Home De Avalon Pagina's Grotten in Belgie The Avalon Pages Caving in Belgium

Custom Search
 


Ecological Chemistry:


Caving & Climbing gear:

Outdoor and Innovation

Gemeente Edegem:

 
SDWorx:


Omhoog/Up
De 24 uur van Belgiët

Hotnews Welkom bij Avalon! Wat doen wij? Jaaroverzichten Jaar tot Jaar Straffe verhalen Europese grotten Onze ontdekkingen Grotbescherming Techniek Software Memoires holenmens Explo's Anialarra Fotogalerijen Artikels & Docs De Avalon Flash Video Zone

Hot News  NIEUWS VAN HET AVALON-FRONT 2001


DECEMBER 2001

Chawresse: nog 30 meter première erbij, na een desobstructie door Paul en Patrice.  En de topo vordert traag maar zeker, het einde komt in zicht. Volgens onze nieuwe topo zal de Chawresse-Veronika de 5 km benaderen!

We verpatsen weer WIJN
Net zoals vorig jaar spekken we onze clubkas door het verkopen van een lekker rood en /of wit wijntje aan de democratische prijs van 150 BEF/fles.

Lang stil geweest hé!
Inderdaad, maar de stilte op deze website is eerder te wijten aan andere drukke bezigheden van uw dienaar...
Stilgezeten hebben we allerminst. De voorbije maanden is er verwoed verder gedesobstrueerd op diverse plaatsen. Echter grote resultaten bleven tot nog toe uit.   Maar we zijn nog niet uitgeklapt, wacht maar af.

SEPTEMBER 2001

Adios Fritz...

Het is met veel droefheid dat we vernomen hebben dat Fritz Kunzel verdronken is tijdens het duiken van een diepe sifon afgelopen weekend, op 9 september, in een grot in het Park van Ordesa in de Pyreneeen.
Fritz nam mee aan onze Anialarra Interclub 2001. Raar of zelden heb ik iemand ontmoet met wie het direct zo goed klikte. De drie dagen die we samen doorbrachten in het bivak op -650 van de Anialarra zal ik niet gauw vergeten. Iedereen van ons zal trouwens wel onder de indruk zijn gekomen van Fritz' fenomenale speleokwaliteiten, zijn extrovertheid en levenslust.  Hij sprak vloeiend 5 talen. Fritz was slechts 32 jaar oud.  Zijn heengaan laat een grote leemte achter, zeker binnen het Spaanse speleomilieu waar Fritz een legende was. Denken we maar aan zijn solotochten in de BU56 (-1400) of exploraties in Systema Aranonera. 

Vaarwel Fritz, en bedankt.  Tot ooit.  
Paul De Bie

AUGUSTUS 2001Anialarra: Galerie du Gypse

Anialarra 2001: yep... we zijn terug! Klik hier om de resultaten in een notedop te lezen.

JULI 2001

Website Grotradio Update 2001:Er is een uitgebreid artikel te lezen (auteur Herman Jorens) in onze "Techiek & Topografie" pagina's waarin de recenste ontwikkelingen van onze grotradio's worden beschreven, evenals de ervaringen ermee tijdens de Anialarra-expeditie in 2000.  Klik hier.

Anialarra 2001: Binnen enkele dagen vertrekken we voor 4 weken naar de Anialarra, voor de 5de expeditie.  Wij hopen U binnenkort de ontdekking van een nieuwe -1000 te kunnen aankondigen.

MEI-JUNI  2001

Website: er zijn twee nieuwe fotogalerijen; één met uitsluitend foto's van in de Ardèche (St-Marcel d'Ardèche, Aven de Noel enz.), een andere met alleen foto's van grotparels. Beslist een bezoekje waard!  Klik hier!

En voor de rest, hebben we nog hard gewerkt in o.m. Chantoir Le Pressoir, te Profondeville, waar we nu helaas een punt achter zetten, daar het er sterk op lijkt dat we een grot aan het maken zijn.   Daarentegen zijn we ook ergens anders bezig, waar een zeer mooie première werd gerealiseerd.  Nog wat geduld!   Ook in de Waerimont wordt vlijtig verdergedaan, en ook het topoproject in de Chawresse schiet goed op.  Binnenkort zijn we weg naar de Anialarra: we vervelen ons dus niet!

APRIL  2001

We zijn net terug van een fantastische week in de Ardèche en Gard. Een hele week zon, en schitterende grotten: St-Marcel (Réseau 4), Aven de Noel, Aven du Marteau, Aven Nouvelle, Aven des Pèbres, Cocalière, Orgnac.   Ogen en vooral foto's te kort gehad.

MAART  2001

Vandaag 15/3 werd de tweede poging ondernomen om de instorting, die de traversee Chawresse-Veronika blokkeert, vrij te maken. De eerste poging (vanuit Veronika) strandde een maand geleden wegens levensgevaarlijk onstabiel; nl een blokkenmassa met doorsijpelend water zowat 1m50 boven onze hoofden (Pol Xhaard en Renaud van GRSC, Paul De Bie van Avalon.

Vandaag was het dan bingo, ditmaal vanaf de Chawresse (Patrice Dumoulin van GRSC, Paul De Bie van Avalon). Patrice en ik hebben zowat 4 uur gewerkt in lastige omstandigheden (zeer veel lekwater, modder en vooral onstabiel als de pest) maar we zijn er door geraakt. We zijn er trouwens langs de Veronika uitgegaan. Toch wel signaleren dat de doorgang bijzonder onstabiel blijft. Goede stuttingswerken zijn echter voor in een droger seizoen, nu is men nat tot op de graat. Wees er dus heel voorzichtig, of als het echt niet moet, vermijdt dan de passage voorlopig. De gevaarszone is gesitueerd ten einde de Veronika, in de Salle de la Cascatelle.

Op 4/3 hebben we een artificiële klim uitgevoerd in de Reso B van de Chawresse.  De klim bracht ons 12 m hoger in een brede, klokvormige put.  Bovenaan werd een fossiel niveau ontdekt, dat na 40 m première en wat werken, terug uitkwam in het gekende stuk...

JANUARI  2001

Diepste /Langste grotten: de tabellen op onze website werden totaal herwerkt en tonen nu meer details. In het licht van een publicatie in Regards en Passage, vraag ik iedereen die preciezere informatie heeft, mij deze zo snel mogelijk te bezorgen. Graag wel gestaafd met topografische gegevens, liefst geen schattingen! 

Activiteitenverslag 2000 staat nu op onze site, voorlopige enkel in het Nederlands. Klik hier.

Dubbele reddingsactie: Op zondag 14 januari beleefden we een van de meest hectische dagen van de voorbije jaren.   Een dubbele reddingsactie, eerst de redding van onze eigenste clubgenoot Frank, die in de Weron-Dellieux zijn traagterecord scherper stelde (nu 32 uur!). Tegen dat we goed en wel in de kroeg zaten, werden we gemobiliseerd voor een tweede reddingsactie, van veel ernstiger kaliber. Lees er alles over!

Socotra Karst Project: Clublid Jos Beyens nam deel aan een 3 weken durende VVS-interclub expeditie in Socotra.  In primeur enkele algemene resultaten:

- Meer dan 8km grottopo in slechts 3 verschillende grotsystemen. In één van deze systemen vonden we onder andere een zaal van 200m breed, 300m lang en 100m hoog, waar de progressie moeilijk verliep (gigantische blokken, 29°C, 98% vochtigheid). Onze topo er werd na 3km beeindigd op een nieuwe zaal van waarschijnlijk gelijkaardige afmetingen wegens tijdsgebrek !

- ALLE doelstellingen werden bereikt: archeologische vondsten, biologische vondsten (vleermuizen met staarten werden o.a. voor de EERSTE maal in close-up gefilmd !),  geologische indrukken, ondergrondse watervoorraden, officiële veelbelovende contacten,...

- Dit alles was slechts te danken aan het SCHITTERENDE speleologisch team !

 

 
Contacteer/contact us:  SC Avalon vzw
Privacy beleid: Wij maken gebruik van externe advertentiebedrijven om advertenties weer te geven wanneer u onze website bezoekt. Deze bedrijven gebruiken mogelijk informatie (niet uw naam, adres, e-mailadres of telefoonnummer) over uw bezoek aan deze of aan andere websites om advertenties weer te geven over goederen en services waarin u wellicht geïnteresseerd bent. Als u hierover meer informatie wenst of als u wilt voorkomen dat deze bedrijven deze informatie gebruiken, klikt u op deze link: http://www.google.nl/privacy_ads.html