Home De Avalon Pagina's Grotten in Belgie The Avalon Pages Caving in Belgium

Custom Search
 


Ecological Chemistry:


Caving & Climbing gear:

Outdoor and Innovation

Gemeente Edegem:

 
SDWorx:


Omhoog/Up

Hotnews Welkom bij Avalon! Wat doen wij? Jaaroverzichten Jaar tot Jaar Straffe verhalen Europese grotten Onze ontdekkingen Grotbescherming Techniek Software Memoires holenmens Explo's Anialarra Fotogalerijen Artikels & Docs De Avalon Flash Video Zone

 

TROU DU BLAIREAU MORT (ARBRE)
Ontdekt na 3 dagen desob. waarbij een dode das de werkzaamheden duchtig hinderde...


 

HISTORIEK

Dit kleine grotje werd op 13,14 en 15 augustus 1988 door ons opengegraven. De ingang bestond uit een 20 cm grote opening waaruit een goede tocht blies. Een opmerkelijk feit was dat deze tocht een uitgesproken dierlijke geur meevoerde. Ook bleek het plafond van de opening glanzend gepolijst te zijn. We konden na geduldige observatie echter geen recente aanwijzigend van dierenleven vinden

Het werk werd aangevat en vele blokken werden uit de ingang gehaald. Een rond gangetje, voor 3/4 gevuld met aarde, werd over vele meters leeggegraven. Aldus werd een kleine driehoekige opening bereikt. Erdoor glurend stonden we oog in oog met de bewoner van het hol; een das die echter verbazend rustig was (en verbazend stonk ook). Nadat de moedigste onder ons met een stok even in de flank van het dier had gepookt, walmde een stankgolf naar buiten die geen twijfel liet bestaan: deze das had reeds lang de eeuwige jachtvelden opgezocht!

Voor de aanval op de dode das...Op de derde dag waren we dicht genoeg gevorderd en was er ruimte genoeg om het kadaver, dat de doorgang van het 70 cm brede gangetje versperde, eruit te halen. PDB was de enige 'zot' die hiertoe bereid was: langsuit liggend, met de neus bijna op het beest doch met ingehouden adem, propte ik het in een vuilniszak. Echter, een das is groot (deze mat 90 cm) en zo vlot ging dat niet. De stank was nu onverdraaglijk en ik kroop naar adem snakkend weer achteruit. Buiten stond ik ...alleen: de rest van de club was tientallen meter ver op de loop gegaan voor de bijna tastbare stankgolf die naar buiten walmde. Na 15 minuten rust hernam ik, met een natte en geparfumeerde zakdoek voor de mond (zie foto!), de poging en sleepte het dier naar buiten.

Nu dit obstakel uit de weg was geruimd, werd de exploratie hervat en een ruimer vervolg gevonden dat op een klein instortingszaal eindigde. Deze stond via een ondoordringbare spleet in relatie met een tweede, kleinere ingang die wat hoger op de helling lag. De oorsprong van de tocht is dan ook hier te zoeken (bewezen met rookproef).

Tot slot nog een eigenaardige vondst: in de ingang, 30 cm diep in de grond, vonden we een massa potscherven die werden ineengepuzzeld tot een bijna complete antieke schaal.

 

BESCHRIJVING

Een bijna ronde gang van 10 m lang en 50 à 70 cm breed komt dwars uit op een ruimere diaklaas. Deze leidt naar een zaaltje waarin men tussen grote blokken een 5-tal meter kan afdalen. Een nauwe cheminée staat in relatie met een dierenhol wat hoger op de helling.

De totale ontwikkeling van de grot bedraagt 35 m voor een niveauverschil van 7 m.
 
 

TOEGANG & LIGGING

Men neemt de weg van Rivière naar Arbre. Na 1 km (vanaf de Maas) parkeert men aan de school. Aan de overkant van de straat vertrekt een pad dat langs de bosrand omhoogloopt. Ter hoogte van een wit Christusbeeld beklimt men loodrecht de helling: de grot ligt 40 m hoger, aan de voet van een klein rotsmassiefje.

Coordinaten: X=184,75 Y=117,00

Contacteer/contact us:  SC Avalon vzw
Privacy beleid: Wij maken gebruik van externe advertentiebedrijven om advertenties weer te geven wanneer u onze website bezoekt. Deze bedrijven gebruiken mogelijk informatie (niet uw naam, adres, e-mailadres of telefoonnummer) over uw bezoek aan deze of aan andere websites om advertenties weer te geven over goederen en services waarin u wellicht geïnteresseerd bent. Als u hierover meer informatie wenst of als u wilt voorkomen dat deze bedrijven deze informatie gebruiken, klikt u op deze link: http://www.google.nl/privacy_ads.html