Home De Avalon Pagina's Grotten in Belgie The Avalon Pages Caving in Belgium

Custom Search
 


Ecological Chemistry:


Caving & Climbing gear:

Outdoor and Innovation

Gemeente Edegem:

 
SDWorx:


Omhoog/Up
Topo Lecoq

Hotnews Welkom bij Avalon! Wat doen wij? Jaaroverzichten Jaar tot Jaar Straffe verhalen Europese grotten Onze ontdekkingen Grotbescherming Techniek Software Memoires holenmens Explo's Anialarra Fotogalerijen Artikels & Docs De Avalon Flash Video Zone

TROU LE COQ (LOUVEIGNE)
Een nieuw gedeelte
 


 

In juni 1993 ontdekten Patrick Hamers (SC AVALON) en Michel Antoine (CASA - UBS) een vrij uitgestrekt vervolg in de Trou Le Coq te Louveign? Het ontdekte deel, dat zich post-sifon bevindt, verbergt nog flink wat potentieel in zich. Jammer genoeg zijn verdere exploratiewerken momenteel uitgesloten.

DE ONTDEKKING

Op 12 juni 1993 brachten Michel Antoine (CASA Aywaille) en Patrick Hamers (SC Avalon Antwerpen) een bezoek aan de Trou le Coq te Louveign?

Aangekomen aan de "sifon", die droog stond, constateerden zij een "courant d'air" en slaagden er, na enig graafwerk, in de sifon te passeren.

Achter de sifon kwamen ze in een meander terecht die na een 25-tal meter eindigde in een klein zaaltje. Zij bleken hier echter niet de eersten te zijn want enig speurwerk in de bestaande literatuur over deze grot, leerde ons dat reeds in september 1966 enkele speleo's die zichzelf "Les Taxis" noemden, de sifon doorgroeven en eveneens in dit kleine zaaltje strandden. In "L'Electron nr. 19/1967" van Les Stalacs staat een klein artikel over hun ontdekking. Zij waanden zich hier als eersten, maar als we nog verder teruggaan in de tijd blijkt dat reeds in september 1950, Fernand Lambert en Guy de Bellefroid diezelfde sifon doorgroeven en eveneens het kleine zaaltje bereikten ! (zie "A l'aventure des grottes belges" door F. Lambert, 1959).

Tot zover niets nieuws onder de zon dus ? Toch wel, want een desobstructie in het zaaltje leverde toegang tot een sterk stijgende kleihelling die op 8 meter hoger uitkomt in een ruime en zeer hoge zaal. Via een drempel van 3 meter daalt men af in deze zaal. (Een achteraf uitgevoerde artifici?e klim leidde ons naar het hoogste punt van de zaal op een tiental meter boven de bodem ervan. Men belandt er in te nauwe cheminées). De zaal werd Salle de la Batterie gedoopt (een inside joke ...). Het logische vervolg van de zaal is een hoge diaklaze. Een stukje kruipgang en we komen aan een splitsing. Rechts vertrekt een nauwe gang die eindigt in een onstabiel putje (dat zich praktisch recht onder de P4 van de diaklaze bevindt en het diepste punt van deze nieuwe Réseau vormt). Links komt men onderaan een indrukwekkende cylindrische cheminée terecht. E? wand hiervan wordt gevormd door een loodrechte kleilaag. Door hier met een schopje treden in te hakken kon de cheminée worden beklommen. Op 5 meter hoogte vertrekt een brede gang, die jammer genoeg spoedig doodloopt.

Onderaan de cheminée kan men verder vervolgen tot men strandt in een zaaltje (3 x 2 m) waarin het enige mogelijke vervolg een met klei verstopt verdwijnpunt is.

Het nieuwe gedeelte is merkbaar geventileerd wat hoop op een vervolg geeft. Jammer genoeg werden onze werkzaamheden in 1994 allereerst gehinderd door de te hoge waterstand, waardoor aktueel de sifon opnieuw dichtgeslibd is, en vooral het feit dat een "plaatselijke" Nederlandse touroperator de grot heeft gehuurd en er een poort heeft ingezet. Dit resulteerde in het einde van onze werkzaamheden en wij zien de toekomst dan ook somber in.

 

TOPOGRAFIE

Topo

Het nieuwe gedeelte heeft een ontwikkeling van 102 meter. Wanneer we het intussen 3x herontdekte gedeelte vanaf de ex-sifon tot het eerste zaaltje erbij tellen, komen we op 129,5 meter. Het was vrij lastig om deze topo aan de bestaande topo's te plakken daar deze sterk van elkaar verschillen. Finaal opteerden we voor de topo van Vandersleyen.

Er bestaan een 5-tal topo's van deze grot :

1. Een topo door F. Lambert (gepubliceerd in "A l'aventure des grottes belges", 1950). Deze is vooral interessant omdat hij een omvangrijke zuidelijke Réseau toont, die in de vergetelheid geraakte en pas enkele jaren geleden werd herontdekt. Deze topo toont tevens reeds de meander achter de sifon.
2. De topo van Paul Vandersleyen uit 1971, zonder de zuidelijke Réseau. Deze topo is niet erg gedetailleerd en denkelijk is de kompasrichting van "La Grande Diaclaze" te noordelijk gemeten waardoor de ligging van de sifon niet erg juist is.
3. Een topo van de meander achter de sifon, door Les Taxis (J.P. Bartholeyns, J. Thues, G. Thys, 1966).
4. Een topo van Paumen (F.S.B.) in 1966, nog minder gedetailleerd dan 2.
5. Een niet-gepubliceerde topo van Yves Dubois (GRSC/SCB), Ph. Rondal en J-L. Rocher (Alpina). Deze is vrij gedetailleerd en omvat w? de door Y. Dubois herontdekte zuidelijke Réseau. Jammer genoeg zijn op deze topo gedeelten overgenomen van de topo van Vandersleyen en van Les Taxis.

Frappant is dat de 3de topo, de meander post-sifon dus, compleet fout is. De meander is namelijk in het vervolg van de galerij voor de sifon getekend, dus pal oost, terwijl hij in realiteit pal zuid gaat !

De auteurs van topo 4 en 5 hebben zich hieraan laten vangen en op hun topo's deze meander eveneens in het verlengde van de grot getekend (pal oost) !

 

MATERIAAL

Voorzover de grot bezocht kan worden (poort !) en de eindsifon passeerbaar is (uitgraven zal nodig zijn) :

- een ladder van 10 meter voor de beklimming van de kleihelling (E8) die uiteraard door de eerste moet overwonnen worden
- een ladder van 5 meter voor de afdaling van de R3 in de Salle de la Batterie (facultatief)
- een ladder van 5 meter voor de afdaling van de P4 in de diaklaze.

 

 
Contacteer/contact us:  SC Avalon vzw
Privacy beleid: Wij maken gebruik van externe advertentiebedrijven om advertenties weer te geven wanneer u onze website bezoekt. Deze bedrijven gebruiken mogelijk informatie (niet uw naam, adres, e-mailadres of telefoonnummer) over uw bezoek aan deze of aan andere websites om advertenties weer te geven over goederen en services waarin u wellicht geïnteresseerd bent. Als u hierover meer informatie wenst of als u wilt voorkomen dat deze bedrijven deze informatie gebruiken, klikt u op deze link: http://www.google.nl/privacy_ads.html