Home De Avalon Pagina's Grotten in Belgie The Avalon Pages Caving in Belgium

Custom Search
 


Ecological Chemistry:


Caving & Climbing gear:

Outdoor and Innovation

Gemeente Edegem:

 
SDWorx:


Omhoog/Up

Hotnews Welkom bij Avalon! Wat doen wij? Jaaroverzichten Jaar tot Jaar Straffe verhalen Europese grotten Onze ontdekkingen Grotbescherming Techniek Software Memoires holenmens Explo's Anialarra Fotogalerijen Artikels & Docs De Avalon Flash Video Zone

 

GROTTE DE BORLON
Grandhan (Durbuy)


Naam:
Grotte de Borlon (syn. Trou du H?re, Caverne de la Petite Somme)
AKWA Site: 54/4-1

Plaats:
Grandhan (gemeente Durbuy), prov. Luxembourg
Linkeroever van de Somme, ongeveer 750 m stroomafwaarts van het Ch?eau de Petite Somme (bij Hara Krishna’s bekend als "Radadesh").
De ingang ligt bijna op de rand van het plateau.

Co?dinaten:
(UTM) X=672,100 Y=5579,670 Z=215m

Beschrijving:
De onderingang is een grote en artificieel uitziende "tranch?" die snel overgaat in een brede, lage galerij. De boveningang is een kleine opening op de rand van het plateau, waaronder zich een mooie P10 opent. Deze komt uit in een grote zaal, zowat 15 x 10 m. Deze zaal is op meerdere plaatsen verbonden met de onderste galerij.
Opzij in de zaal (oostkant) kan men via een schuin omhooglopende gang, en een zeer onstabiele passage, de "Galerie Blaffetuur" bezoeken. Deze werd ontdekt tijdens het topograferen; evenwel flinke graaf- en stuttingswerken (met een oud stuk rolluik) waren nodig om er min of meer veilig in te geraken.
De grot is gevormd in Givetiaan kalksteen, echter deze is bijzonder zanderig en lijkt meer op dolomiet. Een nader onderzoek zou zeker interessant zijn. De rots is daarenboven dooraderd met talloze ijzererts afzettingen. Ongetwijfeld heeft de grot dienst gedaan als "ijzermijn", vooral in de onderste galerij ziet men vele sporen van gereedschappen op de wanden. Zowat 100 m stroomopwaarts in de vallei treft men overigens een indrukwekkend soort van ravijnen aan, in de AKWA "les effondrements de Petite Somme" genoemd. Dit zijn allicht restanten van oude ijzerertswinningen, waarbij ijzerhoudend sediment uit kalksteenkloven werd gehaald. Wat overblijft zijn, over een afstand van wel 100 m, een soort van kalksteen canyons, tot 10 m hoog.

Afmetingen:
Lengte: 115m
Niveauverschil: 19m (+2, -17m)

Equipement:
Langs de benedeningang is de grot zonder materiaal te bezoeken. Voor de boveningang is een touw (15m) en/of ladder (10m) noodzakelijk.

Topo:
SC Avalon, 2000. Wij kozen dit quasi onbekende grotje uit voor een topo-opleiding binnen onze club. De ontdekking van een nieuw stukje was een aangename bonus, goed voor 38 meter "première".

 

 
 
Contacteer/contact us:  SC Avalon vzw
Privacy beleid: Wij maken gebruik van externe advertentiebedrijven om advertenties weer te geven wanneer u onze website bezoekt. Deze bedrijven gebruiken mogelijk informatie (niet uw naam, adres, e-mailadres of telefoonnummer) over uw bezoek aan deze of aan andere websites om advertenties weer te geven over goederen en services waarin u wellicht geïnteresseerd bent. Als u hierover meer informatie wenst of als u wilt voorkomen dat deze bedrijven deze informatie gebruiken, klikt u op deze link: http://www.google.nl/privacy_ads.html