Home De Avalon Pagina's Grotten in Belgie The Avalon Pages Caving in Belgium

Custom Search
 


Ecological Chemistry:


Caving & Climbing gear:

Outdoor and Innovation

Gemeente Edegem:

 
SDWorx:


Omhoog/Up

Hotnews Welkom bij Avalon! Wat doen wij? Jaaroverzichten Jaar tot Jaar Straffe verhalen Europese grotten Onze ontdekkingen Grotbescherming Techniek Software Memoires holenmens Explo's Anialarra Fotogalerijen Artikels & Docs De Avalon Flash Video Zone

ACTIVITEITENOVERZICHTEN
Rapport over 1997


JANUARI
* Grotte des EMOTIONS: laatste fototocht in een reeks van 4. In totaal werden 340 dia's genomen. Voorstelling van de grot aan U.B.S en R?ion Wallonne met behulp van deze dia's. Ook nog een klassiek bezoek aan de grot door Pat en Mich.
* Bezoek aan de ondergrondse steengroeve van "Grand Malades" via de Trou des Charrues. Te noteren: enkele mooie druipsteenformaties.
* traversée Chawresse-Veronika in rekordtijd (2 uur) door enkele "strebertjes".
* Verder werken aan de Grande Evasion (Trou de l'Eglise) door een 6-koppige ploeg.
* In de Chawresse wordt de Galerie des Ecureuils opnieuw getopografeerd, om aldus onze "Réseau des Anversois" te kunnen inpassen op de topo.

FEBRUARI
* Bezoek aan het door Jos en Chris (Persephone) ontdekte vervolg in een grot in Rochefort. Topo van Salle Serre en afbakening geconcretioneerde zones.
* Opnieuw (voor de 20ste maal zo schatten we) werd verder gegraven in de Grande Evasion (Trou de l'Eglise). Later in de maand volgde nog een graafdag, met 10 man ditmaal!!
* Grotte des EMOTIONS: op diverse plaatsen werd gewerkt, zonder veel resultaat.
* Enkele verbeteringswerken aan de poort van de Grotte Strauss.
* In de Dellieux werd door Jaak en een vriend een poging gedaan om hoger te geraken in de top van de door ons uitgeklommen "Grand Puits" (E31). Een paar weken later ging Paul er met Jaak opnieuw heen en na de nodige spectaculaire verbredingswerken werd een klein zaaltje bereikt dat boven de put ligt. Jammer genoeg is het daar wel gedaan...
* Klassiek grottochtje in de mooie Grotte Heinrichs te Aisne.

MAART
* Rondtrip in de buurt van Couvin, op uitnodiging van Thierry Bouchez. We kregen er de grootste dolines van Belgiëte zien, doch weinig hoop op een doordringbaar vervolg.
* Bezoek aan het indrukwekkende nieuwe Réseau van Trou Ozer.
* In de vallei van de Lembree hielp Paul de mensen van SC33 wat bij hun desobstructiewerken en forceerde er een spleet, waarachter +/- 30 m mooie galerij werd geëxploreerd.
* Bezoek aan de Réseau de Fresnes, onder leiding van Claudine, die de recent door SSN ontdekte vervolgen toonde.
* Topotocht in onze geliefkoosde Chawresse, waarvan we besloten hadden een compleet nieuwe topo te maken. Dit bezoek herinnerde ons aan het bestaan van een zeer interessante desobstructiemogelijkheid in het "Réseau SSD"
* Veel ambiance op onze jaarlijke fuif in den Tsjaplin.
* 4-daagse in Ornans (Doubs). Met veel plezier de Gouffre de Montaigu nog eens gedaan tot op -300m (begin meander). Pittige trip in Bief-Boussets; heel de collecteur gedaan tot aan de Salle des Dentelles waar nog steeds een vast touw hangt. Baume des Cr?es + collecteur werd gedaan (chapeau Mark en Claudine) en tot slot een bezoek aan de Grotte Baudin waar de trémie in de Galerie Nord werd bezocht: enorme tocht doch hopeloos. Met andere woorden de 4 dagen waren goed gevuld, net zoals de hele maand maart trouwens!

APRIL
* Chawresse: Guy en Rik starten hun verbredingswerken in de "desobstructiemogelijkheid" in Réseau SSD. Het handelt over een spleet van 15 cm breed, met veel tocht en geluid van een rivier. De eerste dag schoten ze 1,5 m op: het moreel stond hoog! In april wordt nog verschillende dagen verder gewerkt. Paul en andere vrijwilligers spenderen 2 zondagen aan het verder topograferen van de Réseau SSD.
* Grotte des Emotions: opknappen enkele karweitjes en nog maar eens een poging om de topo af te krijgen: we zitten nu aan 1829 m doch 't is nog niet gedaan. Ook nog een tocht in gezelschap van Paul Xhaard.
* Tocht in de klassieke Weron nadat ons in 1993 ontdekt vervolg in Trou Dury potdicht bleek te zitten wegens de wintercrues. E? ding is zeker: wij gaan het niet terug opengraven!
* Medewerking aan een weekend van de "JONGEREN-AFDELING" van het VVS.
* Medewerking (met grottelefoon) op de mijnsite van Jumet in het kader van het onderzoek Dutroux.

MEI
*10-daagse in de Herault (Frankrijk) op onze prachtig kampeerplaatsje in Pont d'Herault. Werden bezocht: Aven du Bois de Bac (mooie grot), Aven de la Cave de Vitalis (met sublieme Galerie du Lac), Grotte du Garrel (grandioos), Grotte de Verri?e (hypergeconcretioneerd doch zeer gevandaliseerd), Aven du Grelot (afwisselend en imposant), Aven de la Combe de Buis (met prachtige freatische gangen en blauwgroene bassins) en tot slot de klassieker der klassiekers: de Bramabiau. Een heel geslaagde vakantie!
* Guy, Rik en Jo trokken een weekendje naar de Alpen om er een perte te gaan exploreren waarvan Guy al jaren droomde.
* Het begin van een nieuw avontuur: tijdens een routine-tocht in de Dellieux ontdekken Paul en Rudi praktisch ongewild een vervolg stroomopwaarts van Le Beau Meandre. Twee weekends later is er reeds de 200 m lengte gepasseerd.
* Chawresse: opnieuw werden ettelijke dagen gespendeerd aan het verder verbreden van de spleet, intussen "Bolero" gedoopt. Een putje van 3 m diep werd bereikt! Doch het vervolg was opnieuw een smalle spleet en alles begon weer van voor af aan (zoals in de Bolero van Ravel)...
* In de Grande Evasion (Trou de l'Eglise) werd nu van tactiek veranderd: er ging nu een trio werken. Het losgegraven sediment werd dan ook niet meer afgevoerd doch in onze intussen 30 m lange gang tegen de kanten geplakt!
* Grotte des Emotions: een graafdag moest in de namiddag worden afgebroken wegens een snel opkomende crue.

JUNI
* Dellieux: maar liefst 4 weekends werden aan het nieuw Réseau (Topo Foutue gedoopt) besteed dat dan ook opnieuw werd verdubbeld. Ontdekking van enkele indrukwekkende putten.
* Grande Evasion (Eglise): ze weten van geen opgeven: 3 graafdagen werden hieraan "opgeofferd". Na +/- 3 jaar hebben we bijna 35 m gang leeg gegraven doch het einde is nog niet in zicht...
* Chawresse: Guy en Rik desobstrueerden lustig voort en hadden nu zowaar zicht op een zeer interessant vervolg: een diepe put! Anderen maakten er dan weer een klassieke rondtrip.
* En na 15 jaar geduld konden we eindelijk een zeer beroemde Belgische grot bezoeken, die normaal ontoegankelijk is. Er werd ons gevraagd de naam niet te publiceren, maar 't was de moeite.
* Opnieuw werkte Wilfried mee aan een weekend van de "jongerenafdeling VVS".
* De website van Avalon gaat officieel van start op het Internet onder de benaming: "SC AVALON - The Yellow Pages of Caving in Belgium"

JULI
* Dellieux (Topo Foutue): menig topodagje glijdt voorbij. Om de sleur wat te doorbreken en uiteraard ook voor ons gemak, maken we een verbinding met de "klassieke" Dellieux. Deze verbinding dopen we Passage Bingo. Ons Réseau is nu binnen de 15 minuten van de ingang bereikbaar. Ook wordt 1 dag besteed aan het rondleiden van Yves Dubois van SC Belgique.
* Chawresse: Eindelijk, na 11 weekends beestig hard werken, zijn Guy en Rik door hun "Bolero" geraakt! Een mooie P13 werd afgedaald. Beneden stroomt een riviertje dat echter in een te nauw gat verdwijnt!
* Het wispelturige rotweer maakt dat we weinig in de Emotions kunnen uitvoeren, en aldus bezoeken we op één dag tijd 7 grotjes in de buurt van Ferrières en Durbuy.

GROOT VERLOF (JULI-AUGUSTUS)
* 3 weken lang maken we het Massief van Pierre-St. Martin (Pyrenee?) onveilig. Buiten klassieke zaken zoals een tochtje in de Pierre-Saint-Martin, via de Salle Verna tot aan de Puits Lepineux; of het afdalen van de 150 m hoge hangbrug van Holcart?/b>, bestaat het hoofddoel uit "exploratiespeleologie". Enerzijds wordt de Gouffre Gaspi hernomen, en pushen we de extreem smalle terminus van -250m tot -285 m waar de grot definitief gedaan is. Anderzijds spenderen we een week aan de Pozo Estella (AN3), een -700 waarvan we de terminus inspecteren met het oog op latere werkzaamheden. Een klepper van een grot, dat wel. Er wordt ook aan prospectie gedaan en zo ontdekken we de laatste dagen van de vakantie een klein gaatje (AN506), dat na een half uur desobstructie en 2 afdalingen reeds tot -160 gaat! Einde ergens middenin een gigantische put van zeker 200 m diep!! Volgend jaar staan we er terug, da's zeker.

AUGUSTUS
* Emotions: zwaar werk in de hypermodderige Salle du Collecteur: afwerken topo + weghalen alle nog aanwezig materiaal, touw etc..
* Dellieux - Topo Foutue: één formidabele klap maakt van de Passage Bingo een autostrade. Afwerken topo (schijnt maar niet te willen eindigen). Doorgraven van de Passage Diana langswaar een verbinding wordt gemaakt met de Réseau Bowling (reeds gekend).
* Guy en Rik namen deel aan Spelemedia in Zwitserland

SEPTEMBER
* Emotions: superweekend! Een kleurproef wees uit dat de onbekende 2 kilometer best wel eens "droog" kunnen zijn want het gaat snel (36 u). Luc Funcken deed een hero?che duik in de modderige eindsifon, met een enorm debiet (100 l/s)... en passeerde bij de derde poging! Explo van 50 m post-sifon... de Emotions is niet gedaan!!
Enkele weken later wordt de duik herhaald door Luc Funcken en Serge Delaby. Ze blijven 4 uur post-sifon, doen een klim van 20 m en maken een topo. Op zicht loopt het door!
Ook in de rest van de vallei wordt op verschillende plaatsen gewerkt.
Dit alles inspireert ons tot het starten van een zwijnige desobstructie vlak boven de sifon. De omstandigheden in dit Zwijnegat zijn verschrikkelijk... er wordt twee maal aan gegraven. Ook op een andere plek in de grot, in Galerie Ardeche, wordt een grote graafplaats gestart.
* Dellieux - Topo Foutue. Er werd links en rechts verdergewerkt en getopografeerd.
* Speleologische Dagen: we gidsen traditiegetrouw zowel zaterdag als zondag een ploeg moedigaards in "den Bretaye". Guy geeft topo-cursus, Herman en Co geven demonstratie Grot-o-foon, Wilfried en Jaak houden zich bezig met de jongeren, kortom Avalon maakt zich verdienstelijk.
* We beginnen met het meehelpen van Jos en Chris (SC Persephone) in Rochefort. Zij ontdekten er in '96 een ruim vervolg (waaraan wij reeds in 1996 enkele malen meewerkten), doch bij hen in de club is er onvoldoende belangstelling of motivatie om eraan te werken. Verschillende dagen worden aldus besteed aan het topograferen (vooral door Guy) van het bekende deel van de grot.

OKTOBER
* Emotions: laatste graafdag in het Zwijnegat wegens naderende natte wintermaanden. Weinig perspectieven (massieve rots!). Ook werd er 2 weekends verder gegraven in Galerie Ardeche.
* Paul profiteerde van een buitenkansje en hielp Luc Funcken met enkele duikpogingen in de Réseau Sud (Grotten van Han). Absoluut de moeite: dat zijn pas grote zalen!
* Dellieux: laatste (?) werken in de Topo Foutue. De topo werd nu echt afgewerkt en eindigt op 615 m...
* Rochefort: we riskeerden samen met Jos en Chris ons leven, in een poging om in de zopas ontdekte "Salle du Prisonnier" te geraken, via een 45? hellende instabiele puintrechter. De zaak stortte echter finaal compleet weer in. Ook graven we in een andere grot die eronder ligt. Guy e.a. topografeerden 2 weekends sto?ijns verder.
* Nog wat klassiek gegrot "tussendoor" (wanneer???): Trou de l'Eglise en Abime de Beaumont.
* 10-daagse in de Pyrenee? met als hoofddoel de Réseau Lachambre. We maakten 2 lange tochten in wat Europa's mooiste grot is. Absoluut verbluffend! We bezochten nog enkele andere grotten: Grotte de Vida-Tripa, Grotte d'En Gorner, Sylvia 2 en nog wat kleinere prul. Ook werd de hoogste berg van de streek beklommen, de Mont Canigou (2784 m), die vanaf 1700 m flink onder de sneeuw zat.

NOVEMBER
* Emotions: rondleiding van Jos en Chris, waarbij alle mooie hoekjes werden bezocht. In Galerie Ardeche werd verder gewerkt; wegens het stutwerk lijkt het er wel een mijngang. Klein zaaltje ontdekt.
* Rochefort: we verzetten zonder overdrijven een paar ton puin om de doorgang naar de Salle du Prisonnier weer vrij te maken. Een onstabiele rotsbrug wordt ge?imineerd (één dag werk). Intussen graaft de rest in een andere, nabijgelegen grot. Een week later worden de maten genomen in de onstabiele doorgang voor de buizenconstructie die later de zaak zal stutten, en maken Chris en Paul een ruwe topo van de Salle du Prisonnier. Twee weken later trekt een 9 man sterke ploeg er opnieuw in, geladen met een massa buizen en aluminium profielen en wordt de doorgang op een uur of drie tijd voorgoed veilig gemaakt. De passage krijgt de prachtige naam "l"Union fait la force"!
* Gidsinkje van de kindjes in Trou de l'Eglise (onze opvolging lijkt verzekerd!)
* Weron-Dellieux: Tocht in Réseau Nord waarbij enkele beloftevolle plaatsen nog eens worden ge?specteerd. Ook onderzoeken we nog eens de top van de Grand Puits in de Dellieux. Er blijft toch een vage hoop om de put te verbinden met de rest van de grot.
* Een ploeg hielp CRSL (Luik) in de Chantoir de Grandchamps door een radio-locatie uit te voeren.
* Grotte des Emotions werd offici?l voorgesteld (dia-voordracht + topo) op de Wetenschappelijke dag te Han-sur-Lesse. Ook de topo Weron-Dellieux werd gepresenteerd. Tevens dia-voordracht over Emotions voor een natuurvereniging te Ferrières.
* Klassieke tocht in de Chawresse door Mark en Jarl.

DECEMBER
* Rochefort: Guy en Co topograferen lustig voort. Paul en Herman werken de buizenconstructie verder af terwijl Jos en Chris een maagdelijke passage bovenaan de Salle du Prisonnier forceren. Hun emoties bij de ontdekking van 40 m mooie galerij (Galerie de l'Emotion) wordt door Rik op video vastgelegd: uniek beeldmateriaal! Een klein blaasgat wordt gevonden waar we om beurten met hamer en beitel op los gaan, doch de vooruitgang is maar matig. De daaropvolgende weken topograferen Paul en Jos nog een dagje (Salle des Bains etc..), en desobstrueren Jos en Chris nog een dag aan het beruchte blaasgat...
Een week later (29/12) is het dan een hoogdag: het blaasgat wordt na 2 uur werk gepasseerd en Jos, Chris, Paul en Rik (cineast) beleven een onvergetelijke première, waarbij +/- 300 ?400 m grote passages wordt ontdekt, met als klap op de vuurpijl een zaal (45x20 m). Op één plaats wordt gestopt boven een put die naar schatting 30 m diep is. Vinden we daar beneden de zo gezochte collecteur??? De perspectieven en verwachtingen zijn groot, dit kan en mag niet meer stuk gaan!
* Chawresse: Na 6 maanden zomerrust trekken Paul, Rudi en Guy nog eens in de Chawresse en wel in "den Bolero". De smalle terminus wordt gauw verbreed en 10 m vervolg bijgevonden. Dan weer te smal. Merde! Een week later verbreden Annette en Rik de hele zaak nog wat meer doch moeten tot dezelfde ontmoedigende conclusie komen: het liedje is uit!
* Chantoir de Kin: een groepje Avalonners maakt deze grot onveilig, en wel in supernatte omstandigheden.
* Emotions: een tweede poort wordt bijgeplaatst: de Emotions is nu beschermd door twee poorten, zowat 1,5 met van elkaar!
* Grotte Strauss: vervanging van de afbakeningslinten door discrete rode touwtjes.
* Oudejaarsavond 31/12/97: laatste activititeit van 1997! We vieren in clubverband, ten huize van Guy en Hilde, de overgang van oud naar nieuw. Om 23u00 vertoont Rik de videofilm die de voorbije weken in Rochefort werd gemaakt en krijgen aldus ook de andere leden de kans om de euforische première van eergisteren mee te beleven. Nadat de laatste vreugdekreten zijn uitgestorven, slaat de klok middernacht en is 1998 begonnen...
 

SLOTWOORD:
Wat was 1997 een druk jaar! Oorspronkelijk voorzien als overgangsjaar, waarin we wat op adem wilden komen en sommige lopende projecten eindelijk afronden (overmoedig begonnen we zelfs aan een nieuw tijdverdrijf: hertopograferen van de Chawresse), werd het een dolle opeenvolging van ontdekkingen, klussen en karweien en klassiek grotten. Bovenstaand overzicht is goed voor 120 verschillende activiteiten, en weet dat dit zeker geen compleet overzicht is. Dit betekent gemiddeld 2,3 activiteiten per week!

Wederom mochten we ons gelukkig prijzen met een flinke brok "premières". Er was de 615 m. lange en 80 m. diepe Réseau de la Topo Foutue in Chantoir Dellieux, een afwisselend en naar Belgische normen superb stuk grot. Er waren wat kleinere smaakmakers links en rechts (den Bolero in de Chawresse, het stuk post-sifon in de Grotte des Emotions). Er was de ontdekking van de "AN506 - Pozo de los Ninjos" op het massief van de Pierre-Saint-Martin, waarvan de verdere explo in 1998 zeer spectaculair zal zijn! En, om het jaar in schoonheid te eindigen, was er de vrucht van enkele maanden intense samenwerking met Jos en Chris van SC Persephone: de ontdekking van een groot vervolg!

Maar ook andere mijlpalen waren te noteren, bv. de Internet website van Avalon. Het is een onontkoombaar feit dat het Internet ons zal overspoelen als een crue na een sappige onweersbui: Avalon zal er alvast niet in verdrinken! Het belang van onze website als publicitair, informatief of communicatief medium laat zich van maand tot maand sterker voelen en we zijn blij dat we de boot niet hebben gemist.
Ook de nieuwe passie van Rik Martens, het videofilmen, mag zeker niet onderschat worden: misschien wel voor de eerste keer in België werden videobeelden gemaakt van explorerende speleo's en euforische "premières" (en dus geen getrukeerde of nagespeelde toestanden...). Rest mij enkel nog iedereen te bedanken voor de mateloze inzet!

Contacteer/contact us:  SC Avalon vzw
Privacy beleid: Wij maken gebruik van externe advertentiebedrijven om advertenties weer te geven wanneer u onze website bezoekt. Deze bedrijven gebruiken mogelijk informatie (niet uw naam, adres, e-mailadres of telefoonnummer) over uw bezoek aan deze of aan andere websites om advertenties weer te geven over goederen en services waarin u wellicht geïnteresseerd bent. Als u hierover meer informatie wenst of als u wilt voorkomen dat deze bedrijven deze informatie gebruiken, klikt u op deze link: http://www.google.nl/privacy_ads.html