijk brengen.
*
Duik in de Fagnoules. Michel Pauwels duikt in de twee sifons in de Salle Goelasnuf. De twee sifons zijn niet dezelfde maar er zijn hier en daar wel gaten waardoor ze communiceren. Op 3 m diepte buigen ze horizontaal en zitten ze dicht. Onmogelijk hier door te komen voor een duiker.
* Perseverance: Jos & Frank gingen er werken in de blokken en deden 10 m première.
* Grotte Strauss met Krypta, gegidst door Paul en met een door hen aangebrachte geoloog-quaternaire-paleontoloog (Jeezus: wat is dat voor een beest?)
* Nachtelijke uitstap naar de Fourneau met overnachting in de chalet van 'Dagobert'. De tweede dag van het weekend werd er door een uitgedunde ploeg nog een wandeling onder leiding van buurtkenner Dagobert uitgevoerd.
* Fagnoules - Wegens de zeer hoge waterstand in de grot dienden Mario & Herman de desobstructie van de stroomopwaartse laminoir op te geven. Ze hielpen dan maar Paul bij het vervangen van de voorlopige balisage (linten) met een discrete balisage stijl "Avalon". Dit karwei is nu vrijwel klaar. Te noteren: indrukwekkend debiet in de collecteur (schatting 80 l/s) dat probleemloos in de sifon verdween.
* Trou Weron: integrale afdaling tot sifon + bezoek aan Réseau du Ruisseau. Inoefenen touwtechnieken voor Kim en Francis, onder leiding van Annette en Mario. Veel gespartel aan de beruchte opstapjes tussen Puits de la Bouteille en Porte d'Avion.
* Emotions: Herman & Mich gingen er zogezegd grotten, wij denken er het onze over.
* BDW: Paul, Frans & Frank: Puits Benji werd voorzien van 10 mooie, hi-tech inox trappen. Of ze stevig genoeg zijn valt af te wachten. Tijdens het toch wel langdurige en ingewikkelde karwei (20 gaten geboord) werd door Frank en Frans links en rechts duchtig geschrobd en schoongemaakt. De witte Tornado's in actie! We hopen in elk geval dat Puits Benji nu niet meer voor accidenten zal zorgen.

BESLUIT

Jawadde! Hebben we weer niet wat overdreven? Ik heb de activiteiten niet geteld maar dat was weer eens een jaartje dat we niet hebben stilgezeten. Een mooie ontdekking in Belgiëdie er mag zijn... maar ons toch nog op onze honger laat: de Fagnoules. Schoon dingen gezien in Frankrijk. E? van de beste Anialarra-exp?ities met een mega-première. Een stel nieuwe en zeker door het speleovirus gebeten leden; Frans en Francis kwamen onze rangen vervoegen. Ons ledenaantal blijft op een comfortabel niveau. De kleine Biekes die stilaan "echte" speleo’s worden. ‘t Was goed! Nog van dat!

Paul De Bie, Voorzitter

 

 
Contacteer/contact us:  SC Avalon vzw
Privacy beleid: Wij maken gebruik van externe advertentiebedrijven om advertenties weer te geven wanneer u onze website bezoekt. Deze bedrijven gebruiken mogelijk informatie (niet uw naam, adres, e-mailadres of telefoonnummer) over uw bezoek aan deze of aan andere websites om advertenties weer te geven over goederen en services waarin u wellicht geïnteresseerd bent. Als u hierover meer informatie wenst of als u wilt voorkomen dat deze bedrijven deze informatie gebruiken, klikt u op deze link: http://www.google.nl/privacy_ads.html