Home De Avalon Pagina's Grotten in Belgie The Avalon Pages Caving in Belgium

Custom Search
 


Ecological Chemistry:


Caving & Climbing gear:

Outdoor and Innovation

Gemeente Edegem:

 
SDWorx:


Omhoog/Up

Hotnews Welkom bij Avalon! Wat doen wij? Jaaroverzichten Jaar tot Jaar Straffe verhalen Europese grotten Onze ontdekkingen Grotbescherming Techniek Software Memoires holenmens Explo's Anialarra Fotogalerijen Artikels & Docs De Avalon Flash Video Zone

CHANTOIR DES FAGNOULES
E? van de spannendste explo's van de voorbije jaren... deel 8


Back Omhoog/Up Next

Vergeefse pogingen Siphon Moche te passeren

Einde 2006 werd veel tijd gespendeerd op twee beloftevolle plekken.

- Galerie Perdolan eindigde op een kleistop met tien cm lucht en flauwe tocht, maar ging in de goede richting en was een grote gang, echter (zoals heel de grot...) grotendeels met zanderige klei opgevuld. Het graven daar werd echter zeer bemoeilijkt door het zeer hoge CO2 gehalte in deze laaggelegen galerij. 2% CO2 liefst, en dat is 67 keer meer dan het normale gehalte (0,03%). Een uur graven met een man of 4 leverde iedereen een stekende hoofdpijn op. Dus werd er een ventilatiesysteem ge?stalleerd, met ventilators en flexibele ribbelbuizen die verse lucht aanvoerden. Maar echt effici?t was het niet. Het graven in deze gang bleek dan ook geen succes.

- Cheminee de l'Echo, nabij de waterval, zag er goed uit. In een ontzettende blubbergang werd een passage vrijgemaakt, die onderin een cheminee uitkwam. Grotendeels met keien en grote instabiele blokken verstopt, maar er was een bangelijke echo hoorbaar. In januari 2007 bleek heel de blubbergang over de volledige lengte (15 m) te sifonneren. Het was dus pas in mei 2007 dat we boven in de cheminee geraakten, na een paar hachelijke momenten om grote, boven ons hoofd hangende blokken te elimineren. Tot ieders spijt liep de cheminee dood, het was slechts een ruime klok (2 meter diameter en 6 ?7 m hoog).

Kortom, vele zondagen werk voor niets. Maar ondertussen zaten we niet stil, en werd er beestig hard gewerkt in Grotte Norbert, de Welva, en in een oude liefde van ons: de Vallei van de Lembrée.

Maar het was duidelijk: wilden we ooit het vervolg van de Fagnoules exploreren, dan moesten we die Siphon Moche voorbij!

De "Siphon Moche" gepasseerd

Tijdens hun laatste duik in juni 2006 hadden onze duikers Jacques en Michel al twee brandweerslangen van 70 mm diameter doorheen de zowat 10 meter lange sifon getrokken. Echter, in de winter had het toch geen zin om pomppogingen te ondernemen, dus het was pas in juni 2007 dat we het debiet laag genoeg oordeelden.

Siphon Moche, na kanalisatie van de rivier in een grote buis

Twee grote pompen in de sifon, die het water doorheen de sifon pompten, slaagden er jammer genoeg niet in om tegen het debiet van de rivier op te tornen, die in de sifon verdwijnt. Maar een Avalonner laat zich niet gauw afschrikken. Met nylon zeilen en grote rotsblokken werd de gehele rivier een meter of 15 voor de sifon afgedamd. Deze dam was uiteraard niet waterdicht maar hield het grootste deel wel tegen. Aldus werd de gehele galerij stroomopwaarts van de dam omgetoverd tot een soort stuwmeer, wel 20 meter lang, 3 meter breed en 50 cm diep. Na een kwartier liep dit wel over, maar wat bleek: dat was net voldoende tijd om intussen de Siphon Moche leeg te pompen. En die sifon bleek bijna horizontaal te zijn.  Zo geraakten we door de sifon, en konden we snel-snel de magnifieke galerij erachter bezoeken: de Galerie du Temps qui Passe, waarin de rivier zich die na een turbulent traject van 30 m in een nieuwe, grote sifon stort: de Siphon 6.

Siphon Moche, leeggepompt en reeds verhoogd

De daaropvolgende weken, werd er boven de waterval (50 m stroomopwaarts van de Siphon Moche) een provisoire dam gebouwd, zodat we daar de rivier konden capteren en kanaliseren in een dikke buis. Deze werd doorheen de Siphon Moche getrokken en mondde erachter uit. Aldus konden wij de sifon veel gemakkelijker  leegpompen en beginnen met de eliminatie ervan. Dit laatste bleek een "formaliteit": het was voldoende 30 cm van het dak te halen, over een meter of 3 afstand, om de sifon reeds om te toveren tot een vo?e-mouillante. Half juli 2007 was de Siphon Moche inderdaad reeds getransformeerd tot een vrij spectaculaire vo?e-mouillante!

Siphon Moche, het dak wordt verhoogd

De aanval op de Siphon 6

Op 15 juli 2007 waren het grote manoeuvres in de grot. De duikers doken opnieuw de S6 om te gaan verder werken in het zaaltje er voorbij, de Salle des Cinquantenaires. Daar was er een nieuwe, ondoordringbare sifon (S7), doch erboven was er een klein gangetje dat uitgegraven moest worden, en de S7 leek te kunnen shunten.

Siphon Moche, nu "droog" passeerbaar, d.w.z. zonder pompen

Onze duikers geraakten jammer genoeg niet door deze shunt. Ze hadden wel zicht op een nieuwe zaal, maar het was net te nauw om te passeren! Jacques probeerde zelfs in zijn ondergoed... vergeefs. Het was duidelijk dat het zonder hulp van desobstructiespecialisten niet zou lukken. Intussen hadden wij de buis die de rivier kanaliseerde door de Siphon Moche, reeds verlengd en de duikers waren zo vriendelijk om deze doorheen de Siphon 6 te trekken, te samen met een brandweerslang om te pompen.

Salle des Cinquantenaires: Jacques probeert de shunt van de S7 te passeren... vergeefs

De onvergetelijke zomerexpeditie op de Anialarra onderbrak onze werken een week of 6, maar op 2 september 2007 zaten we reeds in die S6 te pompen! Echter, het water zakte slechts 5 cm. Er was iets mis: waarschijnlijk mondde de buis die de rivier kanaliseerde, niet ver genoeg voorbij de sifon uit, en stroomde het water terug in de sifon. Een week later depanneerden de duikers ons, zij doken de sifon, positioneerden de buizen correct en ziedaar, het wonder geschiedde: op minder dan een uur pompten we die S6 leeg!

Er was echter nog teveel instroming van lekkagewater, doordat de dam bovenaan de waterval nog steeds zo lek als een zeef was, ondanks diverse pogingen hem dicht te krijgen. Dat lekkagewater stroomde in de S6, en erodeerde bliksemsnel de zandbodem ervan. De sifon was wel open, maar het diepste punt ervan verzandde in snel tempo. We besloten het pompen direct te staken, omdat we anders riskeerden de lage passage op het diepste punt te doen verstoppen... met de duikers nog aan de verkeerde kant. Maar het bewijs was geleverd dat ook die S6 kon worden leeggepompt, en we hadden ook al gezien dat deze sifon weliswaar erg lang was (8 ? 10 meter) maar net zoals de Siphon Moche, vrijwel horizontaal bleef.

De Siphon 6 voorbij!

Drie zondagen werden gespendeerd aan de constructie van een geheel nieuwe en ditmaal waterdichte dam. Deze werd zelfs net voor de Siphon Moche geplaatst, zodat we de oude captage bovenaan de waterval konden uitschakelen, en de grot haar mooiste attractie terugkreeg: de 9 meter hoge waterval.

Siphon 6, na een half uur pompen is het water al 50 cm gezakt!

De rivier werd opnieuw door de Siphon Moche gekanaliseerd, ditmaal in twee flexibele ribbelbuizen van 11 cm diameter. Deze kwamen voorbij de sifon samen in één brandweerslang van 15 cm diameter, die 30 meter verder doorheen de Siphon 6 liep en net voor de Siphon 7 uitmondde. Op 14 okt 2007 was het dan zover: de S6 werd leeggepompt en drie Avalonners passeerden hem! Voor het eerst zetten niet-duikers voet in de Salle des Cinquantenaires... en ze zagen dat het goed was. De première lonkte, de shunt boven de S7 bleek voor de smalsten onder ons zelfs passeerbaar, doch we hadden een belofte gemaakt: deze première zouden we samen doen met Jacques en Michel, de duikers!

Back Omhoog/Up Next

 
Contacteer/contact us:  SC Avalon vzw
Privacy beleid: Wij maken gebruik van externe advertentiebedrijven om advertenties weer te geven wanneer u onze website bezoekt. Deze bedrijven gebruiken mogelijk informatie (niet uw naam, adres, e-mailadres of telefoonnummer) over uw bezoek aan deze of aan andere websites om advertenties weer te geven over goederen en services waarin u wellicht geïnteresseerd bent. Als u hierover meer informatie wenst of als u wilt voorkomen dat deze bedrijven deze informatie gebruiken, klikt u op deze link: http://www.google.nl/privacy_ads.html