Home De Avalon Pagina's Grotten in Belgie The Avalon Pages Caving in Belgium

Custom Search
 


Ecological Chemistry:


Caving & Climbing gear:

Outdoor and Innovation

Gemeente Edegem:

 
SDWorx:


Omhoog/Up

Hotnews Welkom bij Avalon! Wat doen wij? Jaaroverzichten Jaar tot Jaar Straffe verhalen Europese grotten Onze ontdekkingen Grotbescherming Techniek Software Memoires holenmens Explo's Anialarra Fotogalerijen Artikels & Docs De Avalon Flash Video Zone

TECHNIEK EN TOPOGRAFIE
De "DISTO" afstandsmeter


Beschrijving van de "DISTO", een laser-afstandsmeter van LEICA (auteur: Guy Van Rentergem).

Toen ik op één of andere beurs een foldertje vond over " 's werelds eerste hand-laser-afstandsmeter", de DISTO van het merk Leica, was mijn nieuwsgierigheid gewekt. Contactloos meten over een afstand van zo'n 100 meter met een ongekende precisie... Het lijkt wel science-fiction! Dit is hyper-nauwkeurigheid uit een kastje, berg de oude vertrouwde lintmeter maar op zolder ! De laser-clinometer, waarvan elders sprake in deze Spelerpes, verwijst onze Suunto ook al naar het museum. De techniek staat blijkbaar niet stil !

En hier voor mij ligt nu deze laser-afstandsmeter. De bediening van het toestel is kinderlijk eenvoudig. E? maal drukken op de meettoets en de laser wordt geaktiveerd. Het rode laserpunt is goed zichtbaar en is gemakkelijk te richten. Een tweede keer op de meettoets drukken en na enkele seconden staat de afstand in een duidelijke display. Gemakkelijker kan het niet.

De voordelen van het elektronisch meten onder de grond zijn duidelijk :

- Nooit meer een modderbal in plaats van een lintmeter.
- Gedaan met onduidelijke en afgesleten cijfers die vatbaar zijn voor verkeerde interpretatie.
- Nauwkeurig meten van lange afstanden met het grootste gemak.
- Hoogte van een zaal ? Geen probleem. Een coupe van een grot kan vanaf nu eindelijk nauwkeurig.
- Diepte van een put ? Gedaan met foefelen...
- Adembenemende concreties waar je je modderige lintmeter moet doorweven ? Richt gewoon de laser en meet...
- Hoe lang is het meer ? niet meer zwemmen maar meten...

Maar, er is natuurlijk ook een keerzijde aan de medaille... De prijs !! Dit pareltje van techniek kost anno 1996 namelijk zo'n ? 45.000 Bfr, B.T.W. niet inbegrepenDisto Lasermeter !

Intussen (1998) is de pijs gezakt tot 35000 BF; we kunnen enkel maar hopen dat deze dalende trend blijft duren.

Een volgende stap in de ontwikkeling van het elektronisch topograferen is het combineren van een elektronische clinometer met de afstandsmeter. En als er dan nog een elektronisch kompas bij kan en waarom ook niet nog een computer...

 

EEN PRAKTIJKTEST (Paul De Bie)

De laser-afstandsmeter werd gedurende een 6-tal uren durende toposessie ingezet. De voordelen welke door Guy hierboven worden opgesomd, bleken zeker waar. De omstandigheden waarin we werkten waren zeer modderig en met een gewone decameter hadden we de toposessie waarschijnlijk reeds na enkele uren moeten afbreken wegens de te modderige toestand van het meetlint.

De laser-afstandsmeter bleek steeds een goede meting mogelijk te maken, ook wanneer hij gericht werd op rotsoppervlak of klei. We prefeerden echter te richten op de (witte) kaft van ons topoboekje. De snelheid waarmee de meter de afstand weergeeft, hangt af van de reflektiegraad van het oppervlak. Op het topoboekje hadden we onmiddellijk "antwoord", op de rots duurde het toch wel 2 ?3 seconden.

Guy haalde als enige nadeel de hoge prijs aan, doch er zijn er nog enkele andere:

- Het toestel is vrij groot en zwaar (zie technische kenmerken).
- Het is robuust en spatwaterbestendig, maar het blijft elektronische apparatuur en het transport in de grot moet dus toch voorzichtig gebeuren.
- De lens aan de voorzijde is voorzien van een antireflekterende coating die krasgevoelig is en dus fragiel.
Voor de rest niets dan lof over dit apparaat, waarvoor gegarandeerd een gouden toekomst is weggelegd (indien de prijs halveert!).


Voor de techneuten onder ons nog een korte uitleg over de werking:

Het toestel zendt een amplitude gemoduleerde laserstraal uit. Na weerkaatsing op het meetobjekt wordt het gereflekteerde licht vergeleken met een referentielaserstraal waaruit dan elektronisch de faseverschuiving berekend wordt. Deze fazeverschuiving is recht evenredig met de afstand.

Geschiedenis:
De eerste elektronische afstandsmeter werd reeds in 1948 ontwikkeld door een zekere Bergstrand uit Zweden. Het toestel kon zo'n 40 km ver meten. Het heeft dan nog wel geduurd tot de ontwikkeling van de microelektronica en de laserdiodes eer er kleine en handzame toestellen ontwikkeld werden.

Technische kenmerken van de DISTO van het merk Leica:
Specifieke meetnauwkeurigheid ? 3 mm
Maximale meetfout ? 5 mm
Meetbereik 100 m
Afmetingen 235 x 104 x 59 mm
Gewicht 780 g
Aantal metingen per acculading ? 400
Laadtijd accu 1 uur via sigaretteaansteker van de wagen of met oplaadapparaat via het net.
Temperatuurbereik -10 C tot + 50 C
Lichtbron laserdiode, 670 nm, 2 mW, laserklasse 2 (IEC 825), de oogbescherming is normaal door het schrikeffect gewaarborgd.

Voor wie meer wil weten over de Disto: raadpleeg de website van Leica:
http://www.leica.com/surveying/product/disto.htm

De Disto bestaat trouwens in vele uitvoeringen, bv. een die alle metingen onthoudt en achteraf via een PC kan worden uitgelezen!
Intussen (april 1998) heeft ook BOSCH een dergelijk apparaat op de markt, de DLE 30. Het lijkt kleiner en lichter en zal, zo denk ik, goedkoper zijn dan de Leica. Van zodra ik de prijs ken, deel ik hem hier mee!

 
Contacteer/contact us:  SC Avalon vzw
Privacy beleid: Wij maken gebruik van externe advertentiebedrijven om advertenties weer te geven wanneer u onze website bezoekt. Deze bedrijven gebruiken mogelijk informatie (niet uw naam, adres, e-mailadres of telefoonnummer) over uw bezoek aan deze of aan andere websites om advertenties weer te geven over goederen en services waarin u wellicht geïnteresseerd bent. Als u hierover meer informatie wenst of als u wilt voorkomen dat deze bedrijven deze informatie gebruiken, klikt u op deze link: http://www.google.nl/privacy_ads.html