Home De Avalon Pagina's Grotten in Belgie The Avalon Pages Caving in Belgium

Custom Search
 


Ecological Chemistry:


Caving & Climbing gear:

Outdoor and Innovation

Gemeente Edegem:

 
SDWorx:


Omhoog/Up

Hotnews Welkom bij Avalon! Wat doen wij? Jaaroverzichten Jaar tot Jaar Straffe verhalen Europese grotten Onze ontdekkingen Grotbescherming Techniek Software Memoires holenmens Explo's Anialarra Fotogalerijen Artikels & Docs De Avalon Flash Video Zone

ACTIVITEITENOVERZICHTEN
Rapport over 1999


"BDW" betekent Grotte du Bois de Waerimont (Eprave), waar menig dagje in werd doorgebracht, zoals U zal merken.

Januari 1999

* Trou des Charrues (Beez) werd bezocht, een grotje dat in een grote, verlaten steengroeve uitkomt.
* In Trou de l’Eglise werd definitief een punt gezet achter de "Grande Evasion"; onze langste en minst succesvolle desobstructie tot nu toe (35 m galerij uitgegraven). Alle ventilatiebuizen werden weggehaald.
* In de Chawresse werkten twee ploegen verder aan de nieuwe topo.
* Klassieke tocht in de Weron (in crue-condities!) waarbij het trio Marjan-Johan-Frank zwaar op de proef werd gesteld door leidster Annette (of was het omgekeerd?).
* BDW: baliseren Salle de l’Aventure, rondleiding (o.m. Leen), topo Boyau Choco.
* Met een grote ploeg op bezoek in de Réseau de Fresnes. Er was zeer veel water, de rivier en watervallen waren heel spectaculair doch de toegang tot Réseau Jacques Simus sifonneerde. Als alternatief bezochten we de 3 jaar geleden ontdekte "Réseau Dynamite".
* Laatste reinigingsactie met Karcher-hogedrukreiniger in Grotte "X". Alle materiaal werd buitengehaald.
* Chawresse: weer een lange en klotige topodag in de druppelende blokkenstorten van de Réseau S.C.S.
* Een avond kitzakken herstellen in het lokaal, met veel volk ging het goed vooruit.
* Abime de Nettinne (Sinsin): na een kort bezoek aan deze grot werd vervolgens de Trotti aux Fosses gedaan te Marche, evenals een nabij gelegen grot (Ducasse?).
* Een duo prospecteerde een hele dag in de Vallei van Leffe (inderdaad, van de trappist).

Zijn er wel zoveel weekends in januari?

Februari 1999

* We bezochten ‘s nachts en in beestige weersomstandigheden een grot in Lustin. Ook zaten we in Trou d’Haquin waar we de Réseau bezochten die Bibiche en Joël er vorig jaar vonden. Vrij uitgestrekt. ‘s Anderendaags volgden een prospectietocht waarbij verschillende dolines en pertes werden onderzocht.
* Herman en Pat werkten een dag in de B11, een blaasgat boven de resurgentie van Bretaye.
*BDW: Chris en Kris groeven in Galerij Alderik, zicht op een vervolg.
* "Wintersporten" in de Doubs (Frankrijk). Overal in Europa was extreem veel sneeuw gevallen, zo ook in de Doubs waar soms wel tot 2 meter sneeuw lag. We namen onze intrek op de camping van Ornans. Geen enkele van de geplande grotten was bereikbaar in dit pak sneeuw, dus kozen we als alternatief de Baume St-Anne, Vauvougier en Jerusalem (schitterende ijsformaties). Er werd ook veel gelanglauft in prachtige decors en op rustige en goede pistes nabij Pontarlier en Bolandoz. Huiswaarts na 4 dagen sneeuwpret.
* Chawresse: inderdaad, nog een dagje topo.
* BDW: onze allerlaatste poging om in de "Puzzle" het vervolg te vinden kende succes! Jos en Rudi vonden boven in een cheminée een klein gaatje dat scheen verder te lopen. Het begin van het zoveelste avontuur... er was echter nog veel werk aan.
* BDW: topo in Galerij Zigzag, verbreden van Boyau Hilti zodat onze nieuwe poort erin zou passen.
* Sainte-Anne: foto-trip, vooral bedoeld om Marc zijn APS-cameraatje eens grondig te testen.

Maart 1999

* BDW: twee dagen achtereen zwaar werken om de nieuwe poort te plaatsen. De oude poort bleef eveneens zitten maar werd verstevigd. Tijdens ons werk kregen we onverwacht bezoek...
* BDW: derde en laatste dag om de betonnering af te werken van de nieuwe poort.
* Nou-Maulin (Rochefort): we doen op vraag van SC Les Fistuleuses een succesvolle radiolocatie in Salle de la Gruy?e (verbinding mogelijk met hun chantier in het bos). Achteraf gidsten zij ons rond in hun Réseau in de Grotten van Rochefort; zeer mooi en ruim.
* Chawresse: met Frank gaan topograferen is geen lachertje; maar toch geraakten we tot boven aan de Chicanes!
* BDW: het vorige maand opgemerkte gat werd aangevallen en na een dag hard labeur was deze "Boyau Botte" passeerbaar. Jos en Rudi geraakten erdoor; Rik niet. Het duo exploreerde vluchtig een ruim vervolg, met twee flinke zalen: Salle Pourrie en Salle de la Diaclase. We zijn weer gelanceerd!* Herman en Flip trokken naar Engeland en namen deel aan een weekend van de Cave Electronics Group.
* BDW: Jos en Rik verbreedden de Boyau Botte nog meer en exploreerden er nog 100 m bij.
* BDW: het vervolg is intussen "Réseau du Printemps" gedoopt en een vijfkoppige ploeg, waaronder 3 vrouwen, vind nog flink wat bij, waaronder de mooie Salle des Dames. Naar schatting is nu zowat 300 m bijgevonden. Een evident vervolg is er echter niet.

April 1999

* We oefenen ons een dagje aan de Roche aux Corneilles, in het licht van onze afdaling in de Trou Souffleur (-600m) binnenkort. Een Vlaamse toeroperator geeft er een demonstratie van hoe het NIET moet. Wij houden regelmatig ons hart vast.
* BDW: de topo gaat van start in Réseau du Printemps; twee ploegen werken tot ‘s avonds laat, en 180m worden opgemeten.
* 10-daagse in de Vaucluse (Frankrijk) in de ons bekende refuge van St. Christol. Op het programma staat vooral de 600 m diepe Trou Souffleur waar we verschillende dagen werk mee hebben. Gelukkig is er hulp vanwege een andere Belgische club van Charleroi. De fond-trip zelf, met beneden een wandeling in de 1 km lange en magnifieke rivier, gebeurt in turbo-tempo (11u). In de resterende dagen bezoeken we o.m. nog de Aven de la Vip?e en de Aven des Cèdres, doch het regenweer maakt de afdaling tot geheel beneden onmogelijk.
* Fuif Avalon: eerder lage opkomst, doch onze kas ging er goed op vooruit, er was ambiance en Peter DG en ik konden weer eens een portie ruige muziek draaien.
BDW: weer twee topo-ploegen in de Réseau du Printemps voor een 9 uur durende tocht.
* Lembrée: Er werd terug gegraven aan de zgn. "laminoirs". Die dag bezocht men ook nog de Grotte Strauss en Marc zat nog in de Trou sans Nom (Durbuy) ook.

Mei 1999

* Familie De Bie zat met de kindjes in de Laide Fosse (Hamerenne) en deed ‘s avonds nog wat oppervlakte-topo in het bos van Waerimont.
* BDW: 10 uur durende toposessie in de Réseau du Printemps. De topo is "af": 430 m lang. Enkele andere vervolgjes werden ook nog onderzocht, geen resultaat.
* BDW: profiterend van een feestdag, met Jos naar Eprave om wat kleine grotjes te doen. Doch een prospectie op het massief van BDW doet ons een klein grotje vinden, met lichte tocht. We graven tot we niet meer kunnen en kunnen ‘s avonds nog amper onze pint opheffen. We dopen het "Trou des Poils".
* Onze "jeugdploeg" maakte een trip in Trou Bernard; Marc moest er echter ondervinden dat men voor de overstap boven in de put van Number One nog wel meer haar op zijn tanden moet hebben.
* Lembrée: en nog maar verder graven aan de laminoir (nu reeds 25 m ver)
* Jos en Peter M. bezochten twee van onze ontdekkingen; Grotte aux Contrastes en Grotte Strauss.
* Annette gidst twee jongens van Technico doorheen de Weron-Dellieux. Ze bleken uit het goede hout te zijn gesneden en het ging snel.
* Peter DG en Rik gingen een dagje "monsteren" in de Grotten van Han.
* BDW: met zijn 4 gegraven aan de Trou des Poils. We vorderen liefst 8 meter na het verzetten van een paar ton natte klei. We hopen om langs deze grot een andere ingang aan de BDW zelf te kunnen maken.
* BDW: Pinksterweekend... dat brengen we door al gravend aan de Trou des Poils. Na twee afmattende dagen zitten we 25 m ver doch de zaak verandert er drastisch: het wordt plots veel smaller.
* Feest 25 jaar V.V.S. waar wij een stand inrichten. ‘s Avonds leuke barbecue. Op dit feest rekruteren we een vrijwilliger (Rudi Debbaut) waarmee we ‘s anderendaags, in licht benevelde toestand, afzakken naar ... de Trou des Poils. Echter daar zijn we na een dag graven toch wel teleurgesteld: de perspectieven zijn er gering.

Juni 1999

* BDW: Bingo: het vervolg van de Réseau du Printemps wordt gevonden na een moeizame desobstructie in "Salle des Dames". We exploreren extatisch een paar honderd meter bij (Galerie Frank, Salle Mikado, Salle de la Discussion, kortom vervolgen langs overal!
* BDW: een week later, na eerst gauw te zijn gaan stemmen, koersten we met 5 naar achter en exploreerden "even" 400 m erbij: Galerie Teva (een mooie hoge meander), Salle Kosovo (een puinhoop) maar vooral de mooie Galerie Colorado (brede freatische tunnel met bloedrode concreties).
* BDW: eerste lange topodag (11 u) in de "nieuwe" Printemps
* BDW: een nieuwe passage laat toe de fragiele Salle des Dames te vermijden. Op het einde van deze tweede topodag belanden Rudi, Frank en ik in een gigantisch labyrinth van onstabiele zalen: de Apocalypse is gevonden en zal de topografen nog wekenlang tot wanhoop drijven.
* BDW: Ook de 5de tocht deze maand levert een pak "première" op: de prachtige "D??Vu" wordt ontdekt, vele honderden meters erbij.
* BDW: 6de tocht deze maand: 2 topoploegen op stap, ontdekking Salle des Acrobates.

Maar we deden nog wel wat anders ook:

* Bezoekje aan de Laide Fosse in gezelschap van het "kick-koppel".
* Twee leden namen deel aan het speleoparcours in Senzeilles (Beau Chateau)
* Verder graven in de Grotte des Emotions + test GSM-communicatiemateriaal in het licht van onze Anialarra 99 expeditie.
* Topo van de Trou des Poils door Guy en Peter

Juli 1999

* Drie opeenvolgende topotochten in de BDW, erg slopend (duur 10 ?12 uur en dat op een zondag!). De Réseau du Printemps meet reeds 1400 m, de gehele grot 3800m.
* Frank en Mark, zwaar aan het trainen voor de PSM, deden de allereerste heen en weer traversee W?on-Dellieux in slechts 7 uur. Chapeau.
* 23 juli: wij weeral weg voor 3 weken Pierre-St-Martin: de Anialarra 1999 expeditie was een feit. Wel met externe versterking van o.m. Speleo NL, Technico en Styx. De vorig jaar ontdekte "Pozo Ibarra" stelde ons zwaar op de proef, maar na 15 afdalingen zaten we er op -347m, hadden we er een put van 222m diep in gevonden, en was de zaak verbonden met het Systeem van Anialarra; dus een 4de ingang.
Tussendoor ontdekten we nog de Pozo del Eclipse, voorlopige halte op -130m, en de Pozo del Arco die nog niet zo diep is maar veel perspectieven biedt. We deden een paar kilometer topo, en Mark en Frank deden met wat hulp van andere clubleden een geslaagde gooi naar de "fond" van de Couey Lotge; 600 m diep!

Augustus 1999

* Amper terug van de PSM en al in de BDW voor een dag topo. De Apocalypse is stilaan grotendeels klaar. De opbrengst van zo een topodag is amper 70 ?100 m.
* Emotions: vooral onder impuls van Herman wordt er nog gegraven in een verstopte drukgang, reeds 10 meter gevorderd.
* Emotions: gewoon klassiek bezoek; even de geur van concreties weer eens opsnuiven.
* BDW: het hangt ons voeten duchtig uit: weer een dag topo in dat ellendige drie-dimensionale blokkenstort. De grot passeert officieel de 4000 meter.

September 1999

* Eindelijk: na jaren wachten op een droge periode, waren de condities daar om nog eens achteraan de Emotions aan het "Zwijnegat" te gaan werken, onze Never Ending Story. Bedoeling is daar om een sifon voorbij te geraken, dit echter in supermodderige omstandigheden en in een zone die bij regenval tot 20 m hoog onder water komt te staan. Enfin, een dagje verstand op nul zetten dus.
De rest zat in de BDW waar na 2 maanden topo nog eens werd gewerkt, echter met weinig succes.
* Een tweede werkdag in de BDW leverde alles bij elkaar 40 m op, niet echt spectaculair.
* De hittegolf houdt aan zodat er een derde tocht in de Emotions afkan. Onze desobstructie van het Zwijnegat vordert echter zo goed als niet.
* Twee dagen naar de Speleologische Dagen van het VVS. Chaotisch doch gezellig als steeds... We gidsten er een groep in het Systeem van Bretaye, deden vier (!) tochten in de BDW (bwaaark), en Paul en Mario gingen opnieuw naar het Zwijnegat (Emotions). Daar viel o.m. de Hilti omlaag in een P15 waarin 4 m diep water stond; kortom brute pech.
* 4-daagse in de Doubs, met Karl van Styx en Mario van de Grotters. Hoofddoel "traversee van de Verneau" werd afgelast wegens het strontweer, als alternatief deden we de Folaven, Pourpevelle, les Ordons en de Petit-Pr?/b>. Een zeer lollig verblijf overigens!
* En nog een tocht in de Bretaye, daar Rik het plan had opgevat om er een videofilm over te maken. "Droog filmen" noemde hij het.

Oktober 1999

* BDW: de laatste topodag in de BDW...? We hoopten het, maar de toekomst gaf ons ongelijk. Intussen vonden Mark en Mich er links en rechts wat bij. Zo blijven de topografen bezig!
* Verspilde dag in de Emotions: het Zwijnegat stond 2 meter onder water en alle materiaal dat er was blijven liggen, was weggespoeld. Dat was het voor dit jaar.
* BDW: tochtje in gezelschap van enkele collega’s van de SCF.
* BDW: Ondankbare dag: 10 uur grotten voor 36 m topo. Pech met de boormachine, modder alom; kortom: klote.
*BDW: de come-back van de Jarl en nog enkele interessante spleten opgemerkt. Snuggere opmerking van de Avalon-voorzitter: "ik denk dat ge daar boven het stuk zit dat eronder ligt!".
* Eind oktober: we trekken naar de Gorges du Tarn (Frankrijk) waar we deelnemen aan de VVS-expeditie. 10 dagen gelogeerd in de refuge van Millau, tussen 35 andere zotten. We vlogen er flink in: Na opwarmertje Aven de la Caze (-177m) volgde Aven des Patates (-270m) . Voor ons ging het vlot maar sommige VVS-ers die het ‘s anderendaags desequipeerden zagen er zwarte sneeuw. Blijven trainen, jongens.
Dan nog de Aven de la Barelle (-126m) terwijl ook de Valat N?re (-100m) en de Cabanes de Trevezel werden ingepakt. Klepper Aven de Banicous (-347m) werd dan tot beneden gedaan, terwijl sommigen in de ingangsput van de Aven Armand bengelden (een unieke kans en Annette kreeg zelfs de eer de P75 als enige uit te klimmen). Lange tocht ook in de Baume Layrou, intussen zat familie De Bie in de Portalerie, en Pierre in de Clujade (ondergrondse rivier). Om de week af te ronden deden we 2/3 van de grandioze Aven de la cheminée (tot op -260m) en dat smaakte naar nog.

Kortom: ‘t was goed.

November 1999

*BDW: je raadt het nooit: een dagje topo (waar blijven ze het vandaan halen?) terwijl anderen in Salle des Acrobates een nieuwe P7 forceerden (Puits Mario). Het loopt verder maar veel modder.
* En Avalon hield woord en trakteerde alle vrienden en sympathisanten op een avond gratis bier: de 10 km- drink omdat we nu alles bij elkaar 10 km aan ontdekkingen in Belgiëhebben gedaan.
* Bitter koud vriesweer: echt Chawresse-weer dus. We deden een gesmaakte traversee Chawresse-Veronika en snuffelden nog wat rond.
* BDW: Sight-seeing met Marcel en Annelet + toch ook een paar uur werken nabij Salle Kosovo.
* BDW: twee ploegen wroetten tegen elkaar op; Jos en Mark vinden het meest: Galerie Nougat (50 m); terwijl Paul en Mario ten einde Galerie Teva nog een stukje vinden (15 m). Weeral topo te doen! De grot bereikt hierdoor de 4200 m.
* Emotions: mogelijk de laatste graafdag in Herman’s drukgang die nu echt wel hopeloos wordt.

December 1999

* We kregen nog eens toelating om de mooie Trou des Manants te doen. De ploeg stond sneller buiten dan verwacht en rondde de dag af met ... een traversee Chawresse-Veronika.
* En na maandenlang komt de BDW ons de strot uit; we gaan gewoon wat kleine grotjes doen nabij Rochefort. In de Palan kunnen we ons niet inhouden en vinden we na 20 minuten graven evenveel meters nieuwe galerij! Ook de Mille-Pattes en de Ancienne Carri?e worden binnenste buiten gedraaid.
* In de Vallon des Chantoirs valt de Rouge-Tiers in het water en wordt naar een droger alternatief uitgeweken; de Grotte de Ham (Esneux).
* Toch nog maar eens naar de BDW voor de zoveelste >10 uren tocht met <10 m opbrengst.
* En in de laatste week van het jaar 1999 gebeuren er nog twee lange tochten achteraan in de BDW, tijdens dewelke enerzijds 2 artifici?e klimmen worden afgewerkt in Salle Mikado, anderzijds de werken starten in een nauw spleet ten einde Galerie Teva. Echter de "Reseau 2000" wordt niet ontdekt.

Besluit

Een uitzonderlijk jaar qua ontdekkingen: In de Bois de Waerimont waar we in het begin van het jaar wanhoopten om nog ooit het vervolg te vinden, deden we 1800 m première in 8 maanden tijd: de Réseau du Printemps. Het was er echter zeer zwaar labeur; want ver in de grot na een lang en afmattend parcours. Zelfs de meest geobsedeerden waren het na zowat 30 trips wel even beu. Maar opgeven staat niet in het Avalon-woordenboek. De BDW is bijlange nog niet gedaan, er blijven nog talloze vervolgen te checken of te desobstrueren en de 5000 m lonkt stilaan. In 2000 vliegen we er weer in!

Op het Pierre-St-Martin massief beleefden we ook al een vruchtbare vakantie, en ons buitenlands palmares breidt stilaan uit. Weeral een put van meer dan 200 m diep, die schijnen ze daar ook in stock te hebben.

De Emotions gaf zich niet gewonnen, maar ook daar geven we nooit op! ‘t Is er wel een kwestie van jaren, want de weersomstandigheden zijn slechts enkele dagen per jaar goed genoeg en we willen niet de Vitarelles-mannen achterna (of erger).

Voor de rest werd tussendoor nog goed "klassiek gegrot" en waren er verschillende buitenlandse vakanties. De geslaagde afdaling van de Trou Souffleur was één van de hoogtepunten, en vergeten we evenmin de Couey Lotge.

Kortom; onder het motto "never change a winning team" gaan we volgend jaar op dezelfde weg verder!

Bedankt, Avalonners!

Paul De Bie

Voorzitter

 
Contacteer/contact us:  SC Avalon vzw
Privacy beleid: Wij maken gebruik van externe advertentiebedrijven om advertenties weer te geven wanneer u onze website bezoekt. Deze bedrijven gebruiken mogelijk informatie (niet uw naam, adres, e-mailadres of telefoonnummer) over uw bezoek aan deze of aan andere websites om advertenties weer te geven over goederen en services waarin u wellicht geïnteresseerd bent. Als u hierover meer informatie wenst of als u wilt voorkomen dat deze bedrijven deze informatie gebruiken, klikt u op deze link: http://www.google.nl/privacy_ads.html