Home De Avalon Pagina's Grotten in Belgie The Avalon Pages Caving in Belgium

Custom Search
 


Ecological Chemistry:


Caving & Climbing gear:

Outdoor and Innovation

Gemeente Edegem:

 
SDWorx:


Omhoog/Up

Hotnews Welkom bij Avalon! Wat doen wij? Jaaroverzichten Jaar tot Jaar Straffe verhalen Europese grotten Onze ontdekkingen Grotbescherming Techniek Software Memoires holenmens Explo's Anialarra Fotogalerijen Artikels & Docs De Avalon Flash Video Zone

CHANTOIR LE PRESSOIR    
Rivière (Profondeville)


Naam:
Chantoir Le Pressoir
AKWA Site: 53/3-25

Plaats:
Bois de Laiterie; Rivière (gemeente Profondeville), prov. Namur
De chantoir ligt in een kleine zijvallei van de rivier Burnot. Komende van Rivière richting Arbre, dient men links af te slaan aan de eerste brug over de Burnot. Na een eerste haarspeldbocht volgt een tweede sterke bocht naar rechts waar men dient te parkeren. Waneer men de talud van de weg afdaalt bereikt men gauw een kleine beek die wat verder in de chantoir verdwijnt.

Co?dinaten:
(UTM) X=632,270 Y=5580,490 Z=135m

Historiek:
De chantoir werd gedesobstrueerd in 1960 door de GS Charleroi. Halte op -5m. De chantoir stortte vervolgens weer in. In 1987 werd hij weer opengemaakt door SC Avalon (het betrof één van onze eerste desosbtructieprojecten!) die zich eveneens op -5m gewonnen diende te geven: het water verdween er in een absoluut ondoordringbare spleet.

In november 2000 diende een trio van Avalon rechtsomkeer te maken in een ander graafproject dat we op het oog hadden, wegens een angstige vos die zich in de ingang bevond. Om de dag te redden besloten we een kijkje te nemen in de Pressoir die in de buurt lag. Na inmiddels 13 jaar was de ingang weer dichtgespoeld. Vrij snel geraakten we weer op de terminus van destijds (-5m), maar ditmaal werd de "ondoordringbare spleet" doordringbaar gemaakt!

Het ene weekend na het andere volgde waarin we zo progressief over een afstand van wel 10 meter zware verbredingswerken uitvoerden. Dit in steeds bijzonder natte en moeilijke omstandigheden (geen stockageruimte). In januari 2001 werd besloten ermee te stoppen, daar dit eerder op mijnbouw dan speleologie begon te lijken...

Beschrijving:
De grot bevindt zich op de rand van een Givetiaan kalksteenband. De ingang, een kleine rotswand met mooi zichtbare gelaagdheid, absorbeert een klein riviertje (debiet 2 ?5 l/s). Na een ressaut van 2 m bereikt men de originele terminus. Vanaf daar is alles sterk verbreed geworden: na een schuine afdaling bereikt men een horizontale gang, waarin men plat op de buik in het water ligt. Het einde is ondoordringbaar.

Hydrologie:
De resurgentie van het water dat in de Chantoir verdwijnt is ons niet bekend. Dit kan overigens ook gezegd worden van diverse andere verdwijnpunten die zich in de vallei van de Burnot bevinden (stroomafwaarts van de Source Bleue). Een resurgentie in de bedding van de Burnot of de Maas is waarschijnlijk. De Chantoir ligt bovenop een geologische breuk die afbuigt naar de Maas. Een kleurproef zou een interessant experiment zijn!

Afmetingen:
Lengte: 22m
Niveauverschil: 8,5m

Equipement: geen

Topo:
SC Avalon, 2001.

 

 
 
Contacteer/contact us:  SC Avalon vzw
Privacy beleid: Wij maken gebruik van externe advertentiebedrijven om advertenties weer te geven wanneer u onze website bezoekt. Deze bedrijven gebruiken mogelijk informatie (niet uw naam, adres, e-mailadres of telefoonnummer) over uw bezoek aan deze of aan andere websites om advertenties weer te geven over goederen en services waarin u wellicht geïnteresseerd bent. Als u hierover meer informatie wenst of als u wilt voorkomen dat deze bedrijven deze informatie gebruiken, klikt u op deze link: http://www.google.nl/privacy_ads.html