Home De Avalon Pagina's Grotten in Belgie The Avalon Pages Caving in Belgium

Custom Search
 


Ecological Chemistry:


Caving & Climbing gear:

Outdoor and Innovation

Gemeente Edegem:

 
SDWorx:


Omhoog/Up

Hotnews Welkom bij Avalon! Wat doen wij? Jaaroverzichten Jaar tot Jaar Straffe verhalen Europese grotten Onze ontdekkingen Grotbescherming Techniek Software Memoires holenmens Explo's Anialarra Fotogalerijen Artikels & Docs De Avalon Flash Video Zone

DE ANIALARRA 1997 EXPEDITIE


Omhoog/Up Next
Het was de "ARSIP", de overkoepelende vereniging die alle exploratiewerk reeds 25 jaar lang co?dineert op het massief van de PSM, die ons twee objectieven voorstelde. Enerzijds de Gouffre GASPI herzien, anderzijds de terminus van de beruchte "Pozo Estella". Avalon sloeg zijn tenten op, op Camping Ibarra te St. Engrace.

GOUFRE GASPI (-285m)
De Gaspi ligt vlak naast het skistation van Pierre-St-Martin. Hij is 234 m diep en de terminus was een nauwe meander. De grot zou een toegang kunnen opleveren voorbij de sifon van de nabijgelegen Gouffre des Bourrugues, een 700 m diep en kilometerlang systeem dat enkel voor duikers was weggelegd.
De Gaspi bleek een leuke grot; in essentie 2 puttenreeksen die op -130 verbonden zijn door een klotige 50 m. lange kruipgang. Op -234 begint dan een zeer scherp, nauwe en lage kruipgang, die daarenboven licht actief is en waardoor een ijkoude tocht waait. Talloze bochten en vernauwingen bemoeilijkten de progressie. Met speleomateriaal of zelfs een helm op begin je er best niet aan. Na een korte desobstructie geraakte ik solo zowat 50 m verder, om vast te stellen dat deze claustrofobische rattenval nog steeds verderliep. Enkele dagen later, nadat we verschillende dagen van onweer hadden moeten uitzweten, was de tijd rijp voor een nieuwe poging. De twee smalsten onder ons, Annette en Rudi, pushten de gang steeds verder tot ze in een nieuwe serie putjes kwamen. De vreugde was groot, de collecteur leek voor het grijpen... Maar dan eindigde alles op een nauwe sifon; de felle tocht kwam uit een ondoordringbaar spleetje. De hoogtemeter wees hier -285m aan, een ruwe topo wees uit dat de gang zowat 150 m lang was. Hopeloos dus.

Tijdens het desequipement volgde nog wat suspens: Annette en ik vonden op -70m een venster opzij in een put. Een nieuwe puttenreeks werd uitgespit (R2, R5, R2, R4, R4 en P40) waarna we jammer genoeg het gekende parcours opnieuw vervoegden op -130m...

AN3-POZO ESTELLA (-711m)
Deze beroemde grot behoort tot het Systeem van Anialarra, gevormd door de AN3, AN51 en AN6. Het is 711 m diep en zowat 11 km lang. De grot heeft PSM allures, nl. een ondergrondse rivier in een mega-galerij, en eindigt op een grote blokkeninstorting. Het is duidelijk dat de grot daar niet gedaan is, en het herzien van deze terminus bleek een interessant objectief. Topo AN3-Pozo Estella

Men bereikt de ingang na een lange naderingsmars (2 uur). De grot bestaat uit maar liefst 450 m aan putten , overwegend smal, en vanaf -200m levensgevaarlijk bij een crue. Een soort van buizenconstructie leidt op -200 m het water af in een fossiele put. In twee dagen equipeerden we de grot tot op -450 m. Ondanks het onweerachtige weer werd op 5/8/97 een "raid" gedaan door Paul, Annette en Rudi. De terminus werd bereikt, na een spectaculair parcours van zowat 2 kilometer doorheen de mooie rivier, doorspekt met reusachtige zalen, bassins en een luguber kruipstuk doorheen het water. Zowat een uur lang riskeerden we onze nek in de enorme blokkeninstorting, waarin men wel 30 m hoog kon klimmen. De tocht, fel genoeg om de carbuurvlam horizontaal te blazen, joeg er probleemloos tussendoor, maar wij vonden niet zo diKamp AN3rect een veilige doorgang. Doch het was een feit dat achter of boven het blokkenstort een gigantisch vervolg te exploreren viel: het dieptepotentieel van de grot is zowat -1800m! Het is al na middernacht wanneer we buiten ons tentje opzoeken; en een koude nacht tegemoet gaan temidden van knetterende donderslagen. In de daaropvolgende dagen desequiperen we alles.

Conclusie: de grot verdient het zeker om grondig onder handen te worden genomen. Doch men moet hier een grote ploeg voor hebben, een ondergronds bivak nabij de terminus, en voldoende krachtig desobstructiemateriaal. Kortom: een objectief op zich om 3 weken mee te vullen.

DE ONTDEKKING VAN DE AN506
Ingang van de AN506, vlak na ontdekkingDe laatste dagen van de vakantie wordt er nog her en der geƫxploreerd. Enkele kleine grotten zijn het resultaat, zoals de AN500 met o.m. een ruime P15. Ook ontdekken Pierre, Eric en kinderen bij toeval een piepklein gaatje waaronder zich een put opent, in de buurt van de AN6. 's Anderendaags verbreden Herman en ik de ingang, en daal ik solo de 25 m diepe ingangsput af, en dan een P8, om halt te houden boven een grote vrijhangende put. Daags nadien wagen Annette en ik een laatste poging. De vrijhangende put wordt uitgespit en afgedaald (eveneens 25 m). Beneden volgt de verrassing: de gapende muil van een kolossale put, die we 200 m diep schatten, te oordelen naar de echo van de omlaaggeworpen stenen. Die dag wordt deze put over zowat 90 m afgedaald! Einde wegens touwgebrek, temidden van een enorme, bodemloze schacht (7x20 m sectie). De grot krijgt het nummer AN506 en de naam "Pozo de los Ni?s". De reusachtige put wordt "Le Monstre" gedoopt en zal nog een lang jaar onze dromen teisteren.

Wil je weten hoe dit afloopt?  Ga dan naar de Anialarra 1998 Expeditie.

Omhoog/Up Next

 

 
Contacteer/contact us:  SC Avalon vzw
Privacy beleid: Wij maken gebruik van externe advertentiebedrijven om advertenties weer te geven wanneer u onze website bezoekt. Deze bedrijven gebruiken mogelijk informatie (niet uw naam, adres, e-mailadres of telefoonnummer) over uw bezoek aan deze of aan andere websites om advertenties weer te geven over goederen en services waarin u wellicht geĆÆnteresseerd bent. Als u hierover meer informatie wenst of als u wilt voorkomen dat deze bedrijven deze informatie gebruiken, klikt u op deze link: http://www.google.nl/privacy_ads.html