Home De Avalon Pagina's Grotten in Belgie The Avalon Pages Caving in Belgium

Custom Search
 


Ecological Chemistry:


Caving & Climbing gear:

Outdoor and Innovation

Gemeente Edegem:

 
SDWorx:


Omhoog/Upt

Hotnews Welkom bij Avalon! Wat doen wij? Jaaroverzichten Jaar tot Jaar Straffe verhalen Europese grotten Onze ontdekkingen Grotbescherming Techniek Software Memoires holenmens Explo's Anialarra Fotogalerijen Artikels & Docs De Avalon Flash Video Zone 

  Hot News  NIEUWS VAN HET AVALON-FRONT 2002


DEC 2002

SPELEOBASE 2.3 is uit!
Inderdaad, met verschillende nieuwigheden maar vooral: nu ook in het Engels!  Alles, zowel het programma, als de rapporten, als de documentatie, kunnen nu naar believen in het Frans of in het Engels worden getoond.  Download het gauw vanop onze "Software" pagina's of klik gewoon hier

 

NIEUWE DUIK IN GOELASNUF
Michel Pauwels dook begin december in de (niet eerder gedoken) stroomopwaarte sifon van de Goelasnuf.  Het betreft hier een dubbele sifon in een diepe diaclase, zowat 70 cm breed en 4 m lang. Jammer genoeg geraakte Michel op een diepte van -3,3 meter niet voorbij een nauwere passage.  De diaclase wordt er horizontaal doch is te laag.  Hiermee zijn alle drie de sifons de revue gepasseerd... 

 

NOV 2002

PREMIERE!

De voorbije weken werkten Paul en Rudi verder in de Chawresse. Twee tochten van +10 uur waren nodig om  dan toch te kunnen genieten van 130m première, in quasi rechte lijn. Einde op sifon.  Een belangrijke zijgang werd nog niet geëxploreerd. Naam van de nieuwe baby: Galerij "Bibber & Blubber".
Door deze ontdekking wordt het Système Chawresse-Veronika nu de derde grootste grot van Belgiê, met minimaal 4853m lengte (waarvan slechts 105m nog niet opgemeten!).  Wordt vervolgd.

 

DE CUVEE AVALON IS ER WEER!

Opnieuw besteedden de Avalonners de nodige tijd aan de edele kunst van het wijnproeven. Na een avondje "blind proeven" kwamen twee lekkere Corsicaanse wijntjes uit de bus.  Zoals de vorige jaren verkopen we deze wijn om onze clubkas te spijzen. En wees gerust, het is geen "Boecht van Denaldy"!  

Heb je dus nog wijn nodig voor de feestdagen, zoek je een origineel cadeau, of heb je gewoon dorst; aarzel dan niet en bestel onze lekkere rode of witte wijn, aan de democratische prijs van 4 Euro per fles. Een origineel speleo-etiket krijg je er gratis bij! Wie een karton afneemt (6 flessen), krijgt korting; daarvoor betaal je slechts 23 Euro.    

Bestellen kan per email, telefonisch of schriftelijk; bij eender welk Avalon-lid of anders bij het clubbestuur: Paul De Bie Jan De Bodtlaan 59 2650 Edegem (zie onderaan de pagina voor het email adres)

Vermeld de hoeveelheid flessen rode wijn, en de hoeveelheid witte wijn afzonderlijk. Betaal ofwel aan het Avalon-lid, ofwel stort je op rekening nr. 001-2171479-16 van Avalon. Alvast bedankt!   

OKT 2002

Ingang van de AN61Enkele resultaten van de mini-Anialarra expé in september 2002 (drie Avalonners: Mark, Annette, Paul):

- Er werd hard gewerkt in de zeer gunstige en hoog gelegen AN61 (Sima de la Confusion).  Deze werd op diverse plaatsen dieper gemaakt.  De grot was voordien -70m en  is nu -138m.   Er blijven nog steeds een paar interessante desobstructiemogelijkheden open...de grot zou een mooie boveningang van het Anialarra systeem kunnen worden!    De integrale topo werd gerealiseerd.

- Er werd een aanvang gemaakt met de hertopografie van één van de originele ingangen van het Anialarra-systeem, nl. de AN6 ofwel Pozo de Frontenac. Deze werd nu reeds tot -150m opnieuw opgemeten.   De grot is 405m diep.

- Gedurende diverse dagen prospectie werden tientallen grotten gevonden en afgedaald.  Meestal tussen de 20 en 30 m diep, ook enkele rond -50 en één van -70 m (AN631) met een zeer mooie ruime put.  Geen enkele liep door, de meesten eindigen ofwel op sneeuw ofwel op puin.

SEPT 2002

De Anialarra mini-expé staat in de startblokken
Binnen enkele dagen is het zover: dan vertrekken we voor een week naar de Anialarra. We zijn met drie, en vastbesloten er een lap op te geven!  Heel diepe grotten zitten er niet in, maar prospectie, verificatie van diverse grotten en een paar dagen desobstructie in de AN60 zijn gepland...

AUG 2002

De 6de Anialarra Expeditie sluit met succes af: bijna 2 km première en ontdekking van een mega-galerij. Kijk gauw hier...

JUNI 2002

29/6/2002: SpeleoBase 2.1 is nu verkrijgbaar!

Na veel wroeten en prutsen is dan eindelijk deze versie "rijp". Ze bevat o.m. uitgebreide import-en exportmogelijkheden, zodat je nu bv. grotten kan uitwisselen met andere SpeleoBase gebruikers; of je grotten kan exporteren naar GPS-compatible bestanden zodat je hun coordinaten in je GPS kan laden. 

Voilà, en dat ze me nu maar gerust laten: ik begin aan de voorbereiding van de 6de Anialarra Expeditie, en daar heb ik nog maar twee weken tijd voor. 

 Klik hier voor meer informatie over SpeleoBase.

MEI 2002

Lucienne bereidt zich voorLucienne Golenvaux duikt in de eindsifon van de Goelasnuf!


Lucienne kwam afgelopen weekend duiken in de eindsifon van onze nieuwste ontdekking. De verwachtingen waren eerder laag, gezien de sifon totaal ondoordringbaar leek. Echter, kranige tante Lucienne verdween in de claustrofobische smalle en lage sifon, in het modderwater zonder enige zichtbaarheid, en bleef verbazend lang weg. Even flakkerde de hoop op!  Maar toen ze terugkwam, stond de teleurstelling op haar gezicht te lezen: na 7,50 meter is de sifon totaal versperd door een instorting van blokken.  Jammer maar helaas. Echter, dit wijst wel op het einde van de sifon (de blokken komen denkelijk van een ruimte erboven.  We smeden dan ook al plannen om te proberen deze sifon te elemineren... echter het is een titanenwerk. 

Lucienne komt terug na de duikLucienne dook ook nog in een ruimere stroomopwaartse sifon, doch daar werd ze na enkele meters tegengehouden door een versmalling. 

 

Activiteitenrapport 2001
Het heeft lang geduurd, maar het activiteitenrappprt van 2001 staat nu eindelijk op de website!  Klik hier...

Chantoir de Goelasnuf
De voorbije weken werd naarstig verder gewerkt. De ontwikkeling wordt nu geschat op minimaal 800 m, waarvan 400 reeds getopografeerd.  Om "live" onze explo's te volgen, klik hier om nog een verslagje te lezen...

APRIL 2002

25/4/2002: SpeleoBase 2.0 is nu verkrijgbaar!

Het bevat verschillende verbeteringen en correcties, maar vooral de langverwachte  "Text Conversion Wizard" waarmee je in enkele stappen grotten kan importeren vanuit je eigen bestandssyeteem (Excel, Access of zo) in SpeleoBase.  Klik hier voor meer informatie over SpeleoBase.

En zoals steeds, is het volledig gratis!

21/4/2002: een voorlopige stand van zaken in onze nieuwe "Chantoir de Goulasnuf" (voorlopige naam!): we hebben momenteel +/- 600 m aan galerijen geëxploreerd in een gevarieerde grot, doorlopen door een stevige beek. Stroomafwaarts zitten we evenwel vast op een ondoordringbare sifon. Momenteel zijn we naarstig aan het topograferen geslagen. Wordt vervolgd...

Aan het werk in ons graafproject...HOERA!  Na 5 weekends zeer hard werken in ons graafproject zijn we gisterenavond 13/4 rond 18 uur dan toch in een echte grot beland. En een grote nog wel!  We exploreerden vluchtig minstens 150m aan gangen.  Er is een grote zaal in, en een echte ondergrondse rivier!  Wat een plezier om nog eens die sensatie te kennen om ergens al eerste te komen, zeker als je er zo hard voor gewerkt hebt.  

's Anderendaags volgde een tweede Avalonploeg in onze voetstappen. Zij verdubbelden zonder moeite de grot, we schatten ze nu op 300 à 400 m. Stroomafwaarts worden we voorlopig tegengehouden door een sifon, doch die lijkt te omzeilen te zijn. Wij weten de komende weken weeral wat doen... wordt vervolgd.

 

MAART 2002

We staan op de rand van een doorbraak in één van onze graafprojecten in de provincie Namen.   De verwachtingen zijn hooggespannen.   Er bestaat de mogelijkheid de diepste grot van België te vinden.  Of wie weet wordt het een afknapper?   Dat is nu net het spannende aan exploratie!  Deze grot geeft zich in elk geval niet gemakkelijk gewonnen...

Een ander graafproject van ons, in de Vallei van de Lembree wordt afgebouwd. Over tientallen dagen verspreid werd er zowat 40 m gedesobstrueerd, zonder veel resultaat echter. Jammer maar helaas.

FEBRUARI 2002

SpeleoBase staat op de website!  Zie de rubriek "Software Downloads"  

JANUARI 2002

SpeleoBase komt eraan!   Nog even geduld, en dan zal je in deze site een "software" sectie vinden waarin je gratis, voor niks dus, de vrucht van vele avonden zweten kan downloaden. SpeleoBase is een database, speciaal geschreven voor explorators die het overzicht over de door hen ontdekte grotten niet willen verliezen.   Ze werd zopas voor de eerste keer aan het publiek getoond op de "Journée de l'Explo" van het UBS.  Dus kom binnen een paar weken eens terug kijken!

 
Contacteer/contact us:  SC Avalon vzw
Privacy beleid: Wij maken gebruik van externe advertentiebedrijven om advertenties weer te geven wanneer u onze website bezoekt. Deze bedrijven gebruiken mogelijk informatie (niet uw naam, adres, e-mailadres of telefoonnummer) over uw bezoek aan deze of aan andere websites om advertenties weer te geven over goederen en services waarin u wellicht geïnteresseerd bent. Als u hierover meer informatie wenst of als u wilt voorkomen dat deze bedrijven deze informatie gebruiken, klikt u op deze link: http://www.google.nl/privacy_ads.html